Hytte i Lom

Åsne tok over setra som oldefar bygget på 1800-tallet

Det gamle seterhuset rommer så mange gode minner for Åsne. Hun har renovert det, men fortsatt er mye bevart fra da hennes oldefar Hans bygget det.

<b>ÅPENT LANDSKAP:</b> Den vesle setergrenda har  lange tradisjoner. Åsnes hytte er den brune rett frem. I området er det fortsatt fire aktive setrer som leverer melk sommerstid.
ÅPENT LANDSKAP: Den vesle setergrenda har  lange tradisjoner. Åsnes hytte er den brune rett frem. I området er det fortsatt fire aktive setrer som leverer melk sommerstid. Foto: Kathrine Sørgård
Først publisert Sist oppdatert

Når vi åpner den værbitte døra og går over den slitte dørterskelen, kommer vi rett inn på det enkle, sjarmerende kjøkkenet.

Åsne Dalamo serverer noe av det fineste hun vet: ørret som hennes bror har fisket.

Hytta, som er et totalrenovert seterhus, ligger ved det fiskerike vannet Tesse. Åsnes slekt kjøpte selve gården i 1860.

Seterhuset ble bygget av Åsnes oldefar Hans i 1875, og i 1904 bygget han Nordsæter Sæterhotell helt inntil seterhuset.

Hotellet var i drift frem til slutten av 1940-tallet, og selve bygningen var i bruk frem til den ble revet drøyt 20 år etter.

Fortsatt seterdrift

Åsne overtok gården og setra sammen med mannen Arvid i 1985.

Nå er det sønnen Olaf som har tatt over gården, mens Åsne har ansvaret for setra. Hun holder også sau, som hun begynte med for 10 år siden.

Seterdrift er det fortsatt i området, fire av opprinnelig åtte setre leverer melk sommerstid.

<b>FAMILIEHOTELLET:</b> Nordsæter Sæterhotell ble satt opp i 1904 av Åsnes oldefar Hans. Det ble bygget helt inntil setra, som sees til høyre. Folk kom med båt over Tesse eller med buss, og ble hentet av Hans med hest og kjerre.
FAMILIEHOTELLET: Nordsæter Sæterhotell ble satt opp i 1904 av Åsnes oldefar Hans. Det ble bygget helt inntil setra, som sees til høyre. Folk kom med båt over Tesse eller med buss, og ble hentet av Hans med hest og kjerre. Foto: Privat

– Nærhet til dyr gjør en også nærere som menneske, mener hun. Tilværelsen på setra betyr mye for henne.

– Etter at Arvid gikk bort i 2011, har det vært terapi for meg å sette i stand seterhuset som jeg bodde i den våren da vi ble kjent, forteller Åsne.

HJERTESTEDET: Setra rommer så mange minner for Åsne. Hun har tatt vare på alt som fulgte med da hun overtok den. Stolene har hennes oldefar Hans laget.
HJERTESTEDET: Setra rommer så mange minner for Åsne. Hun har tatt vare på alt som fulgte med da hun overtok den. Stolene har hennes oldefar Hans laget. Foto: Kathrine Sørgård

Seterhuset er en lun tømmerstue som er delt inn i fire rom. Fra kjøkkenet kommer vi inn i peisestua, som er et godt sted når det fyres i grua på senhøsten.

Grua har Åsnes oldefar smidd alt av jern til. Da gulvet ble skiftet, ble grua tatt ut. Den ble deretter satt tilbake på samme sted. Det var litt av en jobb, og arbeidet ble gjort over flere år.

Gode minner

– Mitt første minne herfra er at jeg sov i to kurvstoler foran peisen en påske i 1966. De ble satt mot hverandre til en slags seng. Fortsatt liker jeg å sove i peisestua, på sofaen hvor jeg kan se mot grua.

