Radon og utbedring

Naboen over oss gir blanke i at det er påvist radon i tomannsboligen

– Utbedring for å unngå farlig radongass i huset koster mye, og vi mener det er naturlig at også naboen oppe er med og deler på utgiftene. Kan vi kreve det av henne? spør naboen under. Les hva advokaten svarer.

Pluss ikon
RADON: Det er målt høye verdier med radon i en horisontaldelt tomannsbolig, men damen som bor oppe, nekter å betale for utbedringene som må gjøres. Advokaten svarer på om hun har lov å gjøre det.
RADON: Det er målt høye verdier med radon i en horisontaldelt tomannsbolig, men damen som bor oppe, nekter å betale for utbedringene som må gjøres. Advokaten svarer på om hun har lov å gjøre det. Foto: Illustrasjonsbilder Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Vi bor i en horisontaldelt tomannsbolig (eierseksjonssameie) og har dessverre oppdaget at det er radon i grunnen her vi bor.

Utbedring for å unngå farlig radongass i huset koster mye, og vi mener det er naturlig at også naboen oppe er med og deler på utgiftene. Men hun er ikke interessert i det. Kan vi kreve det av henne?

Hilsen bekymret

Svar:

De fleste tomannsboliger er organisert som et eierseksjonssameie, slik som deres. Eierseksjonssameier kan ha vedtekter som regulerer vedlikehold generelt, men det er ikke så vanlig at ansvaret for radon er spesifikt regulert.

EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Han er ekspert på privat eiendomsrett, skilsmisse og arv.
EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Han er ekspert på privat eiendomsrett, skilsmisse og arv. Foto: Elin Eike Worren

Hvis det finnes vedtekter, må disse sjekkes først. Hvis det ikke finnes vedtekter, eller vedtektene ikke gir tilstrekkelig avklaring, reguleres forholdet av eierseksjonsloven.

Felles ansvar

Utgangspunktet er da at den enkelte boenhet selv er ansvarlig for innvendig vedlikehold av sin egen seksjon, mens utvendig vedlikehold er et felles ansvar.

I eierseksjonsloven er det listet opp mange konkrete eksempler på hva som er den enkelte seksjonseiers ansvar. Radon er ikke ett av eksemplene.

I stedet heter det at felles ansvar omfatter alt som ikke er listet opp som den enkelte seksjonseiers ansvar. En naturlig tolkning av dette er at radon er et felles ansvar.

Radon kan sammenlignes med utett drenering. Får du vann i kjelleren, er ikke det nødvendigvis noe som går ut over boenheten i andre etasje, men det er likevel et felles ansvar.

Til sammenligning er det også slik at dersom taket lekker, så er ikke det noe som umiddelbart påvirker dere som bor i første etasje. Men taket er likevel ansett for å være et felles ansvar, og begge boenhetene må derfor være med å dekke kostnadene.

Andre regler

For ordens skyld; for tomannsboliger som ikke er seksjonert, og heller ikke er en del av et borettslag, er det sameieloven som gjelder.

Der er reglene mindre spesifikke, men resultatet vil sannsynligvis bli det samme.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les også andre spørsmål og svar fra våre eksperter om bolig

NB: Lurer du på om det er radon i ditt hjem? På dette kartet laget av Norges geologiske undersøkelse kan du se hvor det allerede er målt radon i grunnen.

Det er likevel umulig å forutsi for sikkert om akkurat din bolig har et radonproblem. Den eneste måten å finne det ut på er å måle. Les mer om hvordan du gjør dette på nettsidene til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.