Brannsikkerhet på hytta

– Sjekk dette hver gang du er på hytta

Brann er selve marerittet for alle hytteeiere. Forebyggende tiltak er viktig, og samtidig er det én ting du aldri må slurve med.

HVER GANG: Vidar Johannessen i Flekkefjord brann og redning oppfordrer deg til å sjekke én ting hver gang du er på hytta. .
HVER GANG: Vidar Johannessen i Flekkefjord brann og redning oppfordrer deg til å sjekke én ting hver gang du er på hytta. . Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Det viktigste du gjør hvis det begynner å brenne på hytta, er å komme deg ut så raskt som mulig.

– Men starter brannen mens du sover, er du sjanseløs om ikke du blir vekket av røykvarsleren, sier Vidar Johannessen, varabrannsjef og leder forebyggende i Flekkefjord brann og redning.

Det er rene ord for pengene fra den erfarne brannsjefen, og han vet hva han snakker om.

– Har du ikke kommet deg ut før vi er på plass, kan det dessverre være for sent. Det er mange eksempler på at røykvarslere som virker, har reddet liv, men også det motsatte.

Sjekk at røykvarselen virker

Det første du bør gjøre når du kommer på hytta er derfor å trykke på testknappen og sjekke at røykvarsleren virker.

Mange er ikke klar over at det stilles samme krav til hytter og fritidsboliger som til ordinære boliger.

Dette betyr blant annet at alle hytter og fritids­boliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til brannslokkingsapparat eller husbrann­slange for å være i stand til å slukke en bran

– Når du ikke er på hytta, vil du ikke høre pipene som varsler at batteriene må skiftes. Derfor må disse sjekkes ofte.

<b>HVER GANG:</b> Husk å sjekke røykvarsleren når du kommer på hytta, sier Vidar Johannessen i Flekkefjord brann og redning.
HVER GANG: Husk å sjekke røykvarsleren når du kommer på hytta, sier Vidar Johannessen i Flekkefjord brann og redning. Foto: Privat

Husk også å ha nye eller oppladede batterier liggende på hytta, da slipper du å bruke kjærkommen fritid på å kjøre til butikken.

Det er også mer vanlig å bruke gass på hytta enn hjemme. Med tiden vil gasslangen morkne og koblingene kan løsne, og en gasslekkasje kan få fatale konsekvenser.

– Det anbefales å bytte slangen hvert tredje år, men du vet aldri når den kan begynne å lekke, og derfor må gassutstyret sjekkes jevnlig.

Like viktig er det å sørge for at du har en gassvarsler som virker.

– Prinsippet er det samme som med en røykvarsler, bare at denne varsler om gasslekkasje. Sett den helst ved gulvet der gassen normalt vil lekke fra, råder Johannessen.

Les også: Hytta til Bodil og John var kun 30 m², men så ble nabohytta ledig...

Mange branner hvert år

Hytta er et fristed hvor det er godt å senke skuldrene og slappe av.

Men hvert år er det over 750 branner eller branntilløp i norske hytter og fritidsboliger, og Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), advarer mot å ta ferie fra å tenke brannforebygging.

– Det er ofte de samme årsakene til brann på hytta som hjemme, og de aller fleste brannene startet på grunn av åpen ild og feil med elektrisitet.

LEVENDE LYS: Mange lysdekorasjoner er brannfarlige! Pass på at du aldri forlater rommet når du har tent opp i lykter og lys, og hold tørkede blomster og mose unna flamme. Foto: Per Erik Jæger
LEVENDE LYS: Mange lysdekorasjoner er brannfarlige! Pass på at du aldri forlater rommet når du har tent opp i lykter og lys, og hold tørkede blomster og mose unna flamme. Foto: Per Erik Jæger Foto: Per Erik Jæger

Derfor er årvåkenhet helt avgjørende.

– Det handler om alt fra å ikke gå fra levende lys eller flyttbare, elektriske ovner til å ikke bruke peisen eller ovnen som tørkestativ, eller slurve med hvor du tømmer asken, sier Ly.

Lad bilen skikkelig

– De forebyggende rådene har vært de samme i mange år. Det er ikke noe nytt med dem, men det er en mer utstrakt bruk av elektrisk utstyr nå, og det skal man være bevisst på, sier Tor Erik Skaar i Brannvernforeningen.

Rekkevidden på elbilene er blitt mye bedre de siste årene og langt flere kjører elbil til hytta.

– Mange har installert elbillader på forskriftsmessig vis hjemme, men ikke på hytta, og det kan by på utfordringer. Det er ikke sikkert at strømanlegget på hytta er dimensjonert for å lade elbil.

Hvis ikke du kan eller ønsker å sette opp et forskriftsmessig ladepunkt på hytta, bør du heller fylle godt opp på siste ladestasjon før du kommer frem.

