leken luksus PÅ FROGNER
– Jeg er nok litt overdådig når det kommer til fest, jeg liker følelsen av at det bugner. Jeg vil ha mye av alt det gode
Det spares ikke på noe når familien Vestre inviterer til fest i sin lyse og lekre Frogner-leilighet. Livet er tross alt på sitt beste når man samler folk man er glad i til et festpyntet kalas, der latteren sitter løst.
Når du trer inn i den ærverdige Frogner-leiligheten, ønskes du velkommen av lekkert danderte anretninger, blafrende stearinlys, ballonger og glitrende girlandere.
Det er liten tvil om at her bor en familie som liker å gjøre stas på gjestene sine.
Vibeke Vestre elsker å stelle i stand til fest, gjerne sammen med døtrene sine, og de nikoser seg når de samarbeider om matlaging, pynting og borddekking.
– Jeg er nok en smule overdådig når det kommer til selskapeligheter og høytider, smiler Vibeke.
– Jeg liker følelsen av at det bugner – jeg vil ha mye av alt det gode! Masse levende lys, friske blomster, deilig mat som også er fin å se på – og god drikke. Livet er på sitt beste når man samler venner rundt et nydelig bord, når stemningen er god og latteren sitter løst.
– Det viktigste med innredning for meg er å skape rom man får puste i, uansett stil, variasjoner og ulike forutsetninger, sier hun.
Les også: 200 kvadrat, to mål tomt og kun 15 minutter til Oslo. Alt var perfekt, men det var én hake
Lys og luft
Rammene rundt festlighetene er det heller ingenting å si på. Familien flyttet inn i leiligheten i begynnelsen av mars i år. Da var den allerede renovert av en interiørarkitekt.
At alle vegger og tak var hvite, passet perfekt, syntes Vibeke, som selv er i møbelbransjen og jobber med flere ulike varemerker, i tillegg til sitt eget nylanserte Diamo. Interiøret er derfor stadig under utskiftning for å teste ut nye modeller.
– Da er hvite vegger praktisk, slik at nye farger på møbler og interiør alltid passer inn.
Som mange klassiske Frogner-leiligheter har hjemmet god takhøyde og flere stuer på rad, og Vibeke setter stor pris på de åpne løsningene.
Vibeke Vestre (50), designer, tech-gründer og daglig Leder i Sky of Norway, Alexandra Germyn (25), medgründer og CTO i Sky of Norway, Caesar Vestre (14) og Thiara Vestre (13). Datteren Diama Condro (21) bor sammen med kjæresten sin rett over gaten.
Hva?
Leilighet på 190 kvm, renovert av interiørarkitekt Vibeke Arstal Husebye, i bygård fra slutten av 1800-tallet.
Hvor?
Frogner i Oslo.
Den klassiske leiligheten med stukkaturer og rosetter er brutt opp av enkelte rom med mer moderne preg, helt uten lister. En nydelig kontrast, mener Vibeke, som med vilje har valgt et uttrykk som er åpent for forandring.
Hjemmet skal gjenspeile eierne
– Jeg er på mitt aller lykkeligste når jeg får utfolde meg kreativt og skape nye ting ut fra ideer som kommer til meg. Akkurat nå er denne leiligheten et fint bilde på min stil. I den grad det er noe varig ved det jeg liker, må det være at det som regel er maksimalistisk, helt uavhengig av trender og alltid med et personlig preg.
Et hjem skal gjenspeile sine eiere, mener Vibeke. Selv om familien designer møbler selv, inneholder hjemmet en god blanding av ulike designere og mange gamle gjenstander som har gått i arv, og som har sin spesielle betydning.
Også miljøaspektet betyr mye for dem:
– Vi velger alltid møbler og interiør som er produsert bærekraftig, og som kan fortsette sitt liv om vi bytter dem ut. Det kastes enorme mengder møbler i dag, og vi jobber hardt for å snu denne trenden. Nordmenn elsker fornyelse, derfor må vi velge møbler som har en verdi også etter at man selv har blitt lei dem, slik at andre kan få glede av dem.
– Det siste jeg kvitter meg med er tingene jeg har arvet. De holder liv i tidlige minner, og noen ganger kan jeg fornemme hvordan det luktet der jeg husker det fra.
