Bestemors seter ble ny:
«Dette skulle Anna ha sett!»

Søstrene Marianne og Hildegunn har så mange gode minner fra bestemor Annas fredfulle seter, Hun ville blitt paff om hun kunne ha sett hvordan setra ser ut i dag! Men også gledet seg stort over at barnebarna har tatt vare på setra på en så omtenksom og kjærlig måte.

GODE MINNER: Setra til besteforeldrene er snart 80 år gammel. Her er Hildegunn med vårkalven som alle ble så glad i. Søstrene matet den med brødskiver med leverpostei og smør!
Publisert Sist oppdatert

Noe av det fineste søstrene Marianne Baar og Hildegunn Tronsli visste da de var barn, var å være med bestemor Anna på setra, som lå kun en fem minutters kjøretur unna gården der de vokste opp.

Den gamle setra, som ligger 747 meter over havet, har vært i familien deres i flere generasjoner.

Nå er bestemor Anna borte, men for et par år siden bestemte søstrene seg for å oppgradere setra til en mer moderne hytte. Men de har bevart mye av sjelen fra den gamle setra, som de var så glad i.

Sentral i setras historie

Den fredfulle setra høyt oppe på Tronsvangen ovenfor Alvdal hørte til bestefar Odds familiegård.

HISTORIE: Bestemor Anna i kjent stil.

Anna kom dit første gang da hun og Odd var nygifte på 50-tallet, og hun ble etter det en sentral person i setras historie.

– Bestemor hadde alltid en vaffelrøre stående i tilfelle folk plutselig kom innom en tur, sier Marianne.

Savnet etter bestemoren er fortsatt der, etter at hun døde i september 2020, 89 år gammel.

Les også: Ny hytte i gammel laftestil

BYTTET TAK: Her har renoveringen startet av hytta, som ble bygget som et seterhus i 1947.

I bestemors ånd

Å ta vare på setra i bestemorens ånd betyr mye for begge søstrene.

Siden Marianne bor nærmest, bare 20 minutter unna med bil, ble løsningen at hun og hennes Thomas eier hytta, mens Hildegunn og hennes Christopher har bruksrett og sitt eget soverom.

LANGE TRADISJONER: Marianne er svært glad i setra som har fulgt familiegården lenge. I bakgrunnen er de gamle fjøsene, som det var liv i frem til familien sluttet med dyr i 2002.
SØSTRENE: Mens Marianne står som eier av den nye hytta, har Hildegunn bruksrett.

– Uten Thomas hadde det ikke gått å ta over setra. Han var overveldet før vi begynte på restaureringen, men nå er vi alle lykkelige over at vi tok sjansen. Et slikt sted, med en slik tilhørighet, får vi jo ikke kjøpt for penger, forteller Marianne.

UTVIDET: Setra ble forlenget med et nybygg,
BEDRE PLASS: Nybygget ga plass til flere soverom.

Setra er både oppgradert og utvidet, og er nå blitt en hytte for storfamilien. Slik sikres familiens tilstedeværelse på et sted mange er glad i.

BLIR NY: Utvendig ble hytta kledd med panel, og på taket ble det lagt shingel
NÅ: Den gamle setra fra 1947 er forvandlet til en ny hytte, der mye av det gamle er bevart inne. Den nye fargen utenpå heter Seterbrun. Omrammingene er malt i fargen Herregårdsgrønn.

Hytta er omtrent 78 m² stor, med gang, kjøkken/stue, stue/spisestue, 4 soverom, bad og toalett, innlagt strøm og vann.

TIDSSKILLE: Den gamle ytterveggen er grånet av vær og vind. Overgangen til tilbygget blir godt synlig. Et spiskammer ble valgt bort for en større gang. Bakenfor ligger tre nye soverom og et bad. Tømmeret er beiset med Jotun Lady Pure Nature i fargen Sjøsand.

I barndommen var Marianne her hele sommeren. Den gangen var det lagt kaldt vann inn i setra, og det sto alltid en stor kjele med vann på vedovnen.

– I vår oppvekst drev pappa og bestemor gården sammen. Om sommeren hadde bestemor ansvaret for dyrene på setra, forteller Marianne, som syntes det var stor stas å få hjelpe bestemor med kyrne.

– Vi tok vare på en vårkalv som var for liten til å være på beite med de andre. Kalven gikk vi tur med i bånd.

SOM BESTEMOR: Å steke vafler er noe som bringer frem minner om bestemor Anna. Hun hadde alltid en røre stående klar i tilfelle noen plutselig kom på besøk. Lampen i taket er laget av gamle norgesglass som bestemoren brukte på setra.
NYTT OG GAMMELT: Sjarmen fra gamlesetra er beholdt i det nye kjøkkenet. Innredningen Bodarp er fra Ikea. Hyllen er laget av planker fra det gamle fjøset. 

Fortellinger som søstrene er vokst opp med, handler blant annet om en indisk filosof, Baral.

Han levde et rolig liv på en seter like ved, fra 1919 til han døde i 1945, samtidig som freden ble forkynt over Europa.

