HYTTELIVS EKSPERT SVARER
Jeg ble oppfordret til å tinglyse hytta, men da fikk jeg en regning på 45.000 kroner. Hva er bakgrunnen for denne urettferdige ordningen?
– Hadde jeg vært klar over dette, hadde jeg selvsagt latt festekontrakten ligge uten tinglysing. Hva er bakgrunnen for denne urettferdige ordningen, og hva er det et slikt stort gebyr skal dekke av kostnader? spør hytteeieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.
Spørsmål:
Jeg har en eldre festekontrakt med Statskog fra 2003, og fikk beskjed fra Statskog at det var opp til meg selv å tinglyse.
Jeg har senere bygget hytte på festetomta, og fant nå ut at det var like greit å tinglyse festekontrakten. Jeg oppførte en markedsverdi på 1,8 millioner, og fikk etterpå en faktura fra Kartverket med en dokumentavgift på 2,5 % tilsvarende kr 45 000.
Hadde jeg vært klar over dette, hadde jeg selvsagt latt festekontrakten ligge uten tinglysing. Hva er bakgrunnen for denne urettferdige ordningen, og hva er det et slikt stort gebyr skal dekke av kostnader?
A.R.
Svar:
Bakgrunnen for den «urettferdige ordningen» er å skaffe staten inntekter, på lik linje med andre skatter og avgifter. Størrelsen på avgiften er ikke ment å dekke statens kostnader ved tinglysing. Bakgrunnen for tinglysing er å sikre rettsvern. Går selger for eksempel konkurs, vil hytta gå inn i konkursboet og du vil miste hytta og verdien av denne. Det er derfor ikke å anbefale å unnlate tinglysing, slik du skriver. Du får se på kostnadene til tinglysing som en forsikring gjennom rettsvernet. Ordningen er faktisk viktig og rettferdig.
Harald Ramm
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her
Denne saken ble første gang publisert 28/10 2022, og sist oppdatert 28/10 2022.