Uteplass inspirasjon

Gro Anita og Stig Roar bygget uterom fra scratch – resultatet tar pusten fra de fleste

Da Gro Anita og Stig Roar flyttet inn i et nybygg fikk de realisert drømmen om å skape et uterom fra scratch. Resultatet tar pusten fra de fleste og har blant annet vunnet en pris.

<b>SPENNENDE UTEROM:</b> En villvin klatrer oppover inngangspartiet til terrassen, mens en sort board walk leder over til after work-området. De varierte underlagene er med på å skape spenning i uterommet. Her mikses trykkimpregnerte, sortbeisede terrassebord med plen, grus, dekorkuler og belegningsstein.
SPENNENDE UTEROM: En villvin klatrer oppover inngangspartiet til terrassen, mens en sort board walk leder over til after work-området. De varierte underlagene er med på å skape spenning i uterommet. Her mikses trykkimpregnerte, sortbeisede terrassebord med plen, grus, dekorkuler og belegningsstein. Foto: Jane Ødegaard
Først publisert Sist oppdatert

Hvor lenge har dere bodd her?

– Syv år i år. Vi flyttet inn i et nybygg og fikk forme uterommet fra scratch. Jeg har alltid vært opptatt av helhet i interiøret i huset og har tatt det med meg i planleggingen her ute. Huset er i funkisstil, og siden det er såpass stramt i designen, har mannen min og jeg valgt å myke opp uttrykket med en del runde former og varierte underlag i uterommet, sier Gro Anita Hansen.

Hvordan vil du beskrive hagestilen din?

<b>ÅRETS UTEROM 2018</b>: Gro Anita og Stig Roar Hansen, sønnen Kasper (18) og hunden Tasso (10) har en hage på ca. 300 kvadratmeter med rundt 12 ulike rom. Hagen ble kåret til årets uterom av Bergene Holm i 2018.
ÅRETS UTEROM 2018: Gro Anita og Stig Roar Hansen, sønnen Kasper (18) og hunden Tasso (10) har en hage på ca. 300 kvadratmeter med rundt 12 ulike rom. Hagen ble kåret til årets uterom av Bergene Holm i 2018. Foto: Jane Ødegaard

– Da jeg så et hageprogram for noen år siden, der hagedesigner Therese Knutsen designet en minimalistisk og japanskinspirert hage med mange svarte detaljer, ble dette inspirasjonen for både fargevalget og utformingen av hagen. Jeg er nok i overkant ryddig som type og må ha en hage jeg føler at jeg har kontroll på. Det må være rette linjer og struktur. Det kan være mangfold i plantekassene, men innenfor en ramme. Jeg foretrekker å ha en nøytral bakgrunn og heller kunne variere ulike farger på sommerblomster, puter og pledd. Den sorte fargen gjør at de grønne vekstene kommer ekstra godt fram. I år har jeg sådd en del Zinnia som popper opp som små sukkertøy i alle mulige farger.

Les også: Dette kjennetegner et godt uterom

<b>NEDFELT BÅLPLASS: </b>Bålplassen på to ganger to meter er nedfelt i terrassen. Den består av en bålpanne som er rammet inn av dekorstein. De store, runde lampene er fra Eggy pop og er elektriske. Vannbadet er laget av en blomsterpotte fra Plantasjen som er tettet igjen med Tec7-lim. Vannpumpen er solcelledrevet.
NEDFELT BÅLPLASS: Bålplassen på to ganger to meter er nedfelt i terrassen. Den består av en bålpanne som er rammet inn av dekorstein. De store, runde lampene er fra Eggy pop og er elektriske. Vannbadet er laget av en blomsterpotte fra Plantasjen som er tettet igjen med Tec7-lim. Vannpumpen er solcelledrevet. Foto: Jane Ødegaard

Fortell om rommene i hagen deres!

– Vi har ca. 12 ulike rom. Hagestua er overbygd, men åpen mot sør. Den gir oss en mye lengre sommersesong og fungerer som et loungested hvor vi gjerne sitter og drikker kaffe eller ser en god film. Den nedsenkede bålplassen brukes hele året. Her griller vi pølser og lager gjerne egg og bacon i helgene. Drivhuset har gitt oss utrolig mye glede. Det er bygget av gamle vinduer og en gammel dør og brukes både til forkultivering og kos. Om høsten står jeg gjerne i drivhuset og hører på hagepodkaster mens jeg lager høstkranser, og i desember spiller jeg julemusikk og lager girlandere og julekranser. Her steker vi også sveler og serverer gløgg om vinteren. Jeg elsker å tenne masse levende lys der inne og ta et glass vin med mannen, gjerne mens regnet trommer på taket. Sittegruppen i kroken i hagen kaller vi «after work», for her er det deilig ettermiddagssol. Den er laget av liggende spiler og grove trematerialer.

