Fra kjedelig plen til drømmehage

Linda og Magnus var lei den typiske «trampolinehagen». Sjekk hva de gjorde

En stor plen med noen få trær og trampoline, som nærmest er obligatorisk i alle småbarnsforeldres hage. Slik så også hagen til familien på Greåker ut. Men ikke nå! Sjekk så mye koseligere og brukervennlig hagen ble da de turte å dele den opp i ulike soner.

FØR: Slik så hagen ut tidligere. Da besto den av en stor plen som hovedsakelig fungerte som lekeplass for barna.
FØR: Slik så hagen ut tidligere. Da besto den av en stor plen som hovedsakelig fungerte som lekeplass for barna. Foto: Privat
Sist oppdatert

Først virket det skummelt å skulle dele opp den store, åpne plenen i mindre soner. Men etter at Linda Walen Arnesen og Magnus Arnesen satte i gang med å dele opp uterommet i mindre rom, har de aldri sett seg tilbake.

Resultatet er en variert og spennende hage med ulike soner med hagedam, utekjøkken, drivhus og terrasseområder.

Med tak og vegger har de klart å forvandle den store, åpne og pregløse plenen til flere lune og intime områder.

Fra kjedelig til spennende

Familien har bodd på Greåker i 17 år. Da de flyttet inn, besto hagen kun av en stor plen og noen få trær.

HUSEIERNE: Magnus Arnesen og Linda Walen Arnesen med hunden Billy,
HUSEIERNE: Magnus Arnesen og Linda Walen Arnesen med hunden Billy, Foto: Jane Ødegaard

I starten ble den hovedsakelig brukt til tumleplass for barna med trampoline og sandkasse. Nå er barna blitt store; Sondre er 21, Aurora 17 og Ada 14.

– Etter hvert som barna ble større, ble det mindre behov for lekeplass. Jeg var ikke veldig lei meg da barna ikke trengte trampolinen lenger, må jeg innrømme, sier Linda.

– Da kunne vi finne på noe gøy her ute for oss voksne også og utvikle hagen videre.

Tomta er på ca. 600 kvadratmeter, noe som ga dem gode muligheter til å utvikle rom og soner. Det største arealet av hagen ligger bak huset. Her er tomten avgrenset av et fjell, noe som skaper en organisk og vill ramme rundt uterommet.

Langs fjellet har Linda og Magnus bygd en terrasse over flere nivåer med lounge og terrasse.

DEN SPEDE STARTEN: Her er familien underveis i å dele den store gressplenen inn i rom. Her bygges terrassen over to plan langs fjellet. I dag består dette området av flere sittesoner og en pergola. Litt av en forandring!
DEN SPEDE STARTEN: Her er familien underveis i å dele den store gressplenen inn i rom. Her bygges terrassen over to plan langs fjellet. I dag består dette området av flere sittesoner og en pergola. Litt av en forandring! Foto: Jane Ødegaard
RESULTATET: Og slik ble det da de var ferdige! Pergolaen og blomsterkassene rammer sitteplassen fint inn, og sofaen, matten og lampen sammen med uteplanter skaper en følelse av å mikse inne og ute.
RESULTATET: Og slik ble det da de var ferdige! Pergolaen og blomsterkassene rammer sitteplassen fint inn, og sofaen, matten og lampen sammen med uteplanter skaper en følelse av å mikse inne og ute. Foto: Jane Ødegaard
ULIKE HØYDER: – Vi valgte å bygge plantekasser formet som trappetrinn for å skape variasjon. En lang, flat kasse ble for kjedelig, mener Linda. Den høyeste delen skjermer sittegruppen og skaper lunhet. I kassene vokser prydgress, ulike typer hosta, alunrot og buksbom.
ULIKE HØYDER: – Vi valgte å bygge plantekasser formet som trappetrinn for å skape variasjon. En lang, flat kasse ble for kjedelig, mener Linda. Den høyeste delen skjermer sittegruppen og skaper lunhet. I kassene vokser prydgress, ulike typer hosta, alunrot og buksbom. Foto: Jane Ødegaard

Først var vi redd for å ødelegge den store, åpne plenen, men da vi først begynte å lage soner, så vi raskt hvor mye finere, koseligere og lunere det ble. Uterommet ble mer spennende og variert.

