Hytte

Verken Hanne eller Ellinor hadde råd til å kjøpe hytte. Da fikk de en idé

Både Hanne og Ellinor drømte om å kjøpe hytte. Å kjøpe hytte alene var uaktuelt både for Hanne og Ellinor.

HYTTE: Hanne og Ellinor møttes for 24 år siden. Siden da har de vært på flere hytteturer sammen, og da de begge drømte om en egen hytte, fikk de en genial ide.
HYTTE: Hanne og Ellinor møttes for 24 år siden. Siden da har de vært på flere hytteturer sammen, og da de begge drømte om en egen hytte, fikk de en genial ide. Foto: Jeanette Bækkevold
Publisert

Det er høst og tid for dugnad på hytta i Brattlia i Hurdal.

Hanne Eggen og Ellinor Nord Trollebø er på plass for å ordne og fikse det som trengs å gjøres før vinteren kommer.

Hytta er deres felles prosjekt, og slik har det vært siden på forsommeren 2020 da de ble enige om å spleise på fritidsbolig.

<b>BAR:</b> Tidligere eiere brukte naturen og bygget en bar på utsiden av hytta. Hanne og Ellinor har selvfølgelig beholdt den slik den var.
BAR: Tidligere eiere brukte naturen og bygget en bar på utsiden av hytta. Hanne og Ellinor har selvfølgelig beholdt den slik den var. Foto: Jeanette Bækkevold

Gode venner

Kvinnene møttes første gang på Aker sykehus i 2000 da Hanne begynte i ny stilling som sykepleier, og fikk Ellinor som sjef.

Det gikk ikke lang tid før de var blitt gode venninner, og i de 24 årene som er gått, har de vært på mange ferie- og hytteturer sammen, både med og uten barn – Hanne har to og Ellinor har fire.

Og det var på en hyttetur i Valdres at de begynte å leke med tanken om å kjøpe noe sammen. For var det noe de begge drømte om, så var det nettopp det å ha hytte, men ingen av dem hadde råd til å kjøpe en alene.

– Da koronapandemien kom, ble ønsket enda sterkere. Alt var så regulert, vi jobbet nærmest døgnet rundt, og vi hadde følelsen av å ikke kunne puste skikkelig noe sted, sier Ellinor.

– Da hadde det vært ekstra deilig å ha en hytte slik at vi kunne komme oss litt vekk innimellom, så da begynte vi for alvor å se på annonser på nettet, supplerer Hanne.

KAFFEPAUSE: Det er straks klart for kaffepause på høstdugnaden, og terrassen mot sør er et naturlig sted å sette seg.
KAFFEPAUSE: Det er straks klart for kaffepause på høstdugnaden, og terrassen mot sør er et naturlig sted å sette seg. Foto: Jeanette Bækkevold

Les også: Nina og Iben snublet over den morkne hytta på Finn Torget (!): – Alle advarte oss

Hytte i Hurdal

De er begge glad i å gå på ski, så hytta måtte ligge i et snørikt område, og det måtte ikke være for langt unna Oslo.

<b>BELIGGENHET:</b> Det første Hanne og Ellinor la merke til da de kom his på visning, var at hytta lå så fint til i terrenget.
BELIGGENHET: Det første Hanne og Ellinor la merke til da de kom his på visning, var at hytta lå så fint til i terrenget. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>OMBYGGET FJØS:</b> Hytta fra rundt 1930 var i utgangs­punktet et fjøs, men siden den gang er det både ombygget, utvidet og oppgradert. Hvis det ikke er alt for mye trafikk, bruker Hanne og Ellinor en time på å komme seg hit fra Oslo.
OMBYGGET FJØS: Hytta fra rundt 1930 var i utgangs­punktet et fjøs, men siden den gang er det både ombygget, utvidet og oppgradert. Hvis det ikke er alt for mye trafikk, bruker Hanne og Ellinor en time på å komme seg hit fra Oslo. Foto: Jeanette Bækkevold

De så på noen hytter på Lygna, men fant ikke noe som var midt i blinken. Men den litt rare hytta i Brattlia i Hurdal, som egentlig var et gammelt, ombygget fjøs, virket lovende.

– Vi meldte oss på visning og kjørte hit. Umiddelbart synes vi hytta lå veldig fint til. Inne la vi merke til at gulvet på kjøkkenet var veldig skjevt, og at hytta var helt overmøblert og fullt av ting, så vi vekslet blikk flere ganger, forteller Hanne.

– Men begge tenkte at det meste av dette går det an å gjøre noe med. Og det at det er ganske lave takbjelker så vi heller ikke på som noe stort problem, for ingen av oss er spesielt høye.

<b>BJELKER:</b> Takbjelkene er relativt lave, men verken Hanne eller Ellinor er så høye at det er noe problem.
BJELKER: Takbjelkene er relativt lave, men verken Hanne eller Ellinor er så høye at det er noe problem. Foto: Jeanette Bækkevold

Fred og ro på hytta

Hytta hadde grei størrelse, tre soverom, god plass ute og eiet tomt. Dette var rett og slett midt i blinken.

– Det kjentes helt riktig. Vi likte oss her og fikk følelsen av fred og ro. Det tror jeg kanskje ikke vi ville fått i et hyttefelt, sier Ellinor.

