Lufte i huset

Nå er vi ekstra utsatt hjemme

Den kalde årstiden krever hyppigere gjennomlufting av boligen for at vi skal holde oss friske og opplagte. Les også hvorfor det er viktig å støvsuge vedovnen jevnlig.

KALDT UTE, VARMT (OG TETT) INNE: Vinterhalvåret kan føre til dårlig inneklima, noe som igjen kan gi deg helseplager, advarer eksperter.
KALDT UTE, VARMT (OG TETT) INNE: Vinterhalvåret kan føre til dårlig inneklima, noe som igjen kan gi deg helseplager, advarer eksperter. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Tett luft og dårlig inneklima i boligen kan påvirke helsen vår negativt på flere måter, blant annet føre til slapphet og konsentrasjonsvansker, hodepine og dårlig søvn.

Et dårlig inneklima kan prege boligen gjennom hele året, men akkurat nå er vi ekstra utsatt for dette.

Dårligere inneklima på vinteren

Jon Dehli, markedssjef hos ventilasjonsselskapet Flexit.
Jon Dehli, markedssjef hos ventilasjonsselskapet Flexit. Foto: Fexit

Vi oppholder oss mer innendørs om vinteren enn om sommeren.

– Om vinteren gjør vi dessuten ofte den feilen at vi stenger luker og ventiler for å unngå kald trekk og ønsker å ta vare på varmen, påpeker Jon Dehli, som er markedssjef hos ventilasjonsselskapet Flexit.

– Det kan gi dårlig trekk i pipa når du skal fyre i ovnen eller peisen og dermed røyk og lukt ut i rommet, sier Dehli.

Om vinteren tørker vi også mer klær innendørs enn utendørs, og innendørs klestørking med fuktavgivelse til omgivelsene, kan gi et dårligere inneklima, opplyser han videre.

– På vinterstid utfører vi i tillegg mer hobbyer og aktiviteter innendørs. Dette kan gi avgassinger som kan føre til luftforurensing. I enkelte boliger er det også radon, og når luftingen stenges, kan radonkonsentrasjonen øke innendørs, legger Dehli til.

TØRK KLÆRNE UTE: Ifølge Norges astma- og allergiforbund kan en stor klesvask som tørkes innendørs kunne avgi 2-3 liter fuktighet. Dette kan over tid skape muggproblemer i huset.
TØRK KLÆRNE UTE: Ifølge Norges astma- og allergiforbund kan en stor klesvask som tørkes innendørs kunne avgi 2-3 liter fuktighet. Dette kan over tid skape muggproblemer i huset. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

I sum gjør dette at det er ekstra viktig med gode rutiner med lufting og ventilasjon om vinteren, understreker han.

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund
Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund Foto: Fremtidens Byggenæring/Erik Burås

I tillegg er det mange som har hjemmekontor.

– Da blir boligen mer belastet med tanke på inneklimaet, spesielt hvis det bor flere mennesker der, sier Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund.

Les også: Ja, klart du kan tørke klær ute om vinteren

Lufte raskt og ofte

Men hvor ofte bør vi lufte i boligen? Og hva er riktig måte å lufte på?

Som hovedregel i byggeforskriftene anbefales det at lufta innendørs byttes ut annenhver time. På den måten tilføres frisk luft, og forurenset luft fjernes, ifølge Dehli.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– I boliger som ikke har et ventilasjonsanlegg, må man manuelt lufte rommene ved å åpne vinduer eller sette verandadører på gløtt, sier han.

Når du gjennomlufter boligen, bør du gjøre dette raskt og effektivt om vinteren, slik at boligen ikke kjøles ned, anbefaler Gustavsen.

– Og har du en liten bolig der det bor mange mennesker, bør du lufte oftere. Men ikke la vinduet stå åpent lenge, da blir det ubehagelig å oppholde seg i boligen, sier Gustavsen.

Et annet alternativ er å installere avtrekksvifter som trekker ut forurenset og fuktig luft, og hvor uteluften kommer inn gjennom åpne ventiler i veggen.

– En romventilator kan være en utmerket løsning som gir balansert ventilasjon i et enkelt rom og i tillegg gjenvinner varmen i innelufta, sier Dehli.