KRUKKER: I krukkene ved loungen har de blant annet plantent syrinhortensia og klematis på et espalier. Her vokser også to kjempeverbena, som utover sesongen blir så høye at de fungerer som rominndelere – som er elsket av sommerfuglene.
KRUKKER: I krukkene ved loungen har de blant annet plantent syrinhortensia og klematis på et espalier. Her vokser også to kjempeverbena, som utover sesongen blir så høye at de fungerer som rominndelere – som er elsket av sommerfuglene. Foto: Jane Ødegaard

Nå kan familien velge om de vil være private, halvprivate eller synes godt ut ifra hvor på tomta de befinner seg.

De har også flere koselige sitteplasser.

SONEINNDELT: Legg merke til hvor flink familien er til å skape rom. På denne terrassen spiser de gjerne utefrokost. På varme dager kan de henge opp et solseil for å få skygge.
SONEINNDELT: Legg merke til hvor flink familien er til å skape rom. På denne terrassen spiser de gjerne utefrokost. På varme dager kan de henge opp et solseil for å få skygge. Foto: Jane Ødegaard

Familien er glad i å invitere gjester på grilling eller ferske reker.

– Jeg liker mye bedre å invitere gjester ute enn innendørs. Det blir en annen stemning her omgitt av alt det grønne, sier Linda.

Les også: Hagen så helt vanlig ut før Louise og Dag satte i gang – sjekk forvandlingen

SPISEPLASS: Denne spisesonen er innrammet av et høyt gjerde og en platting som ligget på et nivå lavere enn resten av terrassen, noe som gjør den ekstra intim.
SPISEPLASS: Denne spisesonen er innrammet av et høyt gjerde og en platting som ligget på et nivå lavere enn resten av terrassen, noe som gjør den ekstra intim. Foto: Jane Ødegaard
BORDPYNT: Linda pynter gjerne bordet med vekster fra hagen, slik som syriner på våren.
BORDPYNT: Linda pynter gjerne bordet med vekster fra hagen, slik som syriner på våren. Foto: Jane Ødegaard

Som et hus med ulike rom

Etter å ha fått litt erfaring, har Linda blitt mer vågal. Nå tenker hun at det ikke er noe som er så farlig å gjøre. Det meste kan endres om det det ikke funker, og planter kan flyttes på hvis de ikke trives.

– Nå ser jeg for meg hagen som et hus med ulike rom. Hvert av dem skal ha en funksjon eller en følelse og ha tak og vegger, sier hun.

Der en stor, åpen plen var kjedelig, har Linda nå skapt en mer spennende hage.

– Jeg liker å pirre nysgjerrigheten litt og bruker levegger, pergolaer, trær, hagebuer og annet i høyden for å unngå at man ser hele uterommet med en gang. Det inviterer til å rusle rundt på oppdagelsesferd, tipser hun.

Det gamle, majestetiske tuntreet lager et levende tak over deler av uterommet, og en søyletuja bidrar også med høyde.

STI: Tråkkhellene inviterer til å bli med videre inn i hagen. Drivhuset er fra Biltema. Det er 4,5 kvadratmeter stort, og der dyrker familien sukkererter, tomater, chili og paprika.
STI: Tråkkhellene inviterer til å bli med videre inn i hagen. Drivhuset er fra Biltema. Det er 4,5 kvadratmeter stort, og der dyrker familien sukkererter, tomater, chili og paprika. Foto: Jane Ødegaard

En bøkehekk rammer inn en av sidene av bakhagen og lager et naturlig skille mellom plenen og grusen på gårdsplassen.

– Jeg liker at bøkehekken er tett også om vinteren og fungerer som rominndeler hele året, sier Linda.

