Privat lån

Jeg reddet ferien for venninna mi. Det angrer jeg bittert på nå

– Jeg lånte henne nemlig penger, sier kvinnen, som nå sliter med å få venninnen til å betale tilbake. Se hvordan advokat Anders G. Haug mener hun kan løse problemet.

Pluss ikon
<b>PRIVAT LÅN:</b> Venninnen fikk låne penger til en ferietur med sønnen, men nå er det på tide at hun betaler tilbake pengene.
PRIVAT LÅN: Venninnen fikk låne penger til en ferietur med sønnen, men nå er det på tide at hun betaler tilbake pengene. Foto: Illustrasojnsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg lånte penger til venninnen min så hun kunne dra på ferie med sønnen. Nå sliter jeg med å få henne til å betale tilbake.

Dette er min barndomsvenninne, som jeg kjenner veldig godt, så jeg stolte fullt og helt på henne. For noen år siden ble hun, som er alenemor, arbeidsledig på grunn av nedbemanning, så i fjor sommer lånte jeg henne 10 000 kroner så hun fikk råd til å ta med seg sønnen til Syden.

Avtalen, som vi bare gjorde muntlig, var at hun skulle slippe å betale renter, men at hun skulle betale tilbake så fort hun fikk seg ny jobb.

Nå har hun fått seg en deltidsjobb, og jeg forventet at hun da ville begynne å betale tilbake lånet, om enn ikke alt på en gang. Men nå kommer hun med ulike unnskyldninger for ikke å betale.

Jeg begynner å angre på at jeg i det hele tatt lånte henne penger, og at vi ikke avtalte noe mer formelt om hvordan tilbakebetalingen skulle skje.

Hva kan jeg gjøre nå? Og hvordan burde vi egentlig avtalt dette på forhånd?

Hilsen venninna

Svar:

Hei!

Dette er en kjedelig situasjon, som det er vanskelig å løse uten at det blir gnisninger i vennskapet. Generelt burde man som et minimum avtale to ting når man låner ut penger; renter eller ikke renter, og dato for tilbakebetaling.

En avtale med åpen ende, av typen «betale tilbake så fort som mulig», burde man unngå. Det blir fort en kilde til konflikt.

Da er det bedre å avtalen en dato, og så får man heller avtale en betalingsutsettelse senere, hvis den første datoen ikke blir mulig.

Få en skriftlig bekreftelse

Det vil ofte virke kunstig og unødvendig å lage en formell låneavtale mellom venner, men skriftlighet i form av SMS/epost eller lignende bør man uansett ha.

Er det snakk om store beløp, bør også venner lage en ordentlig låneavtale.

Det første skrittet for å løse slike problemer, bør alltid være dialog.

<b>ADVOKAT: </b>Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn.
ADVOKAT: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Foto: Elin Eike Worren

Kanskje er det lettere for henne å innse at hun må gjøre en innsats for å kunne tilbakebetale hvis du forklarer at du har behov for pengene, og at manglende tilbakebetaling vil medføre et problem også for din økonomi.

Kanskje har hun mulighet til å betale det ned gradvis.

Siden dere ikke har noen skriftlig avtale, har du en dokumentasjonsutfordring. Som en del av dialogen, bør du i det minste få på plass en erkjennelse fra henne om at hun skylder pengene.

Tvangsinnkreve pengene

Hvis dialog ikke hjelper, finnes det muligheter for å tvangsinnkreve pengene ved hjelp av namsfogden. Det er ikke noe særlig trivelig prosess å igangsette mot sin venninne, så det bør være absolutt siste utvei.

Da må du først sende et «påkrav»; en skriftlig melding til henne om at hun skylder penger.

Hvis dere ikke har avtalt noen forfallsdato, kan du som långiver selv sette en forfallsdato i påkravet. Når forfallsdatoen er passert, kan du begjære tvangsfullbyrdelse av kravet.

Politiets nettsider finner du en beskrivelse av fremgangsmåten, samt nødvendige skjemaer.

Som nevnt er en slik prosess veldig ødeleggende for vennskapet. Det bør brukes kun som siste utvei.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Mer fra Klikk+: Samleside | Underholdning | Historier

Denne saken ble første gang publisert 11/08 2024.

Les også