De bestemte seg for å legge inn et bud, og etter litt forhandling frem og tilbake med megler og selger, endte det med at venninnene fikk kjøpe hytta.

<b>FELLESSKAP:</b> Hanne og Ellinor har fordelt helger og ferier mellom seg, men et par ganger i året er de på hytta sammen og har dugnad. De har hvert sitt lån i hver sin bank, men setter inn et fast beløp på en felles konto hver måned til faste utgifter og vedlikehold.
FELLESSKAP: Hanne og Ellinor har fordelt helger og ferier mellom seg, men et par ganger i året er de på hytta sammen og har dugnad. De har hvert sitt lån i hver sin bank, men setter inn et fast beløp på en felles konto hver måned til faste utgifter og vedlikehold. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>ENKELT:</b> Det er innlagt strøm i hytta, mens brønnvann må hentes fra pumpehuset.
ENKELT: Det er innlagt strøm i hytta, mens brønnvann må hentes fra pumpehuset. Foto: Jeanette Bækkevold

Siden begge er glad i å bake og lage mat, måtte de ha mer benkeplass på kjøkkenet. Løsningen ble en kjøkkenøy.

– Utfordringen var det skjeve kjøkkengulvet med en høydeforskjell på 15 cm, man kan bli sjøsyk av mindre. Vi måtte legge planker under kjøkkenøya helt til den var i vater, sier Hanne som monterte seks Ikea-skap og plasserte tre og tre sammen med en stor benkeplate over.

Dermed hadde de fått en god arbeidsflate, og god lagringsplass på hver side av øya.

Venninnene nyter å komme hit. De er her for det meste hver for seg. Og for dem har erfaringen med hyttespleis vært svært god.

<b>KOSELIG:</b> Hanne og Ellinor kjøpte hytta med innbo, men byttet ut noen av møblene og plasserte en hjørnesofa midt i oppholdsrommet. Her er det godt å finne roen.
KOSELIG: Hanne og Ellinor kjøpte hytta med innbo, men byttet ut noen av møblene og plasserte en hjørnesofa midt i oppholdsrommet. Her er det godt å finne roen. Foto: Jeanette Bækkevold

– Vi kunne ikke kjøpt hytte sammen med hvem som helst, men vi er trygge nok på hverandre til at vi kunne vite at dette ville gå bra. Det overordnede er at vi må tåle å diskutere og være uenige, men likevel finne løsninger og komme i mål. Det greier vi fint, sier Hanne og Ellinor.

Les også (+): Vi vurderer å kjøpe hytte med svigers. Hva er det viktig at vi tenker på?

Se flere bilder under:


<b>VARMEKILDE:</b> Peisovnen er sentralt plassert og gir både stemning og god varme. 
VARMEKILDE: Peisovnen er sentralt plassert og gir både stemning og god varme.  Foto: Jeanette Bækkevold
<b>GULT ER KULT:</b> Veggene i gangen hadde de tenkt å male grønne, og de prøvde fire ulike nyanser før de tok en helomvending og endte med gulfargen Masala.
GULT ER KULT: Veggene i gangen hadde de tenkt å male grønne, og de prøvde fire ulike nyanser før de tok en helomvending og endte med gulfargen Masala. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>FIFFIG:</b>Et melkespann på badet fylles med vann som varmes opp med en kalvedrikkvarmer. Ved hjelp av en pumpe får de dermed varmt vann både i springen og i dusjen.
FIFFIG:Et melkespann på badet fylles med vann som varmes opp med en kalvedrikkvarmer. Ved hjelp av en pumpe får de dermed varmt vann både i springen og i dusjen. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>GRØNT ER SKJØNT:</b> Ellinors soverom var malt i en lys grønnfarge da de overtok hytta, og denne har de beholdt. Innebygde skap gir god garderobeplass til hytteklærne.
GRØNT ER SKJØNT: Ellinors soverom var malt i en lys grønnfarge da de overtok hytta, og denne har de beholdt. Innebygde skap gir god garderobeplass til hytteklærne. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SOVEROM:</b> Det er tre soverom i hytta med til sammen sju sengeplasser, og i  tillegg har de sovesofa i stua.
SOVEROM: Det er tre soverom i hytta med til sammen sju sengeplasser, og i  tillegg har de sovesofa i stua. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>DUGNAD:</b> Det er dugnadshelg. Hanne har funnet fram verktøykassen og går løs på et av dagens prosjekter.
DUGNAD: Det er dugnadshelg. Hanne har funnet fram verktøykassen og går løs på et av dagens prosjekter. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>OVN:</b> Ellinor fyrer opp i den gamle ovnen på terrassen. Her skal det bli ekstra god høststemning.
OVN: Ellinor fyrer opp i den gamle ovnen på terrassen. Her skal det bli ekstra god høststemning. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>TERRASSER:</b> Terrassene på henholdsvis nord- og sørsiden av hytta er forbundet med en smal passasje som også har utgang fra spisestua.
TERRASSER: Terrassene på henholdsvis nord- og sørsiden av hytta er forbundet med en smal passasje som også har utgang fra spisestua. Foto: Jeanette Bækkevold
PLANTEGNING
PLANTEGNING Foto: Trude Witzell

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2024.

Les også