Plages av røyk fra naboens vedfyring

Inneklimarådgivningen til NAAF har i den siste tiden fått flere henvendelser fra personer som plages av røyk fra naboens vedfyring. For noen har det vært så plagsomt å være inne at de har tettet igjen alle lufteventiler i boligen for å fungere i hjemmet.

FYRER: Når frosten biter, er det mange som fyrer i ovnen. Da kan røykfylt luft også sive inn i boligen ved lufting.
FYRER: Når frosten biter, er det mange som fyrer i ovnen. Da kan røykfylt luft også sive inn i boligen ved lufting. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

– I slike situasjonen har NAAF gitt råd om å åpne et vindu raskt for å sjekke om det lukter røyk ute før det skal gjennomføres rask gjennomlufting. Dette er en løsning som har vært til hjelp for noen familier når de skal skifte ut inneluften i boligen, sier Gustavsen.

Han tipser om at dersom boligen har balansert ventilasjonsanlegg der røyk ofte trekkes inn via friskluftinntaket, bør det sjekkes om luftinntaket kan flyttes til en side av huset der det av erfaring pleier å samle seg lite røyk.

– Dersom luftinntaket skal flyttes, er det imidlertid viktig å påse at inntaket ikke utsettes for solbestråling i den varme årstiden, da det kan bidra til dårlig inneklima i den varme årstiden, påpeker Gustavsen.

LES OGSÅ: Travelt? Slik vasker du huset så raskt som mulig

Viktige rom å lufte

Ofte er det vanskelig å oppdage dårlig inneklima hjemme hos seg selv, mener Dehli. Men dersom du oppdager at lufta innendørs føles tung eller innestengt, eller du ser fukt på badespeilet eller i vinduskarmen, er det tegn på at det må ventileres.

– Et viktig prinsipp er at soverom og oppholdsrom skal tilføres luft utenfra. Og det skal fjernes brukt luft fra bad og våtrom og toaletter, understreker Dehli.

Han har følgende råd:

  • SOVEROM: Bør alltid ha tilførsel av frisk luft siden god søvn er viktig for at du skal få hvile og våkne opplagt og full av energi. Dersom soverommet mangler gode ventilasjonsløsninger, bør rommet luftes godt før du legger seg, og vinduet bør stå på gløtt når du sover for å få inn frisk luft. Soveromsdøren mot tilstøtende rom kan gjerne stå oppe for å få mer luftsirkulasjon.
  • BAD, TOALETT OG VÅTROM: Bør ha en avtrekksvifte som fjerner vond lukt og fukt, og viften bør gå en halv time til time etter at rommet har vært i bruk for å få ut forurensningen.
  • KJØKKEN: Viktig med en god kjøkkenvifte som fjerner matos og matlukt slik at dette ikke spres rundt i boligen og lukter timevis etter matlaging. Husk å rengjøre fettfilteret i kjøkkenhetta ofte, gjerne hver eller annen hver måned.
  • STUE OG ANDRE OPPHOLDSROM: Må få tilførsel av frisk luft. Spesielt er det viktig når man er mange i rommet.
  • ARBEIDSROM: Har du hjemmekontor, er det viktig med god tilførsel av frisk luft i arbeidsrommet for å sikre at du er opplagt og produktiv, og at du vil trives.
MER UTSATT: Hjemmekontor-tilværelsen gjør deg mer utsatt for dårlig inneluft, advarer Norges Astma- og Allergiforbund.
MER UTSATT: Hjemmekontor-tilværelsen gjør deg mer utsatt for dårlig inneluft, advarer Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

Dehli legger samtidig til:

– De ulike rommene ventileres avhengig av bruk og type rom. Dette behøver man ikke tenke på i nye boliger fordi det som oftest er installert ventilasjonsanlegg som automatisk sørger for god ventilasjon.