Les også (+): Kan jeg helt fritt sette opp flaggstang?

BØKEHEKK: De tørre, brune bladene sitter på helt fram til de nye, grønne er på vei ut.
BØKEHEKK: De tørre, brune bladene sitter på helt fram til de nye, grønne er på vei ut. Foto: Jane Ødegaard
IDYLLISK: Et hyggelig skilt rammet inn av en burgunder blærespirea ønsker velkommen inn i hagen. I bakgrunnen skimtes bøkehekken.
IDYLLISK: Et hyggelig skilt rammet inn av en burgunder blærespirea ønsker velkommen inn i hagen. I bakgrunnen skimtes bøkehekken. Foto: Jane Ødegaard

Vann i hagen

Linda ønsker at hagen skal tilby noe til alle sansene. Hun liker å kunne dra fingrene gjennom prydgresset, høre hvordan vinden får det til å risle i bladene, kjenne duften fra plantene og putte et jordbær eller to i munnen mens hun rusler rundt.

I det siste kan familien også nyte en ny og beroligende lyd – sildringen fra rennende vann.

NATURTRO DAM: Den organisk formede dammen er rammet inn av dekorstein i naturfarger for å skape et naturlig uttrykk. Mellom dammen og drivhuset vokser et epletre med symbolsk verdi. Det fikk Linda og Magnus i bryllupsgave.
NATURTRO DAM: Den organisk formede dammen er rammet inn av dekorstein i naturfarger for å skape et naturlig uttrykk. Mellom dammen og drivhuset vokser et epletre med symbolsk verdi. Det fikk Linda og Magnus i bryllupsgave. Foto: Jane Ødegaard
OPPSTAMMET DVERGPLOMME: Dette treet blomstrer rundt midten av mai og holder blomsterhowet gående i ca. to herlige uker. Siden det dufter nydelig, anbefaler Linda å plassere det i nærheten av en sitteplass for å kunne nyte lukten.
OPPSTAMMET DVERGPLOMME: Dette treet blomstrer rundt midten av mai og holder blomsterhowet gående i ca. to herlige uker. Siden det dufter nydelig, anbefaler Linda å plassere det i nærheten av en sitteplass for å kunne nyte lukten. Foto: Jane Ødegaard

Det som tidligere har vært den delen i hagen med høyest lydnivå, har nå blitt forvandlet til en rolig oase, voktet av en buddhastatue – en meget etterlengtet hagedam. Dammen er ca. 2 meter bred, 3 meter lang og 20 centimeter på det dypeste.

– Dammen tilfører uterommet en helt ny dimensjon. Den er naturtro i formen og tiltrekker seg et rikere dyreliv, forteller Linda.

Sildringen i bakgrunnen gjør også at hører litt mindre til trafikken ute på gaten.

Trær med wow-faktor

I bakhagen vokser ulike trær og busker, og nå om våren dannes et bakteppe av syriner. I bergveggen bak sitteplassen har de plassert et insektshotell, og summelyden gir i seg selv en god sommerstemning.

HENGESELJE: Grenene henger ned over vannfatet utover i sesongen og skapet et vakkert skyggespill i vannoverflaten. Treet klippes flere ganger gjennom sesongen for å holde fasongen, akkurat nå er det nyklippet. I pottene bak vokser jordbærplanter.
HENGESELJE: Grenene henger ned over vannfatet utover i sesongen og skapet et vakkert skyggespill i vannoverflaten. Treet klippes flere ganger gjennom sesongen for å holde fasongen, akkurat nå er det nyklippet. I pottene bak vokser jordbærplanter. Foto: Jane Ødegaard
SUMMING: Et insekthotell bidrar med hyggelig bakgrunnssumming ved bordet. Sitteputer gjør middagen ekstra behagelig. For hvem vet – den kan jo vare utover i de små timer.
SUMMING: Et insekthotell bidrar med hyggelig bakgrunnssumming ved bordet. Sitteputer gjør middagen ekstra behagelig. For hvem vet – den kan jo vare utover i de små timer. Foto: Jane Ødegaard

Noe annet som tiltrekker seg insekter, er tidligblomstrende trær. Og er det noe Linda er svak for, så er det prydtrær. Hun har plantet mange av dem, noe som skaper en skikkelig wow-effekt nå om våren.

