Hortensia er hagens dronning

Med disse får du blomsterfest til langt på høst

Elegante, ballformede blomster gjør hortensia til hagens dronning. De finnes i ulike typer og sorter – og de blomstrer lenge.

<b>HAGEHORTENSIA:</b> Når en hagehortensia først har etablert seg og starter blomstringen, utkonkurrerer den det meste. Den blir ca. en meter høy og vokser som en tett busk. Den finnes i mange ulike farger og nyanser. De vanligste er hvit, blå og rosa.
HAGEHORTENSIA: Når en hagehortensia først har etablert seg og starter blomstringen, utkonkurrerer den det meste. Den blir ca. en meter høy og vokser som en tett busk. Den finnes i mange ulike farger og nyanser. De vanligste er hvit, blå og rosa. Foto: Jane Ødegaard
Sist oppdatert

Hortensia finnes som hagehortensia, vierhortensia og syrinhortensia. Avhengig av type, kan de blomstre fra så tidlig som juni og noen sorter helt til oktober.

Hagehortensia likner den hortensiaen som vi bruker inne.

Hagehortensia blir gjerne noe høyere, og de blomstrer på fjoråret skudd, det vil si at de setter knopper på sensommer/høst.

Antagelig er sortene større og noe mer vinterherdige enn dem vi har innendørs, stående i vinduskarmen.

Begge har sterile blomster i klaser.

Blomsterfargen forandrer seg etter pH-verdien (surhetsgraden) i jorden.

Utover høsten avmodnes blomstene, og klasene blir tykkere og stivere. Deretter blir de grønne.

Les også (+): Stien ved hytta vår har grodd igjen. Har alle likevel rett til å gå der?

<b>IDYLL!</b> En romantisk sitteplass er rammet inn av to rause hagehortensiaer. Oppover berget vokser en frodig kiwiplante.
IDYLL! En romantisk sitteplass er rammet inn av to rause hagehortensiaer. Oppover berget vokser en frodig kiwiplante. Foto: Jane Ødegaard

Tåler mye

Flere av de randblomstrende sortene er forholdsvis hardføre.

Det finnes sorter med hvite, blåfiolette eller rosa blomster (kulene i midten). Disse er fertile, mens randen rundt er sterile.

Det er randen som ligner blomster, og fargen hos disse påvirkes ikke av pH-verdien i jorden. Disse kan gjerne beskjæres på våren, slik at de setter store og fine klaser.

<b>NATURLIGE SKJØNNHETER:</b> Den lilla sommerfuglbusken 'Royal Red' og hagehortensiaen i samme fargenyanse er en perfekt match.
NATURLIGE SKJØNNHETER: Den lilla sommerfuglbusken 'Royal Red' og hagehortensiaen i samme fargenyanse er en perfekt match. Foto: Jane Ødegaard

Les også: Seks typer hortensia: Hagedesigner har en klar favoritt

Hurtigvoksende

Vierhortensia vokser raskt og blomstrer på årsskudd, og derfor kan de fint klippes ned på våren.

De finnes i sortene hvit og rosa. Begge sortene er sterile.

Mens syrinhortensia får stamme med bark etter hvert som den blir gammel, er det annerledes med vierhortensia. Den oppfører seg nesten som en staude, med urteaktige stengler som vokser raskt.

De sterile «blomstene» er tynnere og avmodner derfor ikke på samme måte. De tørker inn og blir gjerne brune.

<b>VIERHORTENSIA:</b> Små og store blomsterballer. Hvite vierhortensia, <i>Hydrangea arborescens ´Annabelle´</i> (H5) har i hver blomst mange, mange blomster satt sammen til en myk, stor ball. Kuletistel, <i>Echinops sphaerocephalus </i>(H6), har også mange mange små blomster som stikker opp, i en blåfiolett kule. Stauden har fått sitt botaniske navnet etter pinnsvin. Den er veldig kul i blomsterbedet, fordi den holder seg vakker lenge etter at de små blomstene faller av.
VIERHORTENSIA: Små og store blomsterballer. Hvite vierhortensia, Hydrangea arborescens ´Annabelle´ (H5) har i hver blomst mange, mange blomster satt sammen til en myk, stor ball. Kuletistel, Echinops sphaerocephalus (H6), har også mange mange små blomster som stikker opp, i en blåfiolett kule. Stauden har fått sitt botaniske navnet etter pinnsvin. Den er veldig kul i blomsterbedet, fordi den holder seg vakker lenge etter at de små blomstene faller av. Foto: Jane Ødegaard

Høy og hardfør

Syrinhortensia har blomsterklaser som ligner formen på syriner. Disse finnes i ulike sorter, fra hvit til grønn og rosatoner.

Syrinhortensia er hardføre og vil etter hvert kunne vokse seg høye – til en stor busk eller et lite tre på opptil tre meter.

Blomstene er sterile, og flere av sortene skifter farge igjennom sensommeren og utover høsten. Flere blir etter hvert rosa eller røde, selv om de opprinnelig var hvite eller grønne.

<b>VAKKER MIKS:</b> Syrinhortensia, kosmos og sommerlys kler hverandre i høstbedet.
VAKKER MIKS: Syrinhortensia, kosmos og sommerlys kler hverandre i høstbedet. Foto: Jane Ødegaard

Også her avmodnes blomstertoppene og blir tykkere og stivere.

Les også: Når hortensiaen ikke vil blomstre – og 8 andre hortensia-problemer

Eksempel på ulike sorter hortensia

Hagehortensia, Hydrangea macrophylla

’Ayesha’

’Endless summer’

’Bluebird’

magical revolution

’Forever and ever’

’Nikko Blue’

’Fireworks’

’Nizza’

’Blue Wave’

Randblomstrende hortensia, Hydrangea serrata

’Bluebird’

Vierhortensia, Hydrangea arborescens

’Annabelle’

’Pink Annabelle’

Syrinhortensia, Hydrangea paniculata

’Limelight’

’Wims Red’

’Vanille Fraise’

’Pinky Winky’

’Living Royal Flower’

’Magical Candle’

’Skyfall’

’Switch Ophelia’

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2024, og sist oppdatert 09/08 2024.

Les også