Sauer i hagen

– Jeg lei av at sauene spiser opp plantene og skiter på plenen min. Hva kan jeg gjøre?

– Jeg lei av at sauene spiser opp plantene og skiter på plenen min, sier huseier. – Dette kan du ha krav på, sier advokat Anders G. Haug.

Pluss ikon
Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg bor på landet og har stor hage. Det er over 20 år siden siste småbruk ble lagt ned her, så det har ikke vært sauer på beite i området på lang tid. Derfor har de aller fleste fjernet gjerdene rundt tomtene sine
– så også vi.

Men nå har et ungt par kjøpt et gammelt småbruk, og har startet opp med sauer. Koselig, i grunn
– foruten at sauene spiser opp blomstene og jordbærplantene mine, samt skiter i hagen. Kan de bare gjøre det? Eller har ikke bonden en plikt til å sørge for at dyrene beiter i utmark og ikke i folks private hager?

Eller er det tvert om min plikt å gjerde inn tomta igjen? Finnes det i så fall noen mulighet til å søke støtte til det noe sted?

Hilsen hageinteressert dame fra bygda

Svar:

Hei!

I områder som tradisjonelt sett har ligget inntil gårder med beitedyr, er det ikke uvanlig at gården har en tinglyst rett til å beite på nabotomtene. Aller først ville jeg sjekket hva som er tinglyst i grunnboken på din eiendom.

Det finner du ut ved en henvendelse til Kartverket. Dersom det er registrert en tinglyst rett til beitemark, er det ikke så mye du får gjort. Da må du i så fall få en avtale med gården om at denne rettigheten kan slettes.

EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug hos Advokatfirmaet Dehn.
EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug hos Advokatfirmaet Dehn. Foto: Elin Eike Worren

I de fleste tilfeller vil det ikke foreligge tinglyste rettigheter. Bonden har da i utgangspunktet en plikt til å sørge for at dyrene holder seg unna folks private hager, men dyrs rett til beiteområder veier tungt. Dyrene skal fritt kunne ferdes i utmark.

Kan ha krav på erstatning

Dersom sauene ødelegger din eiendom, kan bonden bli erstatningsansvarlig. Men du har likevel en egen tapsbegrensningsplikt.

I praksis betyr det at du må sørge for å passe på egen eiendom gjennom å sette opp nødvendige gjerder. Det kan fort være at løsningen må ligge på din side.

I utgangspunktet står man fritt til å gjerde inn egen eiendom, men mange kommuner har unntak fra dette. Dersom din eiendom ligger i et typisk beiteområde, kan det være forbud mot å gjerde inn dette.

Forbud mot gjerder

I første omgang må du sjekke med din kommune hvilke regler som gjelder. Dette vil ofte fremkomme av reguleringsplanen, som du finner på de fleste kommuners hjemmesider. Kommunen skal gi veiledning hvis dette er uklart.

Selv om det skulle være et forbud, vil du vanligvis ha muligheten til å gjerde inn en begrenset del av tomten, for eksempel bare blomstene.

Dersom du får tillatelse til å sette opp gjerde, er det også viktig å passe på hva slags gjerde som settes opp. Gjerdet må være trygt for dyrene. Det er særlig viktig at det ikke er fare for at de kan sette seg fast.

Kan søke om støtte

Det finnes muligheter til å søke om støtte til tiltak i beiteområder. Dette ligger innunder landbruksdepartementet, men forvaltes av den enkelte kommune.

Det er imidlertid bare næringsdrivende som kan søke. Det betyr at du som privatperson ikke vil få støtte, men hvis naboen driver kommersiell sauedrift, har de muligheten til å søke.

Dette kan du eventuelt snakke med naboen om. Kanskje finner dere en løsning som ivaretar begges interesser.

Hilsen Anders G. Haug

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2024, og sist oppdatert 13/09 2024.

Les også