To viktige faktorer for godt inneklima

Dette er ifølge Dehli de to viktigste tingene å tenke på for å sikre et godt inneklima hjemme hos deg:

  • RIKTIG TEMPERATUR: Innetemperaturen bør holdes på cirka 20-22 grader gjennom hele året, også i vintersesong. Det anbefales at temperaturen er omlag fem grader lavere i soverommet enn i oppholdsrom. For høye eller lave temperaturer kan gi trøtthet og hodepine.
  • GOD VENTILASJON: Luften vi puster inn, er viktig for vår helse og velferd. Hensikten med ventilasjon er å fjerne forurensninger i luften, som for eksempel støvpartikler, avgasser og fukt, samt tilføre ren og frisk luft.

En god ventilasjonsløsning skal hjelpe mot:

  • Allergifremkallende støv og pollenforurensing
  • Kostbar forurensing som fukt, sopp og mugg
  • Belastende utendørs støy og miljøgasser
  • Kreftfremkallende radonforurensing
  • Skadelig svevestøv og forurenset luft
  • Kald trekk og energitap

Også Gustavsen legger vekt på riktig innetemperatur for å holde på et godt inneklima.

– Det er fornuftig å skaffe seg et termometer for å følge med på dette. Termometeret bør plasseres på en innvendig vegg omtrent halvannen meter opp fra gulvet, tipser Gustavsen.

Synes du at det er litt for kaldt med 20-22 grader, kan du heller kle på deg litt mer klær hjemme i stedet for å sette opp varmen på 25, er Gustavsens råd.

LES OGSÅ (+): – Tidligere fuktskader har gjort at vi må bytte stubbeloft og isolasjon. Kan vi bruke baderomsplater?

Støvsug vedovnen

– Hvis du velger å varme opp boligen med vedfyring i vinter, bør du støvsuge ovnen utvendig regelmessig, slik at du ikke brenner gammelt støv, råder Gustavsen.

SINTEF har dessuten utarbeidet Vedfyringens 10 bud, som bør følges da dette er gode råd som er bra for både inne- og uteklima.

Sørger du for å holde det ryddig hjemme, vil det også være lettere å komme til med støvsugeren og rengjøre andre områder i boligen.

VEDFYRING: Fyrer du med ved, bør du jevnlig støvsuge ovnen på utsiden.
VEDFYRING: Fyrer du med ved, bør du jevnlig støvsuge ovnen på utsiden. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

– Ikke la rommene bli overfylte av ting og tang som støvet får samle seg på. Du trenger nødvendigvis ikke luftrenser hvis du holder det ryddig og støvsuger regelmessig, sier han.

Støvsug også hyller, vegger og andre høyereliggende flater regelmessig slik at ikke støv blir liggende der.

Pass også på å bytte støvsugerposen oftere.

– Der samler det seg hår, støv og smuler som blir liggende i flere måneder, og det kan også danne seg muggsopp i posen, legger Gustavsen til.

Til slutt råder han oss å redusere bruk av stearinlys.

– Det er koselig med levende lys, men det kan gjøre at luften blir tørrere på grunn av svevestøv. Det er lurt å erstatte stearinlys med LED-lys i stedet.

LES OGSÅ: Dette vil du ikke ha inn med veden

Leveregler for et sunt hjem

For å holde inneklimaet på et helsemessig sunt nivå, anbefaler Dehli følgende:

  • TEMPERATUR: Unngå for høy temperatur innendørs. Mange har det for varmt innendørs. En god regel er at «tjue er bra for hue».
  • VENTILER: Ikke steng lufteventiler om vinteren. Da får du ikke tilført frisk luft.
  • RØYKING: Unngå tobakksrøyking inne. Det er plagsomt for andre og skadelig.
  • MATLAGING: Unngå matsøl og matlukt. Bær ut søppel og hold det rent.
  • OPPUSSING: Pass på god ventilasjon ved innendørs aktiviteter, hobbyer og oppussingsprosjekter med maling og støv.
  • FUKT: Unngå høy fuktproduksjon som kan legge seg på overflater og danne skadelig muggsopp.
  • FORURENSING: Unngå å trekke inn utendørs forurensning, for eksempel fra veitrafikk.
  • ASTMA OG ALLERGI: Unngå at beboere med overfølsomhet utsettes unødvendig for inneklimaproblemer. De kan oppleve problemer som andre ikke tenker over.