MØ: Koselige kubilder fra setra er forstørret på pleksiglass, noe som skjermer tømmerveggene fra sprut fra matlaging. Bestemor Anna brukte melk fra blant annet disse kyrne i vaffelrøren.
NOSTALGI: Kjøkkendøren er svært gammel. De gamle håndtakene tas godt vare på, selv om de er ulike og ble montert feil vei en gang.
SØLVTØY: Det var en gang mye verdt. Det fikk bestemor Anna i bryllupsgave, og er noe Marianne setter stor pris på.

Han planla et fredsuniversitet på Tronsvang. Den egne roen han følte i dette området, kjente også Anna, og etter hvert hennes barn og barnebarn.

FØR: Slik så det ut inni setra før oppussing. Det røde gulvet ble forsøkt tatt vare på, men det måtte skiftes ut.
STUA: Tømmerveggene er preget av tiden, noe Marianne synes er en del av sjarmen. At stuen er liten og intim, bringer familien tett sammen når de er på hytta. Rundt dette bordet pleide barna og bestemor å sitte samlet og spille kort.
STORE VINDUER: Utsikten er tidløs, selv om gamlesetra er bygget om. Pleddet med farger er heklet av bestemor Anna.

– Da Baral døde, var min far med og bar ham opp til en fjelltopp hvor han ble begravet sittende, vendt mot fjellmassivet Sylene, forteller Arne-Olav, faren til Marianne.

RENESSANSE Porselen, som nå er populært igjen, har fulgt setra i lang tid. Det gamle skapet er malt i fargen Exhale.

Les også (+): Hytta vår er liten, og vi ønsker gjerne litt større plass. Hvilke endringer bør vi gjøre?

Påskeegg med skredvarsler

I gamle dager var det kalver og kyr på setra. Mariannes far sluttet med dyr i 2002, og siste gang bestemor Anna skrev i seterboka, var i 2001.

GODE MINNER: Hytteboka er en naturlig oppfølging av bestemor Annas dagbok, som også var en gjestebok.

– I hytteboka leser vi om gjestfriheten til bestemor og våre oldeforeldre, så dette er et sted mange er blitt glad i. Da vi brukte motorsag på en vegg, gjorde det nok litt vondt for pappa. Han syntes nok vi rev for mye, sier Marianne.

DYREBARE MINNER: Dagboken etter bestemor Anna, som mange har skrevet hilsninger i, er nå blitt til hyttebok. De grønne koppene serverte Anna ofte kaffe i.
PÅSKEMINNER: Ifølge hytteboka ble det dratt i gang påskeskirenn på 1950-tallet, og det ble tegnet detaljerte kart som viste løypene.

– Jeg var jo vant til å ha det både skjevt og skakt, og så plutselig gikk de bananas! Men det ble så fint, sier Arne-Olav med et smil.

NYGAMMEL: Dette soverommet er både nytt og gammelt. Den grå veggen er den gamle ytterveggen, og selve rommet er en del av det nye tilbygget.

– Vi beiset også alle tømmervegger innvendig, uten å pusse dem først. Slik har vi latt historien skinne gjennom beisen, forteller Marianne.

KØYESENGENE: De er de samme som har vært på setra lenge. Fra å være blå, er de malt i fargen Dempet sort.
SØSTERROMMET: Mariannes søster Hildegunn og hennes familie disponerer et eget rom i tilbygget. Taklampe fra Lampehuset. Seng fra Bohus.

I nåtidens påskeferier er begge søstrene gjerne her sammen med sine familier.

En ny tradisjon er barnas jakt på påskeegg. Familien er aktive i Røde Kors, og de voksne graver ned påskeeggene med skredvarsler.

– Det er både gøy og lærerikt for barna, forteller Marianne.

NYTT BAD: Før badet familien i en bekk like ved, også i påsken. I det nye tilbygget ble det plass til et bad. Panelet er satt inn med fargen Sjøsand.

Bestemoren rakk ikke å oppleve hvordan setra ble.

– Men hun var positiv til endringer, og var glad for at vi ville ta vare på den. Da en dame som kjente bestemor godt, kom på besøk, utbrøt hun begeistret:

«Dette skulle Anna ha sett!»

Les også: Berit og Henning døpte hytten «Snøfonna». Den er full av smarte løsninger

TURGLEDE: Hele familien er glad i å gå på skitur når de er på hytta.
SORIA MORIA: Panoramoet i området til den gamle setra har det gått gjetord om i hundrevis av år. Også i bestemor Annas dagbok står det mange lovord om den herlige utsikten som utspiller seg i sin herlighet fra Tronsvang.
PLANTEGNING: Den gamle setra ble forlenget den ene veien, slik at den nå er mer praktisk å bruke for søstrene og deres familier.

Dette gjorde de:

Slo på panel på utsiden av tømmerveggene

Satt inn en glassdør fra stuen ut til terrassen

Tok ut grua og byttet pipe

Satte inn ny peis

Fjernet pipe på soverom

Tettet igjen en gammel matkjeller

Bygget ut en ekstra del med flere soverom og bad

Rev og bygget nytt utspring

Skiftet vindu

La inn vann og WC

Skiftet kjøkkeninnredning

Skiftet tak

Bygget terrasse

Saget ut en større åpning mellom stue og kjøkken

Isolerte veggene

La nytt gulv som er isolert under

Beiset tømmerveggene innendørs med ett lag

Laget lamper av gamle Norgesglass

Malte om gamle møbler

Trakk om og malte stoler

Laget kjøkkenhyller av gamle planker fra kalvefjøset