Løvetann, skvallerkål og annet ugress

Ugress i hagen: – Dette er den største tabben vi gjør

Å få et ugressfritt blomsterbed kan være enklere enn du tror.

<b>LØVETANN OG SKVALLERKÅL: </b>Slik blir du enkelt kvitt ugress i blomsterbedet.
LØVETANN OG SKVALLERKÅL: Slik blir du enkelt kvitt ugress i blomsterbedet. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Ah, den lukingen!

Det finnes morsommere hageoppgaver enn å nappe opp endeløse røtter fra skvallerkål.

Kanskje er det ikke helt realistisk å få 100% bukt med ugresset, men jeg er sikker på at du kan luke langt mindre enn du gjør.

Den største tabben vi gjør, er å ha åpne bed med masse bar jord mellom vekstene. Bar jord er en invitasjon til ugresset!

Å dekke med duk og bark er ingen god løsning, det heller. Når barken brytes ned, binder den nemlig nitrogen, som er så viktig for at vekstene dine skal trives.

Du blir dermed nødt til å gjødsle en hel del for å gjøre opp for det.

Og i dette utrivelige miljøet er det kun de mest standhaftige som vil vokse – nemlig ugresset.

<b>SKVALLERKÅL:</b> Ugress sprer seg på ulike vis. Løvetann sprer seg for eksempel med frø som daler ned og spirer, mens for eksempel skvallerkålen har lange utløpere under bakken – i tillegg til å lage frø på sensommeren.
SKVALLERKÅL: Ugress sprer seg på ulike vis. Løvetann sprer seg for eksempel med frø som daler ned og spirer, mens for eksempel skvallerkålen har lange utløpere under bakken – i tillegg til å lage frø på sensommeren. Foto: Jane Ødegård

Det hele blir en ganske dårlig spiral, som skaper mer hagearbeid, ikke mindre.

Les også: Slik fjerner du skvallerkålen

Slik får du mindre ugress

Løsningen er heller å plante mye tettere. Fyll opp bedene med masse fine vekster! Det er jo også mye penere å se på blomster enn bark, er det ikke?

Plant tett med stauder, roser og alt du er glad i.

<b>TETT I TETT:</b> Fyll opp i bedet fremofor å gi god plass mellom plantene. Her et duftende bed med lavendel blandet med roser og floks.
TETT I TETT: Fyll opp i bedet fremofor å gi god plass mellom plantene. Her et duftende bed med lavendel blandet med roser og floks. Foto: Jane Ødegaard

Prøv deg frem med spennende kombinasjoner og lag et skikkelig wow-bed. Da får ikke ugresset plass. Og du kan nyte en kopp kaffe på trappen, heller enn å stå med rumpa i været og luke.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Så lenge de høye plantene settes bak de lave, og at alle sortene er tilpasset lys og jordsmonn, går det som regel bra.

Les også: (+) Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes på hodet. Så rammet et nytt sjokk

<b>HOSTA:</b> De store, tette bladene til hosta er det lite ugress som slipper gjennom. Fin sammen med mørkbladet alunrot, som dekke under hortensia eller andre høye prydvekster.
HOSTA: De store, tette bladene til hosta er det lite ugress som slipper gjennom. Fin sammen med mørkbladet alunrot, som dekke under hortensia eller andre høye prydvekster. Foto: Madeleine Strand

Fyll på med markdekkere

En vekst som brer om seg og dekker jorda godt, kalles for en markdekker eller bunndekker. Slike planter er perfekte å ha rundt andre vekster, som for eksempel roser.

<b>STORKENEBB:</b> Geranium psilostemon er en robust markdekker og finnes i mange farger og sorter.
STORKENEBB: Geranium psilostemon er en robust markdekker og finnes i mange farger og sorter. Foto: Madeleine Strand

Storkenebb, hasselurt, alunrot, bladlilje, hagesildre og vårfloks er eksempler på fine markdekkere.

<b>HASSELURT:</b> Asarum europaeum, brer seg utover jorden med blanke, runde blader. Den er en utmerket markdekker på steder med skygge.
HASSELURT: Asarum europaeum, brer seg utover jorden med blanke, runde blader. Den er en utmerket markdekker på steder med skygge. Foto: Obp

For øvrig er det greit å huske på at det som visner senest på høsten og spirer først i hagen, er som regel ugress. Derfor kan det være smart å ta en lukerunde sen høst og tidlig vår.

<b>FLEKKTVETANN:</b> Lamium maculatum er en villig markdekkeplante som gjerne sprer seg mellom plantene. 
FLEKKTVETANN: Lamium maculatum er en villig markdekkeplante som gjerne sprer seg mellom plantene.  Foto: Jeanette Bækkevold

Men når det er sagt: Selv om du kanskje ikke vil ha ugress i blomsterbedet, så trenger ikke resten av hagen være helt striglet. Hold gjerne ugresset vekk fra bedene, men hva med å la det vokse vilt noen andre steder rundt huset?

Husk at litt rufs gir plass til viktige insekter og småkryp

<b>ARTIKKELFORFATTEREN: </b>Madeleine Strand har gitt ut hagebok og deler sine hagetips på Hageterapi.com og @hageterapi_madeleine
ARTIKKELFORFATTEREN: Madeleine Strand har gitt ut hagebok og deler sine hagetips på Hageterapi.com og @hageterapi_madeleine Foto: Privat

Les også: Ugress-guide: Derfor kan det være lurt å legge ugresset i en bøtte