eksperten hjelper deg
Førstehjelp for slitne inneplanter
Mørketiden kan være litt lei, og våre kjære inneplanter har lett for å henge med hodet. Med en hjelpende hånd, og litt tilrettelegging, vil de holde motet oppe frem til lyset vender tilbake. Her er enkle grep som kan hjelpe dem over kneika!
Vi fyller hjemmene våre med stadig flere planter med svært ulike behov. I blomsterhandelen er utvalget stort, dermed vil det fort kunne være representanter fra alle verdensdeler i en norsk stue. Den store utfordringen vil da være å gi alle optimalt stell.
Kjenn din plante
Start med å kartlegge hvor plantene dine kommer fra, og hva de trenger for å trives. Det er store forskjeller mellom vekster som normalt lever dypt inne i en dunkel jungel og kaktuser som trives med å bade i sol hele dagen. Med denne innsikten kan vi samle vekster med noenlunde like krav, og dermed forenkle videre tilrettelegging med vann og lys.
Bli kjent med plantene dine! Slik at du legger merke til eventuell matthet i bladene, eller om de henger litt mer med hodet enn normalt. Vær også oppmerksom på brune flekker, tørre bladspisser, blader som blir gule og faller av, eller nye skudd og tilvekster som blir blasse eller deformerte. Disse signalene er plantenes måte å si ifra om at noe er galt. Klarer vi å gjenkjenne tegnene i tide, vil vi kunne sette inn tiltak for å unngå mer permanente skader.
Utnytt lyset
Alle planter trenger lys og vann for å overleve. Utnytt det lille dagslyset som finnes maksimalt. Trekk de mest lyskrevende vekstene nærmere vinduene, og sørg for rene vinduer uten gardiner som skygger. I tillegg er det lurt å dusje plantene jevnlig for å unngå støv på bladene. Med rene vinduer og blader vil lyset lettere kunne trenge inn til klorofyllet i bladene, der magien skjer.
Tilfør ekstra lys
En annen hjelp kan være å tilføre ekstra lys. Lyset fra vanlig lamper er ikke tilstrekkelig for god vekst. Heldigvis finnes det supre vekstlys basert på LED-teknologi. Dette vil gi god effekt – uten høyt forbruk av strøm! Vekstlyset kan fås som lengre lyslister eller enkle pærer, som kan skrues inn i vanlige lamper. Et godt vekstlys vil oppleves som kaldere enn tradisjonelle lyspærer, fordi det inneholder mer blått og rødt lys. Plantene er nemlig avhengige av en viss fargesammensetning i lyset for å kunne oppnå god vekst. Det kan også være lurt å benytte en timer, som gir 12–14 timer med lys per dag – en daglengde de fleste plantene vil trives med.
Samle i grupper
Gjennom den kalde årstiden er inneklimaet vårt som regel varmt, tørt og lysfattig. Dette vil et fåtall av vekstene trives med. Et smart grep er å samle planter i grupper, noe som i tillegg vil øke luftfuktigheten i området rundt vekstene, siden alle bidrar med fordampning fra bladene. Når krukkene står samlet, blir også jobben med å vanne enklere. Husk at de aller fleste plantene liker lett tørke mellom hver vanning! Dette er spesielt viktig i den mørke årstiden hvor utviklingen ofte stagnerer.
Nå vil stadig flere ha inneplanter med særpreg, som organisk frodighet, spennende bladverk, vekster som klatrer eller henger, store blader med og uten tegninger, samt farger. Disse plantene kommer vi til å se mer til fremover:
Coleus
Calathea
Philodendron, i ulike varianter
Hoya, med stor variasjon
Kroton
Alocasia
Aglaonema
Streptocarpus
Begonia
Gullranke
+ sukkulenter i ulike former
Senk temperaturen
Når vi dyrker planter, er balansen mellom lysmengde og temperatur avgjørende for å lykkes. Senkes temperaturen med kun noen få grader, vil behovet for lys være mindre. En lavere temperatur vil i tillegg gi mindre tørr luft. Bonusen med temperaturjustering er at det også er bra for strømregningen!
Gjødsling og stell
De fleste vekstene går inn i en hvileperiode om vinteren. Da kan vi redusere eller stoppe gjødslingen, slik at vi ikke stimulerer plantene til å vokse. Med lite lys vil bladene vinkles mot nærmeste vindu eller lyskilde. Dette er plantens måte å fange mest mulig lys på. Unngå å snu plantene, men la dem få utnytte det lyset som finnes, uten å måtte bruke krefter på å snu bladene mot lyset på nytt.
I mørketiden går de fleste planter på sparebluss og er litt svekket. Akkurat som oss mennesker kan de lettere bli angrepet av sykdom når «immunforsvaret» er nede. Vær derfor ekstra oppmerksom hvis det skulle være lus, trips eller spinnmidd på bladene. De kommer ofte til syne på undersiden av bladene og i bladfestene. En dusjflaske med grønnsåpevann vil da være til god hjelp. Jevnlig dusjing med grønnsåpevann kan også ha en viss forebyggende effekt.