Det beste stedet å bo
– Hjemmet mitt betyr uendelig mye for meg. Det skal være varmt og vakkert, gi en følelse av ekthet og det som er oss. Jeg har flyttet flere ganger enn jeg liker å tenke på, men alle hjemmene har hatt en spesiell betydning. Vi har bodd mesteparten av mitt voksne liv i Sverige, og alle mine fem barn er vokst opp der, forteller Vibeke.
– Vårt forrige hjem var en leilighet helt i vannkanten i Haugesund. Jeg tenkte da at det ville bli vanskelig å flytte fra havet, men nå føles det veldig riktig å være akkurat her.
Nå har de landet på Frogner.
– Jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted å bo. Jeg er så takknemlig hver eneste morgen jeg står opp og ser ut av de store vinduene. Det er en fryd å rusle rundt i nærområdet. Alt er så nydelig rundt oss. Vakre, gamle bygninger, ofte dekket av eføy, og balkonger som blomstrer om våren og fylles med tusenvis av små lys i juletiden, sier Vibeke.
Selv om hun trives med å reise mye i jobben, er det herlig å komme hjem til det kjente og trygge, og ikke minst til familien.
– Det aller viktigste for meg er å ha flokken min rundt meg. Vi er et sterkt team, og vi trives alle best når vi er samlet, sier Vibeke.
Hun krysser fingrene for at også eldstedatteren Victoria, som jobber i New York, med litt flaks flytter hjem etter hvert.
– Det er bare henne vi mangler for å bli fullstendige.
Vibekes beste oppskrifter
Vibeke er glad i å stelle til fest. Her er tre av hennes oppskrifter (flere bilder fra hjemmet finner du lenger ned på siden):
Blinis med rømme og løyrom
4 porsjoner:
2 egg
3 dl melk
12 g gjær, bruk fersk
1,5 dl bokhvetemel
1,5 dl hvetemel
0,25 ts salt
50 g smør, til steking
Sjalottløk, eller rødløk, finhakket
Fine strimler av sitronskall
1 boks rømme
Slik gjør du: Skill eggene, varm melken til 37 grader, og rør ut gjæren med litt av melken. Tilsett resten av melken, bokhvetemel, hvetemel og salt. Rør deigen sammen til en jevn blanding. Rør eggeplommene inn i deigen. Dekk til bollen med et klede, og la deigen heve i romtemperatur i 45 minutter.
Visp eggehvitene stive. Vend smøret inn i deigen og vend til slutt inn de stivpiskede eggehvitene. Bruk en stekepanne med slipp lett-belegg og stek små tykke blinis. Snu plettene når de ser porøse og faste ut på oversiden og er pent gylne på undersiden.
Ikke bruk mye smør i pannen, den skal kun smøres lett. Server med en liten skje rømme, løyrom, finhakket løk og strimlet sitronskall.
Kanapeer med skagenrøre
Til 16 kanapeer:
200 g reker
165 g Mills Majones (1 pakke)
1 ss sitronsaft1 ss fint revet sitronskall (bare det gule skallet)
1 ts Herbamare urtesalt, eller litt vanlig salt
1 ts svart pepper
1 ts sukker
2 ts dijon sennep
1 krukke finhakket fersk dill
4 skiver toast / firkantet loff
Slik gjør du: Bland alle ingredienser og smak til. Tilsett rekene, som er aller best om de er ferske. Skjær av kantene på loffen og del hver skive i fire firkanter.
Stek brødet på begge sider i godt med meierismør. La det få en fin, gyllen farge. Legg en skje skagenrøre på hver kanapé og pynt med dill og sitron. Server med det samme.
Rosa nyttårscocktail (til 1 drink)
4 cl Absolut Raspberri vodka
3 cl De Kuyper Crème de Cacao White
3 cl fløte
1 ss vaniljeis
9 til 11 bringebær. (reserver 3 til pynt).
Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i en shaker eller blender. Rist godt og sil i et avkjølt cocktailglass, eller bland med is og hell i et cocktailglass.
Hvis du smuldrer friske bringebær, hell det alltid gjennom en finmasket sil (en tesil fungerer) i cocktailglasset for å fjerne frø før servering. Pynt med bringebær.
Bilder av Vibekes hjem: