HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Jeg ble oppfordret til å tinglyse hytta, men da fikk jeg en regning på 45.000 kroner. Hva er bak­grun­nen for denne urett­fer­dige ord­nin­gen?

– Hadde jeg vært klar over dette, hadde jeg selv­sagt latt fes­te­kon­trak­ten ligge uten ting­ly­sing. Hva er bak­grun­nen for denne urett­fer­dige ord­nin­gen, og hva er det et slikt stort gebyr skal dekke av kost­na­der? spør hytteeieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg har en eldre fes­te­kon­trakt med Stat­skog fra 2003, og fikk beskjed fra Stat­skog at det var opp til meg selv å ting­lyse.

Jeg har senere bygget hytte på fes­te­tomta, og fant nå ut at det var like greit å ting­lyse fes­te­kon­trak­ten. Jeg opp­førte en mar­keds­verdi på 1,8 mil­li­o­ner, og fikk etterpå en fak­tura fra Kart­ver­ket med en doku­ment­av­gift på 2,5 % til­sva­rende kr 45 000.

Hadde jeg vært klar over dette, hadde jeg selv­sagt latt fes­te­kon­trak­ten ligge uten ting­ly­sing. Hva er bak­grun­nen for denne urett­fer­dige ord­nin­gen, og hva er det et slikt stort gebyr skal dekke av kost­na­der?

A.R.

Svar:

Bak­grun­nen for den «urett­fer­dige ord­nin­gen» er å skaffe staten inn­tek­ter, på lik linje med andre skat­ter og avgif­ter. Stør­rel­sen på avgif­ten er ikke ment å dekke sta­tens kost­na­der ved ting­ly­sing. Bak­grun­nen for ting­ly­sing er å sikre retts­vern. Går selger for eks­em­pel kon­kurs, vil hytta gå inn i kon­kurs­boet og du vil miste hytta og ver­dien av denne. Det er derfor ikke å anbe­fale å unn­late ting­ly­sing, slik du skri­ver. Du får se på kost­na­dene til ting­ly­sing som en for­sik­ring gjen­nom retts­ver­net. Ord­nin­gen er fak­tisk viktig og rett­fer­dig.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2022, og sist oppdatert 28/10 2022.

Les også