<b>ET HJERTESTED:</b> I veggene sitter det historier om slit og strev, men aller mest glede over å være til fjells. Da nytt gulv skulle legges, ble grua demontert og satt  tilbake som den var.
ET HJERTESTED: I veggene sitter det historier om slit og strev, men aller mest glede over å være til fjells. Da nytt gulv skulle legges, ble grua demontert og satt  tilbake som den var. Foto: Kathrine Sørgård
<b>GAMMELT TØMMER:</b> Åsne tror at tømmeret er hugget for hånd, med tanke på hvor gammelt det er. Det meste her er gammelt, bortsett fra sofaen og noen myke lenestoler. Bordet har fulgt setra.
GAMMELT TØMMER: Åsne tror at tømmeret er hugget for hånd, med tanke på hvor gammelt det er. Det meste her er gammelt, bortsett fra sofaen og noen myke lenestoler. Bordet har fulgt setra. Foto: Kathrine Sørgård

Setra er så kjær for Åsne.

– Jeg fikk fysisk vondt av ikke å kunne bruke den i de årene den ble satt i stand. Vissheten om at folket mitt har vært her i generasjoner før meg betyr mye.

Moren hennes hentet hjem kyr fra fjellet sammen med veslebroren sin fra hun var syv år.

<b>UTSIKTEN:</b> Hytta ligger høyt og fritt til med utsikt mot Tesse, der familien i generasjoner har fisket mye god ørret. 
UTSIKTEN: Hytta ligger høyt og fritt til med utsikt mot Tesse, der familien i generasjoner har fisket mye god ørret.  Foto: Kathrine Sørgård

Hyttetype: Restaurert seterhus

Byggeår: 1875. Restaurert i 2014.

Fasiliteter: Utedo. Sisterne på 200 liter vann. Innlagt strøm.

Kledning: Solbrent panel på vindtettet tømmer

Tak: Dæltak, lokalt navn for tretak.

Se mer

– Da var hun utstyrt med en stav som var lengre enn henne, for å verne seg mot ørna på snaufjellet.

Ble hun overrasket av tåke, var hun instruert til å ta tak i kurumpa eller klaven til bjellekua og følge henne, forteller Åsne.

I barndommen likte hun å være på setra sammen med bestemoren Lina.

– Når budeiene fra de nærliggende setrene hadde gjort ferdig kveldsstellet, kom de til bestemor og spilte kort. Det var mye latter og moro rundt bordet her, forteller Åsne.

<b>GAMMEL SKATT:</b> Den enkle hyllen har alltid vært på setra. Da den ble satt opp på nytt etter renoveringen, oppdaget Åsne at den har et svakt lilla skjær. Skinnene er fra egne sauer. 
GAMMEL SKATT: Den enkle hyllen har alltid vært på setra. Da den ble satt opp på nytt etter renoveringen, oppdaget Åsne at den har et svakt lilla skjær. Skinnene er fra egne sauer.  Foto: Kathrine Sørgård

Tatt opp gammelt gulv og lagt nytt gulv

Demontert og remontert grua

Demontert og remontert faste møbler

Restaurert de originale vinduene. Kittet på nytt med linoljekitt, og malt. 

Erstattet gammel torv med tretak

Satt inn nytt elektrisk anlegg og flere lyspunkt.

Se mer

Om høsten er det fint å gå til fiskebua som oldefaren bygget ved Tesses bredd i 1872. På veien plukker Åsne sopp og tyttebær.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

– Ved bua drar vi ut oteren og fisker mens vi går. Tilbake på setra steker vi soppen vi har plukket, og til dessert koser vi oss med trollkrem av tyttebærene.

Når høstkvelden siger på, lener hun seg tilbake i godstolen og ser inn i bålet i grua. Har hun gjester, forteller hun gjerne skrøner og eventyr.