For å sikre at familien ikke går glipp av så mye som ett minutt av den etterlengtede blomstringen tidlig i sesongen, er de plantet slik at de også kan nytes inne fra huset.

Mesteparten av hagen ligger bak huset, uten innsyn.

– Men vi er også opptatt av at hagen skal være til glede for andre enn oss. Det skal være noe hyggelig å se på her for de som går forbi, sier Linda.

ÅPEN FORHAGE: Huset er fra 1930-tallet og har blitt pusset opp i flere omganger. Mesteparten av hagen ligger bak huset, uten innsyn. Dette prydepletreet sto i hagen da familien flyttet inn for 17 år siden og er et smykke der det står foran huset.
ÅPEN FORHAGE: Huset er fra 1930-tallet og har blitt pusset opp i flere omganger. Mesteparten av hagen ligger bak huset, uten innsyn. Dette prydepletreet sto i hagen da familien flyttet inn for 17 år siden og er et smykke der det står foran huset. Foto: Jane Ødegaard

Hun setter selv stor pris på å få lov til å se noe vakkert hos andre når hun går tur med hunden.

Det japanske kirsebærtreet og magnoliaen får skyer av nydelige rosa blomster.

Blodplommen er også fantastisk vakker og har en nydelig duft.

I FULL BLOMST: Prydepletreet har et teppe av mørkerøde blomster i mai. Rundt den skyggefulle stammen har Linda plantet hosta. Salvie og prydkattemynte tar over blomstringen utover i sesongen.
I FULL BLOMST: Prydepletreet har et teppe av mørkerøde blomster i mai. Rundt den skyggefulle stammen har Linda plantet hosta. Salvie og prydkattemynte tar over blomstringen utover i sesongen. Foto: Jane Ødegaard

Men det er ferskentreet som er først ute av dem alle på våren. De første blomstene på ferskentreet åpner seg allerede før biene har ankommet. De får litt ekstra hjelp av Linda som roter litt i hver blomst med en pensel og hjelper til med pollineringen.

– Det høyner sannsynligheten for å få frukt og ga godt resultat i fjor.

Familien kunne høste mange ferskener fra august allerede fra det første året, kan Linda fortelle.

– Det overrasket meg at vi fikk så godt resultat uten å ha treet i et drivhus.

I mai overtar prydepletreet blomstringen sammen med syrinene.

Les også: Vårfavoritten stemorsblomster

Vakre prydtrær

– Det er ikke så skummelt å plante trær som vi trodde, sier Linda.

I starten var de redde for at trærme skulle bli for store og skape mye skygge, men nå har de erfart at de fint kan beskjæres. Og de oppstammede variantene vokser jo ikke mye i høyden, mest i omkrets.

– Å se prydtrærne speile seg i vannoverflaten til dammen nå om våren, er rett og slett magisk, mener Linda.

Her er fire typer trær som blomstrer om våren og er noen skikkelige showstoppere:

