Flytting av busker

Det er nå du bør flytte buskene

Her er tipsene til hvordan du bør gjøre det.

FLYTTE BUSKER OG TRÆR: Høsten er den beste tiden av året å flytte busker og trær på.
FLYTTE BUSKER OG TRÆR: Høsten er den beste tiden av året å flytte busker og trær på. Foto: FOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Høsten er en flott tid å pusle i hagen. Ikke bare kan du nyte de vakre høstfargene, men august og september er faktisk de mest ideelle plantemånedene. Det er også på høsten du bør beskjære busker og trær, det er nå du bør plante vårløken, og går du med planer om å flytte på vekster i hagen så er høsten den perfekte tiden å gjøre dette på.

- Mange tror at det ikke går an å flytte store busker og trær som har stått i jorden i mange år, men det er verdt forsøket dersom alternativet er å erstatte med noe nytt, har Marianne Utengen sagt til klikk.no. Hun er gartner i Det norske hageselskap.

- Selv har jeg flyttet både bærbusker, barlind, rododendron, duftskjærsmin og brudespirea og ingen ting har gått dukken. Det har riktignok tatt litt tid før jeg har fått plantene tilbake i full blomstring. Noen ganger har det tatt tre-fire sesonger, påpeker hun.

Dersom trærne eller buskene du vil flytte er store, kan det være en god idè å gjøre det med en minigraver eller liten gravemaskin. Grunnen er at jo mere jord og røtter du får med, desto større er sjansen for at busken eller treet overlever flytteprosessen.

Planter for tett

Som regel er det en årsak til at man må flytte på busker eller trær. Kanskje må man drenere rundt huset, eller man skal sette opp et nytt gjerde og tujabusken står i veien? En annen gjennomgående årsak, er at man har plantet for tett, slik at buskene ikke får den plassen de behøver.

- Folk har generelt lett for å plante litt for tett i starten ettersom plantene gjerne er små når man setter de i jorden. Vintergrønne busker som for eksempel tuja bør flyttes før de vokser for tett, har Harald Lundeby sagt til klikk.no. Lundeby driver Lundeby gartneri i Råde.

Tips ved flytting av busker og trær:

Flytt på våren eller høsten

Planlegg flyttingen ved å rotskjære i forkant

Få med så mye jord og røtter som mulig

Gjødsle godt på det nye plantestedet

Ikke skjem bort planten med for mye vann

Husk å beskjære planten så den får en jevn balanse

Flytt på våren eller høsten

Å flytte planter og busker bør helst gjøres på våren eller på høsten.

- Den aller beste tiden er å flytte på høsten, gjerne i september, før frosten kommer, sier Lundeby.

- På våren og høsten er det lavere temperatur, fuktig jord og aktiviteten i plantene er lavere. Tar man sjansen på flytting på sommeren må man fjerne blader og kanskje hele grener og man må være veldig påpasselig med vanning, påpeker Utengen.

Planlegg flyttingen!

For best resultat ved flytting kreves det litt planlegging.

- Det aller beste man kan gjøre for at resultatet skal bli bra, er å preparere planten slik man gjør på planteskolene. Det betyr at man skjærer av røttene på to sider året før man skal flytte den. Ta spaden og stikk godt ned på den ene siden og på motsatt side. Da kapper du røttene på to sider det ene året og tar planten opp året etterpå, sier Lundeby. Han oppfordrer til å forsøke å få med så mye jord man kan i denne flytteprossessen.

- Ved rotskjæring vil røttene forgreine seg og søke innover. Dermed får du produsert et større rotnett inni den klumpen du skal flytte. Det kan gjøre flyttingen mer vellykket, påpeker Utengen.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Artikkelen fortsetter under bildet.

RODODENDRON: En av buskene som kan flyttes om høsten.
RODODENDRON: En av buskene som kan flyttes om høsten. Foto: FOTO: Getty Images.

Stell etter flytting

Flytter du planter på høsten, går plantene inn i hvile og man trenger egentlig ikke gjøre noe mer. Flytter du på våren, bør du grunngjødsle på vanlig måte.

Bruker man kunstgjødsel i stedet for kompost er det viktig at gjødselen ikke kommer i direkte kontakt med røttene til planten, understreker han.

- Det er viktig at gjødselen ikke kommer i direkte kontakt med røttene til planten, understreker han.

På våren må man passe på at det er fuktig i bakken, men ikke skjem bort planten ved at den har det for vått. Da gjør du nemlig røttene en bjørnetjeneste. Blir det for mye vann, vil røttene ha vanskeligere for å finne vei ut og søke vann selv.

Husk å beskjære

- Jo eldre plantene blir og jo lengre de har stått i jorden, desto større risiko er det å flytte dem. Årsaken er at man ikke klarer å få med det store rotnettet som en plante etablerer med årene, sier Utengen.

Hun forteller at det også er viktig å tenke på balansen over og under bakken.

- Samtidig som du flytter bør du beskjærer planten slik at det blir en jevn balanse. Får du for lite røtter som ikke klarer å forsyne bladene med nok vann kan planten nemlig tørke ut, avslutter hun.