ORIGINALE MØBLER: Bordet har hengsler av tre, og er vegghengt. Når det trengs mer gulvplass, kan det slås opp på veggen. Åkleet har Åsnes mor Randi vevd, kransen har Åsne laget. De originale vinduene er restaurert med kitt og maling av linolje.
ORIGINALE MØBLER: Bordet har hengsler av tre, og er vegghengt. Når det trengs mer gulvplass, kan det slås opp på veggen. Åkleet har Åsnes mor Randi vevd, kransen har Åsne laget. De originale vinduene er restaurert med kitt og maling av linolje. Foto: Kathrine Sørgård

Gjestene får sove i sengetøy som Åsne ruller på stabburet hjemme, slik hun husker at bestemoren gjorde. Da hotellet var i drift, gikk rulla jevnt, og fortsatt er den i sving.

Det å leie ut setra av og til hjelper på hytteøkonomien, noe som igjen gjør det lettere å kunne holde den i god stand.

Se flere bilder under:


<b>FAMILIEROM:</b> Her, hvor ostene før ble modnet, kan man nå sove godt. Familiekøyen er fra Lom Møbelindustri.
FAMILIEROM: Her, hvor ostene før ble modnet, kan man nå sove godt. Familiekøyen er fra Lom Møbelindustri. Foto: Kathrine Sørgård
<b>VARMER OPP:</b> Når Åsne kommer på setra, åpner hun opp dørene til soverommene og tar frem dynene, slik at varmen slipper helt inn.
VARMER OPP: Når Åsne kommer på setra, åpner hun opp dørene til soverommene og tar frem dynene, slik at varmen slipper helt inn. Foto: Kathrine Sørgård
<b>RETT INN:</b> Den sjarmerende ytterdøren har alltid vært her. Det enkle kjøkkenet kaller Åsne «skutet». På veggen ved komfyren er den en steinhelle som kommer fra den gamle hotelltrappa. I kjelleren under gulvet er det så kaldt at den brukes som kjøleskap.
RETT INN: Den sjarmerende ytterdøren har alltid vært her. Det enkle kjøkkenet kaller Åsne «skutet». På veggen ved komfyren er den en steinhelle som kommer fra den gamle hotelltrappa. I kjelleren under gulvet er det så kaldt at den brukes som kjøleskap. Foto: Kathrine Sørgård
<b>NOSTALGI:</b> Vaskefatet og mugga kommer fra seterhotellet som Åsnes oldefar bygget. Åkleet på senga er vevd av Klara Husom.
NOSTALGI: Vaskefatet og mugga kommer fra seterhotellet som Åsnes oldefar bygget. Åkleet på senga er vevd av Klara Husom. Foto: Kathrine Sørgård
<b>HISTORIEKJÆR:</b> Detaljer fra setras historie tar Åsne vare på ved å trykke tekst til bilder på kartong.
HISTORIEKJÆR: Detaljer fra setras historie tar Åsne vare på ved å trykke tekst til bilder på kartong. Foto: Privat
<b>SVUNNEN TID:</b> I generasjoner har Åsnes slekt hatt tilhold ved Tesse. Til venstre er hennes bestefar Rolv. Til høyre er Paul Larsen, som var bror til Åsnes bestemor Jenny.
SVUNNEN TID: I generasjoner har Åsnes slekt hatt tilhold ved Tesse. Til venstre er hennes bestefar Rolv. Til høyre er Paul Larsen, som var bror til Åsnes bestemor Jenny. Foto: Privat
<b>KLASSIKER:</b> På setra er det utedo som gjelder. På klare dager er det fint å sette opp døra på gløtt for å se utover innsjøen og blånene bak.
KLASSIKER: På setra er det utedo som gjelder. På klare dager er det fint å sette opp døra på gløtt for å se utover innsjøen og blånene bak. Foto: Kathrine Sørgård
<b>SNART VINTER:</b>Høsten kan være lunefull på fjellet. Overgangen til vinter kan komme plutselig.
SNART VINTER:Høsten kan være lunefull på fjellet. Overgangen til vinter kan komme plutselig. Foto: Kathrine Sørgård