– Lading via en utvendig stikkontakt skal kun brukes i nødstilfelle. Skjøteledning er uansett ikke noe som bør brukes.

Det finnes rundt 500 000 hytter og fritidsboliger her i landet, og årlig er det minst 750 branner og branntilløp i disse.

Bruk av åpen flamme utgjør minst en tredjedel av alle hyttebranner.

Dårlige kokeanlegg, feil fyring og mangelfulle skorsteiner og ildsteder topper listen over brannårsak.

Har du elbil? Du må enten installere godkjent elbillader på hytta eller droppe å lade på hytta. Utekontakten skal kun brukes i nødstilfeller. Unngå skjøteledning.

Kilde: Brannvernforbundet

Se mer

Brannsikkerhet

Skaar tror hytteeiere flest er godt kjent med brannforebyggende råd, men at det høye antallet branner likevel viser at det kan gå litt fort i svingene noen ganger.

– Vi anbefaler å bruke sjekklister for brannsikkerhet både når du kommer på hytta og når du drar igjen, da reduseres risikoen for at du glemmer noe, sier han.

Det er også viktig å huske på at en brann på hytta kan by på andre utfordringer enn hjemme. Ligger hytta avsides, kan det ta lang tid før hjelpen når frem.

– Derfor er det spesielt viktig å ha brannslukningsapparat eller brannslange for hånden, og ikke minst passe på at rømningsveier er lett tilgjengelig og frie for snø.

Sjekkliste på hytta

  • Sjekk røykvarslerne hver gang du kommer på hytta.
  • Skift batteri minst én gang i året.
  • Ha alltid ekstra batterier i reserve.
  • Sjekk slange og koblinger til gassutstyr jevnlig.
  • Sørg for at gassvarsleren virker.
  • Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr som pulverapparat, håndslukker og eventuelt brannslange og branntepper.
  • Pulverapparat bør vendes opp ned slik at pulveret ikke klumper seg, og man må sjekke at trykkindikatoren peker på det grønne feltet.
  • Rømningsveier må være frie.
  • Sjekk at ikke snøen hindrer deg i å evakuere raskt.
  • Gå aldri ut av rom med levende lys.
  • Ikke bruk peis eller ovn som tørkestativ.
  • Unngå å henge klær til tørk over ovner, de kan ramle ned.
  • Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte.
  • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.
  • Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette.

Kilde: Brannvernforeningen

Les også (+): Naboen glaner inn i hagen min. Kan han nekte meg å sette opp et høyere gjerde?

Lurt å vite om fyring i peisen

Tørr ved: Fyr med tørr og god ved og tennbriketter, og husk at fyring krever luft mellom kubbene. Luftventiler i vegger og vinduer skal være åpne.

Kommer det røyk inn i rommet mens du fyrer, må du åpne vinduet. Hvis det hjelper, kan det være en indikasjon på at du trenger flere ventiler på hytta.

Unngå beksot: Fyller du ovnen med ved og fyrer med for lite trekk, dannes det beksot i skorsteinen. Det samme skjer ved bruk av fuktig ved. Beksot og tjære som samler seg i skorsteinen kan ta fyr.

Gammel ovn: Nye rentbrennende ovner gir 30–50 prosent mer varme og de forurenser mindre enn gamle ovner. De bruker også mindre ved. Selv om det koster å bytte ovn, kan det være lønnsomt på sikt og mer brannsikkert.

Det er bålforbud fra 15. april–15. september, men kravet om aktsomhet gjelder året rundt.

Du er selv ansvarlig ved bålbrenning, grilling med engangsgrill og lignende, og ifølge Brannvernforeningen må du selv vurdere faren ved å tenne ild.

Det er den som antenner ilden, som er ansvarlig for at det er trygt mens det brenner, og at det er skikkelig slokket før man forlater stedet.

Se mer

Kilde: Brannvernforeningen

Ta praten

Mange hytter mangler også innlagt vann, og derfor anbefaler Ly i DSB å ha tilgang på en håndslukker.

– Det kan være en god erstatning dersom du ikke har vann til slukking. Det er likevel kun små branner du kan prøve å slukke selv. Du må aldri sette deg selv eller andre i fare.

Det viktigste er å komme seg ut og i sikkerhet, men husk at evakuering kan by på utfordringer når det er kaldt.

– Lag en evakueringsplan slik at alle vet hva de skal gjøre ved en brann. Kanskje dere kan samarbeide med nabohytta slik at dere har et sted å holde varmen.

Han mener det er viktig å være godt samsnakket om brannsikkerhet.

– Ta praten neste gang dere kommer på hytta. Det er trygt å vite hva dere skal gjøre dersom det verste skjer.