DYRKE GULROT SELV:
Dyrker du gulrøtter i melkekartonger er du garantert suksess
Vær, vind og snegler er gulrotspirenes verste fiende. Løsningen er enkel og billig.
Sneglene har en spesiell appetitt for gulrotspirer hos meg, derfor har det blitt mitt mantra å alltid så minst én runde gulrøtter i melkekartonger hvert år, for å være sikker på å få avling overhodet.
Beskytter mot vær og vind
I melkekartongene kan jeg beskytte gulrøttene mot vær og vind og på den måten få en tidligere avling enn om jeg sår på friland. Men viktigst er det at jeg kan plassere kartongene utenfor sneglenes rekkevidde og på enklere vis sikre at jorden ikke tørker ut på overflaten i den sårbare spirefasen.
Gulrøtter bruker lang tid på å spire, det kan ta oppimot tre uker, og i denne tiden synes jeg det er snedig å ha dem på en oversiktlig plass slik at jeg kan kontrollere dem litt.
Gulrøtter liker ikke at røttene blir forstyrret, noe som gjerne skjer ved prikling, da deler røttene seg i sprikende «gafler». De smaker like godt, og du skal absolutt spise de krokete gulrøttene også, men de er vanskeligere å skrelle.
Maria Berg Hestad er sivilingeniør og trebarnsmor. Hun er en ivrig grønnsaksdyrker på fritiden og har en 300 kvm stor kjøkkenhage i Molde og er selvforsynt med grønnsaker. Hun deler dyrke- og plantetips i Hageliv og Uterom.
Derfor sikter jeg mot mest mulig rette gulrøtter. På grunn av dybden er melkekartongen spesielt godt egnet til å forkultivere gulrøtter.
Kartongen gir røttene god plass til å strekke seg nedover og kan settes i en plastkasse for å gi dem litt drivhuseffekt. Jeg pleier å så gulrøtter i melkekartongene midt på vinteren. Gulrotfrø er tøffe og tåler å fryse. Da sår jeg ganske tett, kanskje rundt 30 frø i hver 1,75 liter, og så starter jeg tidlig med å høstetynne.
Se beskrivelse i faktaboksen eller sjekk ut YouTube-videoen der jeg viser steg for steg hvordan jeg gjør det.
Når jeg sår på vinteren, dekker jeg dem med snø og setter dem i drivhuset litt opphøyd fra bakken eller i en plastkasse med lokk utendørs. Det er viktig at det får komme luft inn og vann ut av plastkassen. Ikke sett den i dirkete sollys, da blir det for varmt nedi der.
Forskjellige typer gulrøtter
Det er forskjell på sommergulrøtter, som vokser raskt, og høst- eller vintergulrøtter, som vokser sent. Når vi sår på vinteren, gjør vi det for å få en tidlig avling. Da går vi for de gulrøttene som utvikler seg raskest, altså sommertypene. Sommergulrøttene er som ferskvare å regne og er ikke godt egnet til lagring, mens høst- og vintergulrøttene egner seg veldig godt for lagring fordi de har vokst sakte.
×Skjær av toppen på kartongen og hjørnene i bunnen.
×Fyll kartongen halvveis med plantejord. Trykk til litt, så jorden blir fast i bunnen.
×Fyll opp med jord til et par cm fra toppen. Kakk kartongen mot bordplaten, så komprimeres jorden passelig. Fyll på mer jord om nødvendig.
×Strø frøene utover jordflaten og dekk med litt jord. La det være igjen cirka en cm til kanten.
×Vann lett eller legg på snø.
×Sett kartongene i en plastkasse med lokk og plasser den utenfor direkte sollys. Sørg for hull i bunnen av kassen og en liten luftespalte innunder lokket.
×Luft om det blir mye kondens. Vann om det blir tørt.
Det er lurt å dyrke begge deler og holde litt oversikt over hvilke sorter som er tidlige og hvilke som er sene. Det finnes gulrøtter i alle regnbuens farger – gule, røde, hvite og lilla, men jeg har til gode å prøve noen som smaker like godt som den klassiske oransje.
Når gresset på gulrøttene i melkekartonger har kommet opp 10–20 cm, og røttene kommer ut av de avskårne hjørnene i bunnen av kartongen, skjærer du bunnen av og planter hele kartongen ned i jorden. Da blir røttene minimalt forstyrret. Når jeg planter disse i mine markdekte bed på plenen, har jeg sjelden veldig dyp jord.
Jeg planter bare så dypt at kartongen står stødig, så får den heller krage over jorden og skape litt mer jorddyp på den måten. Har du dyp jord, kan du sette kartongen så dypt at den flukter med jordoverflaten og forsiktig lirke kartongen av. Kartongen må fjernes ved endt sesong og kastes, da den inneholder et plastbelegg på innsiden.
Viktig med god plass
Det er viktig å gi melkekartongene god innbyrdes plass. Jeg setter dem på rad og rekke med minst 30 cm mellom hver kartong. Da sikrer jeg at alle gulrøttene får mye lys og kan utvikle seg til store røtter.
Allerede i juni begynner jeg å høste de største gulrøttene fra melkekartongene, som små knaskerøtter. En eller to fra hver kartong i ny og ne. Når jeg høster de største først, gir jeg også plass for de mindre til å vokse seg større. På den måten kan jeg høste av alle de 30 gulrøttene som står i kartongen, over en ganske lang sesong. Om jeg hadde gjort motsatt, altså tynnet bort de minste, hadde jeg gått glipp av den tidlige avlingen og den lange sesongen.
Å dyrke like store gulrøtter passer for en proffdyrker som skal selge EU-standardiserte gulrøtter, men ikke for meg som vil ha mat over lengre tid. På denne måten forlenger jeg høstesesongen, og jeg trenger kanskje bare så én gang.
Denne guiden er et utdrag hentet fra Dyrk enkelt-bøkene av Maria Berg Hestad.