  • Japansk kirsebærtre, Prunus serrulata: Sorten 'Kanzan' har fylte blomster, mens 'Kiku-shidare-zakura' har doble blomster. Begge trærne har blomstring på bar kvist og regnes som noen av de vakreste sortene.
  • Magnolia: Det finnes mange sorter og blomsterfarger. Stjernemagnolia, Magnolia Stellata, får hvite blomster tidlig, mens sorten Magnolia x brooklynensis 'Yellow Bird' blomstrer med gule blomster senere på våren.
  • Blodplomme: Prunus cerasifera, Prúnus cerasifera 'Nigra', har mørke blader og får lyse, blomstrete og vakre blomster. Fin som kontrastplante.
  • Prydeple: Malus x purpurea 'Mari', får en overdådig blomstring av dyprøde blomster og har sterk motstand mot sykdom.
PRYDEPLETRE: Dette er en av vårhagens dronninger ikledd sin vakre kjole av mørkerøde blomster. Blomstringen varer i ca. 1 uke.
PRYDEPLETRE: Dette er en av vårhagens dronninger ikledd sin vakre kjole av mørkerøde blomster. Blomstringen varer i ca. 1 uke. Foto: Jane Ødegaard
<b> </b>TIL FUGLENE: I treet henger et fuglebad. Her kommer ofte spurvene innom og tar en drikkepause.
TIL FUGLENE: I treet henger et fuglebad. Her kommer ofte spurvene innom og tar en drikkepause. Foto: Jane Ødegaard

Hagen våkner til liv

Linda synes det er fantastisk å se at planter, trær og busker langsomt våkner til liv etter vinteren. Hagen deres ligger i vekstsone H2, og om våren er hun alltid spent på hva som har overlevd vinteren.

Hver gang en plante som har sett død ut, viser tegn til liv, er det full jubel.

VÅRFORBEREDELSER: – Nå flytter vi gjerne litt på planter, raker sammen visne blader og legger et sjenerøst lag med kukompost i alle bed og krukker. Kassene i ulike høyder har de bygget selv. Her vokser ulike typer lønn, hostaer og astilber. De har merket at hostaene har mindre sjanse for å bli sneglemat når de er plantet i opphøyde bed framfor på bakkenivå.
VÅRFORBEREDELSER: – Nå flytter vi gjerne litt på planter, raker sammen visne blader og legger et sjenerøst lag med kukompost i alle bed og krukker. Kassene i ulike høyder har de bygget selv. Her vokser ulike typer lønn, hostaer og astilber. De har merket at hostaene har mindre sjanse for å bli sneglemat når de er plantet i opphøyde bed framfor på bakkenivå. Foto: Jane Ødegaard

– Spesielt klematis 'Summer Snow' kan komme tregt i gang, så den har gitt meg mye unødvendig engstelse, ler hun.

Absolutt alt som blomstrer etter den lange vinterdvalen, settes stor pris på!

– En liten gruppe stemorsblomster gjør at jeg blir over meg av lykke, sier Linda, som ofte føler at hun bor i feil land når det gjelder klima.

– Derfor blir jeg ekstra lettet når dagene blir lysere, og summingen fra insektene kan høres igjen.

JULEROSE: Denne kan starte blomstringen allerede i april og lyser opp i den ellers rimelig fargeløse vårhagen tidlig i sesongen.
JULEROSE: Denne kan starte blomstringen allerede i april og lyser opp i den ellers rimelig fargeløse vårhagen tidlig i sesongen. Foto: Jane Ødegaard

Lindas beste hagetips

1. Ikke overtenk! Start med én sone, og når den er ferdig, kan du se hva om kan passe ved siden av denne. Kreativiteten viser vei underveis, og du kan ikke vite hvordan plantene vokser på forhånd.

2. Bruk Instagram og Pinterest: Søk på hashtags på Instagram for å finne inspirasjon til den type sone du skal lage, for eksempel «utekjøkken», «utespa» eller «bed i kasser». Skriv inn samme søkenavn på Pinterest og bruk funksjonen «Flere bilder som dette». Her finnes det masse gull! På Pinterest kan du lage deg ulike moodboards med inspirasjon du har samlet til hver hagesone.

3. Dammer best i skyggen: Skal du anlegge dam, så velg et skyggeområde for å unngå rik algeblomstring.

4. Klematis + klatrerose: Plant sentblomstrende klematis i samme hull som en klatrerose. De trives gjerne i samme jordsmonn. Klematisen vil slynge seg rundt rosegrenene og overta blomstringen etter rosen.

Denne saken ble første gang publisert 24/05 2024, og sist oppdatert 24/05 2024.

Les også