En selvlaget bakerovn
Slik bygger du en bakerovn ute selv
Den lille uteplassen hadde en sliten platting og en utepeis som hadde rast sammen. Vi ville derfor lage en ny, litt større platting, og erstatte peisen med en bakerovn. Se bilder og illustrasjoner.
Planen var å bygge ovnen av lokal stein som ble stablet tørt, helt uten bruk av betong eller leire.
Vi kjøpte inn materialer og samlet en god haug med skiferstein. Plattingen ble laget etter tradisjonell oppskrift, mens ovnen ble bygget etter prøve og feile-metoden.
Da alt var ferdig stablet, ble det første spennende øyeblikket når forskalingen skulle ut. Holder buen eller raser den sammen? Jo da, buen holdt i og for seg, men vi hadde lagt for lite stein nede på sidene, slik at den gikk sakte, men sikkert ut i spagaten. Det var heldigvis ganske fort gjort å stable ovnen opp igjen, så på andre forsøk sto den støtt.
Neste spenningsmoment handlet om varme. Ble ovnen varm nok? Da snakker vi om at den skal holde rundt 300 grader en god stund. Den var i kaldeste laget på første oppfyring. Avstanden opp til taket i ovnen var for stor.
Det ga for stort volum, og for lite strålevarme. Løsningen ble å heve gulvet med en tykk helle, og på andre forsøk ble det mer sus i sakene. Vi stekte pizzaer til 12 personer, og alle ble gode og mette. Attpåtil var det restvarme til å steke et brød etterpå.
Vi erfarte at steinen ikke bør ha kontakt med jord eller torv. Særlig på den øvre delen der steinene blir svært varme. Da kan det oppstå en ulmebrann. Neste års jobb blir å fylle på med grus rundt og bak steinene, deretter jord og torv.
Pass fingrene
Når forskalingen trekkes ut, kan buen rase sammen. Det blir fort flere hundre kilo med stein, så her gjelder det å holde hender og fingre på god avstand. Vi brukte et brekkjern da forskalingen skulle ut. Når ovnen åpnes etter vinteren, er det lurt å sjekke at steinbuen står støtt.
Tetting av ovnen
Det som skiller denne fra mer avanserte ovner er at den ikke er helt tett. Mesteparten av røyken kommer ut av åpningen, men en del siver også ut av sprekker og åpninger andre steder. Dette kan bøtes på med en pipe, men da må man sørge for at den kan stenges når det skal stekes, ellers blir ovnen fort kald.
Det er selvsagt fristende å tette alle åpninger med sand eller annet finstoff, men det ender etter hvert på pizzaen. Derforer det fin grus som gjelder når sprekkene skal tettes. Vi banker litt forsiktig med en treklubbe på innsiden av taket i ovnen før steking. Da detter eventuelle avskallinger ned i bunneni stedet for på pizzaen.
.