<b>DRIVHUSET:</b> DrivhuSet på seks kvadratmeter er laget av gamle vinduer og en gammel dør. <br>Her dyrkes det blant annet tomat, agurk, kjærlighetsfrukt, chili og paprika.
DRIVHUSET: DrivhuSet på seks kvadratmeter er laget av gamle vinduer og en gammel dør.
Her dyrkes det blant annet tomat, agurk, kjærlighetsfrukt, chili og paprika.
Foto: Jane Ødegaard

Planlegger dere eller skaper dere underveis?

– En kombinasjon. Vi hadde tenkt nøye gjennom behovene vi har for uterommet før vi satte i gang, og siden vi har kjøkken og stue i andre etasje av huset, ønsket vi å skape en base i form av en hagestue i uterommet. Vi startet med å måle oss fram til en passende størrelse og endte opp med en på fem ganger tre meter. Plattingen, derimot, ble etter hvert dobbelt så stor som vi hadde tenkt. Underveis fant vi nemlig ut at det kunne være fint å integrere en nedsenket bålplass i den. Så innså vi at det hadde passet med en levegg ved bålplassen. Vi fikk også en idé om å sette opp en pergola for å stive av et gjerde og for å skape et nytt rom og skille mot kjøkkenhagen. Sirkelen i leveggen ved bålplassen ble til fordi veggen virket for massiv. Løsningen ble å lage en sirkel i den ved å tegne rundt bålpannen og skjære ut plankene. Den ene ideen tok den andre, og det er som regel sånn vi lager nye rom.

Les også: (+) Kjære barna mine. Jeg er 70 år og har ett ønske

Hvordan har dere klart å skape alle rommene?

– Stig Roar og jeg koser oss veldig med felles, kreative prosjekter. Jeg bobler over av ideer og er den impulsive typen som helst vil sette ideene ut i livet med det samme. Han, derimot, bruker tid på å planlegge og tenke ut løsninger slik at resultatet blir best mulig. Vi samarbeider godt og passer på å kose oss med mange kaffepauser underveis.

<b>OMKRANSET SITTEGRUPPE: </b>Sitteplassen på nordsiden av huset er omkranset av yndig alpeklematis. Her nyter familien gjerne morgenkaffen i helger og sommerferier. Vannfatet er fra Kremmerhuset og er sprayet sort av Gro Anita.
OMKRANSET SITTEGRUPPE: Sitteplassen på nordsiden av huset er omkranset av yndig alpeklematis. Her nyter familien gjerne morgenkaffen i helger og sommerferier. Vannfatet er fra Kremmerhuset og er sprayet sort av Gro Anita. Foto: Jane Ødegaard

Går det alltid etter planen?

– Nei. Det har vært tider med mye fysisk hardt arbeid. Alt gravearbeidet har vi blant annet gjort for hånd, og det dukker stadig opp nye utfordringer underveis. Vi har også opplevd uhell som da det ene vinduet til drivhuset veltet og knuste i tusen biter, men det er skapergleden, alle minnene av både oppturer og nedturer og ikke minst den gode følelsen etter å ha ferdigstilt et prosjekt som er drivkraften.

<b>"THE PRESIDENT": </b>Hele fem ulike klematissorter dekorerer hagen. Klematis 'The President' ble valgt på grunn av de store blomstene som blir hele 12-18 centimeter. Den blomstrer fra juni til september.
"THE PRESIDENT": Hele fem ulike klematissorter dekorerer hagen. Klematis 'The President' ble valgt på grunn av de store blomstene som blir hele 12-18 centimeter. Den blomstrer fra juni til september. Foto: Jane Ødegaard

Les også: Vårblomstene du bør plante nå

Prakt- eller nytteplanter?

– En god blanding. Jeg har blitt mer og mer glad i å lage ting av det jeg finner i hagen, både buketter, kranser, urtesalt, saft, te, gelé og bakst med frukt og bær. Etter hvert har ulike bærbusker og fire drueplanter fått flytte inn. Vi har en mini-kjøkkenhage med tre plantekasser og dyrker også en del grønnsaker i staudebedene. Vi har også nylig laget en bærtrapp.

