grilling og naboklage

– Naboen klager på grillrøyk

– Vi har fått naboklage på grunn av røyk fra grillen. Man har da vel lov til å grille i sin egen hage? spør huseier. – Reglene er litt ulike ut fra hva slags bolig du bor i, svarer advokaten.

Pluss ikon
<b>GRILL: </b>Etter grilling på 17. mai opplevde huseier å få klage fra naboen på røyken fra grillen. I hvor stor grad skal man ta hensyn til naboene når man griller?
GRILL: Etter grilling på 17. mai opplevde huseier å få klage fra naboen på røyken fra grillen. I hvor stor grad skal man ta hensyn til naboene når man griller? Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

I fjor hadde vi invitert noen venner på grilling på 17. mai. Da fikk vi naboklage på grunn av røyk fra grillen. Man har da vel lov til å grille i sin egen hage – eller?

Eller er det sånn at gassgrill er greit, mens kullgrill er nei?

Hvis så – er det forskjell på reglene mellom bolighus og hytter? På hytta tenner jo alle opp i bålpanna både sommer og vinter.

Hilsen naboen

Svar:

Hei!

Her må det skilles mellom to typer tilfeller; de som bor i borettslag/sameie, og de som ikke gjør det.

Bor du ikke i borettslag/sameie (typisk enebolig), reguleres forholdet av naboloven. På generelt grunnlag har man ganske stor frihet rundt hva man gjør på egen eiendom, men man kan ikke gjøre ting som er til «urimelig ulempe» for naboen.

EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug hos Advokatfirmaet Dehn.
EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug hos Advokatfirmaet Dehn. Foto: Elin Eike Worren

Grilling i egen hage av «normalt» omfang er uansett godt innenfor hva som er tillatt. Det er ikke forskjell på gassgrill og kullgrill.

Kan være strengere i borettslag og sameie

Bor du derimot i borettslag eller sameie, er det vedtekter og husordensregler som gjelder. Grilling som ville vært tillatt etter naboloven/borettslagsloven/eierseksjonsloven, kan likevel være forbudt i vedtekter eller husordensregler, og da går vedtektene og husordensreglene foran.

De fleste borettslag og sameier har bestemmelser om hva slags grilling som er tillatt. For eksempel er det ganske vanlig å ha forbud mot kullgrill på balkonger og fellesarealer. Hvis vedtektene og husordensreglene ikke er spesifikke rundt dette, gjelder generelt at man skal ta hensyn til naboen.

Grilling av «normalt» omfang vil ikke rammes av slike generelle bestemmelser. Det må være konkret omtalt i reglene for å ha relevans.

Bålpanne på hytta

Det er ikke forskjell på reglene mellom bolighus og hytter. Reglene kan likevel gi forskjellige utslag fordi boliger gjerne ligger tettere inntil hverandre enn hva hytter gjør.

Jo større avstand det er mellom deg og naboen, jo mer skal det til for at tiltak på din eiendom er til urimelig ulempe for naboen.

Generelt anbefales å ha en dialog med naboen. Kanskje ville alle vært fornøyde hvis grillen bare ble flyttet litt på?

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les flere ekspertsvar om bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Underholdning | Historier

Denne saken ble første gang publisert 16/05 2024.

Les også