Festekontrakt

Grunneier har hugget trær på tomten. Nå ligger det kvist og kvast igjen i store hauger. Må han ikke rydde opp etter seg?

Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer hytteeier som irriterer seg over at det ligger igjen mye kvist og kvast etter hogsten.

Pluss ikon
FESTETOMT: Har grunneier plikt til å rydde etter seg ved tømmerhogst på festetomt? Advokaten svarer.
FESTETOMT: Har grunneier plikt til å rydde etter seg ved tømmerhogst på festetomt? Advokaten svarer. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Dette gjelder festetomt hvor det står i festekontrakten at grunneier har rett til å ta ut trær på tomten. Mitt spørsmål gjelder alt som ligger eller står igjen etter disse trærne når de er hugget, og tømmeret er fraktet ut.

Trærne blir kvistet, og det som ikke kan brukes til tømmer, blir liggende igjen i svære hauger på tomten. Finnes det noen plikt for grunneier til å rydde opp etter hugst på bortfestet eiendom når dette ikke står beskrevet nærmere i festekontrakten?

Hilsen undrende

Svar:

Hei!

Du skriver at hugst «ikke står beskrevet nærmere i festekontrakten». Grunneier har likevel en klar plikt til å rydde etter seg. En slikt plikt følger av at retten skal utøves på en skånsom og hensynsfull måte.

<b>EKSPERTEN: </b>Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i mange år svart på spørsmål fra lesere i bladet Hytteliv.
EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i mange år svart på spørsmål fra lesere i bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

Hvis grunneier ikke rydder, kan du kreve dekket kostnadene til å kjøre bort avfallet. Det kan imidlertid være lurt å gi grunneieren en frist og varsle om at du vil få ryddet for hans regning dersom han ikke fjerner trær og grener innen fristen.

Vær også klar over tomtefesteloven § 16, første ledd:

«Er det avtalt at festaren ikkje kan hogge ned tre på tomta, kan festaren,..... og setje seg imot hugst av tre som bør verte ståande for trivnaden si skuld.»

Denne bestemmelsen må forstås slik at du også kan nekte grunneier å «ta ut trær» som du ønsker å ha stående for «trivnaden». Denne bestemmelsen kan ikke fravikes ved avtale og går «foran» grunneiers rett til hugst i festekontrakten.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2024, og sist oppdatert 30/08 2024.

Les også