Belysning i hagen

Niclas og Linda har 70 lamper rundt huset sitt

Hageentusiastene Niclas Lundmark og Linda Clausen deler sine beste tips til hvordan du skaper magisk stemning. med belysning rundt huset Gjør det nå på våren, før hagen gror til!

En lysslynge lyser opp det store kirsebærtreet som henger som et tak over utekjøkkenet. Når det strutter av hvite blomster i mai er det et ekstra vakkert skue.
En lysslynge lyser opp det store kirsebærtreet som henger som et tak over utekjøkkenet. Når det strutter av hvite blomster i mai er det et ekstra vakkert skue. Foto: Niclas Lundmark
Først publisert Sist oppdatert

Til et komplett belysningssystem trenger du:

- Ledlamper i ulike størrelser med ulike lysstyrker
- Forlengelseskabler
- Kabelforgrenere
- Trafo (legg sammen wattstyrken på lampene for å finne riktig størrelse)
- Lyssensor/timer

Finn ut hva du vil med belysning

Tenk over hvilke områder du ønsker å lyse opp og bestem deg for hva du vil med belysningen.

Ønsker du å belyse stier, trær, busker, en sittegruppe, en pergola eller en fjellvegg, er ledlamper smart.

Ønsker du kun stemningsbelysning, er lysslynger og solcelledrevne lykter en god løsning.

HAGEENTUSIASTER: Linda Clausen og Niclas Lundmark har en fantastisk hage på 600 kvadratmeter i Drøbak. De har lagt stor vekt på å få den mest mulig stemningsfulle belysningen i hagen.
HAGEENTUSIASTER: Linda Clausen og Niclas Lundmark har en fantastisk hage på 600 kvadratmeter i Drøbak. De har lagt stor vekt på å få den mest mulig stemningsfulle belysningen i hagen. Foto: Jane Ødegaard

De samme lampene kan brukes til å belyse ulike områder i løpet av hagesesongen. Niclas og Linda har en del lamper i staudebedene sine.

Paret har bodd i funkishuset i Drøbak med 600 kvadratmeter hage i ni år.

En nedgravd lampe på 4 watt lyser opp dvergsyrinen i potte fra undersiden. Lysslyngen fra Europris er rundt 10 meter lang og skaper retrofølese samtidig som den gir følelsen av å være i en bakgård i Italia.
En nedgravd lampe på 4 watt lyser opp dvergsyrinen i potte fra undersiden. Lysslyngen fra Europris er rundt 10 meter lang og skaper retrofølese samtidig som den gir følelsen av å være i en bakgård i Italia. Foto: Niclas Lundmark

Fremhev frodigheten

Når plantene blomstrer, er lampene vendt inn mot bedene for å fremheve frodigheten. Om vinteren og våren snus de mot stier og strukturer. Å lyse opp et større område krever annerledes lamper enn punktbelysning av enkeltplanter, så kartlegg hva du vil belyse før du drar til butikken.

Høye trær krever sterkere lys enn små busker, derfor kan det være smart å kjøpe lamper med ulik lysstyrke, altså ulike nivåer av lumen.

Skjønnheten til blomstene på magnoliaen av sorten 'Susan' får et nytt uttrykk i skumringen ved at planten lyses opp nedenifra med en lampe på 2 watt.
Skjønnheten til blomstene på magnoliaen av sorten 'Susan' får et nytt uttrykk i skumringen ved at planten lyses opp nedenifra med en lampe på 2 watt. Foto: Niclas Lundmark

Les også: (+) Vi har en stor veranda på 60 kvadratmeter som vi ikke vet hva vi skal gjøre med

Energi-forbruket (watt) gir også en pekepinn om lysstyrken. Ledlamper fins med alt fra dus belysning på 0,5 watt til flombelysning på 20 watt. Niclas og Linda anbefaler at du prøver lampene rundt i hagen og sjekker hvor det passer med sterkt og svakt lys. Betrakt lyset fra avstand både i skumring og mørke.

En lampe kan lyse opp en plante fra siden, nedenfra eller ovenfra. Prøv deg litt fram og se hva som gir best effekt. Kanskje du vil lyse opp planten fra flere sider med ulike lamper? De fleste lampene har jordspyd og kan skrus fast på vegg eller tak. Andre lamper graves ned slik at toppen er jevnt med jorden. Disse er fine å bruke i for eksempel potter.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Lys opp noen få soner

Det trengs mange flere lamper enn man gjerne tror for å lyse opp ulike områder. Velger du å gå for få lamper, anbefaler paret at du kun konsentrerer deg om å lyse opp noen få soner, ellers kan det se stusslig ut.

Ønsker du å lyse opp flere deler av hagen og vil gjøre det enklest mulig, anbefaler paret at du investerer i en kraftig trafo, en strømstyringsenhet. For å finne ut hvor kraftig trafo du trenger, legger du sammen den totale wattstyrken på lampene dine. Trafoen plasseres vanligvis sammen med sensoren ved stikkontakten.

Det er smart å kjøpe alt tilbehør fra samme leverandør for å ha like innganger og kunne kjedekoble. De fleste systemene er enkle å koble med plug & play uten at du trenger elektriker.

Les også: 15 trender fra 90-tallet vi ikke vil se igjen

Lysslynger og lykter skaper en varm og myk stemning ved teglsteinveggen i det paret kaller det franske hjørnet.
Lysslynger og lykter skaper en varm og myk stemning ved teglsteinveggen i det paret kaller det franske hjørnet. Foto: Niclas Lundmark

Lag hageskisse med plan for belysningen

Kabler finnes i ulike lengder og med ulike forgrenere. Paret anbefaler at du lager deg en hageskisse med en plan på hvordan du ser for deg belysningen. Det gjør det lettere å planlegge innkjøp av riktig lengde på kablene og antall forgrenere du trenger. Kablene legges langs bakken og kan skjules under jord eller bark hvis du ønsker. Skal du legge kabelen over en hagesti, kan det være smart å legge den i rør for å redusere slitasje.

Du kan velge å legge til en sensor eller en timer på utelyset som gjør at du kan tidsinnstille når du vil at det automatisk skal slå seg på og av. Det er økonomisk og bra for fuglelivet. Denne kobles normalt etter
trafoen, men den kan også kobles senere i kjeden hvis du kun ønsker å styre deler av lyset. Clas Ohlson selger også et støpsel med timer hvor du kan tidsstyre lyset med en app.

Linda og Niclas har valgt å seriekoble lysene i tre ulike soner, en på terrassen, en i hovedhagen og en i forhagen. Dette gir dem fleksibilitet til å velge egne tidsinnstillinger i hver sone og å dimme eller skru av og på lyset der de ønsker. I tillegg krever det mindre trafoer.

Stort utvalg

Det finnes også lamper, lykter og lyslenker som går på solceller. Disse kan være en fin mulighet for deg som har mye sol på uteplassen. Bonusen er at du slipper strømutgifter. Linda og Niclas har for mye skygge i hagen sin til at disse kan benyttes her.

Her er noen av leverandørene som selger utebelysning:
- Power
- Clas Ohlson
- Biltema
- Lampehuset