Hva er neste plan for hagen?

– Jeg drømmer om å ha en hagefest med en intimkonsert på 50- årsdagen min nå i sommer.

Les også: Bente (37) og Frode (40) har hatt ferie i sin egen hage

Gjennom den frodige hostaen skimtes en sittegruppe fra Ikea. Den runde matten er fra Jotex. 
Gjennom den frodige hostaen skimtes en sittegruppe fra Ikea. Den runde matten er fra Jotex.  Foto: Ødegaard, Jane

Maks hage til minimal pris

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Mange av materialene i hagen har Gro Anita fått tak i kostnadsfritt.

Singel, belegningsstein, vinduer og dør til drivhuset har hun fått gratis via Finn.no. Skråningen med hosta har hun laget med avleggere fra venner og bekjente. De største tråkkhellene er støpt etter former av gratis avkapp av plastrør fra et lokalt firma. Etterpå er de brukt som runde bed i hagen.

Les oppskriften: Slik støper du egne tråkkheller

– Vi valgte sirkelformede tråkkheller for å myke opp de rette kantene på funkishuset, sier Gro Anita. Hellene har hun og mannen støpt selv i fem ulike størrelser med ferdigbetong.
– Vi valgte sirkelformede tråkkheller for å myke opp de rette kantene på funkishuset, sier Gro Anita. Hellene har hun og mannen støpt selv i fem ulike størrelser med ferdigbetong. Foto: Ødegaard, Jane

Gro Anitas beste hagetips

× Invester i god jord fremfor å kjøpe den billigste. Det vil du ikke angre på.

× Ny tomt? Bruk tid til å bli kjent med den. Følg med på lysforholdene i løpet av en dag. Hvor er det sol og hvor er det skygge? Og tenk over hvilke behov du og familien har før dere begynner å lage soner.

× Å kjøpe planter er dyrt. Spør venner og bekjente om å få avleggere og bytt med hverandre i stedet. Da får du med gode minner på kjøpet.

× Meld deg gjerne inn i ditt lokale hagelag. Da får du invitasjoner til ulike temadager, plantebyttedager og får noen å dele interessen med.

× Dra innom besøkshager og benytt deg av «1000 åpne hager» som arrangeres årlig av Det norske hageselskap.

× Jeg har sett programmene til Hagen Min på NRK om og om igjen. Der er det masse å lære!

<b>FRODIG OG FARGERIKT:</b> En frodig klematis, ‹Summer Snow› med en sky av små, hvite blomster kommer til sin rett ved siden av et burgunderfarget blodplommetre.
FRODIG OG FARGERIKT: En frodig klematis, ‹Summer Snow› med en sky av små, hvite blomster kommer til sin rett ved siden av et burgunderfarget blodplommetre. Foto: Jane Ødegaard
<b>MINIBAR:</b> En morsom minibar i bast med parasoll byr på forfriskninger. I bakgrunnen skimtes hostaskråningen. Trestubben som brukes som bord har svigerfar felt og kappet opp.
MINIBAR: En morsom minibar i bast med parasoll byr på forfriskninger. I bakgrunnen skimtes hostaskråningen. Trestubben som brukes som bord har svigerfar felt og kappet opp. Foto: Jane Ødegaard

Hageklematis, Clematis 'The President', H4
Hageklematis, Clematis 'Summer snow' ('Paul Farges'), H6
Alpeklematis, Clematis alpina, H7
Hosta (sortene er ukjente. Hun har fått dem fra venners hager), H6
Høstormedrue, Actaea simplex 'Brunette', H7
Fembladakebie, Akebia quinata, H4

Peoner, Paeonia, ulike sorter, H7–8
Blodbeger, Rhodochiton atrosanguineus, tåler ikke frost
Klatrevillvin, Parthenocissus quinquefolia, H6
Syrinhortensia, Hydrangea paniculata 'Pinky Winky', H5
Blærespirea på stamme, Physocarpus opulifolius, H5
Alunrot, Heuchera, H4–H6
Judaspenger, Lunaria annua, H3
Stokkrose, Alcea rosea, H4
Blodplommetre, Prunus cerasifera 'Nigra', H3–H4
Zinnia, tåler ikke frost
Prydtobakk, tåler ikke frost

Se mer