En selvlaget bakerovn

Slik bygger du en bakerovn ute selv

Den lille uteplassen hadde en sliten platting og en utepeis som hadde rast sammen. Vi ville derfor lage en ny, litt større platting, og erstatte peisen med en bakerovn. Se bilder og illustrasjoner.

Pluss ikon
SELVBYGGET: Hyttelivs byggekspert Øyvind Lie-Jacobsen bygget denne koselige bakeovnen selv. Etterpå ble plattingen satt opp, og vipps fikk hytta en helt unik uteplass. Se bilder og steg for steg-bruksanvisning.
SELVBYGGET: Hyttelivs byggekspert Øyvind Lie-Jacobsen bygget denne koselige bakeovnen selv. Etterpå ble plattingen satt opp, og vipps fikk hytta en helt unik uteplass. Se bilder og steg for steg-bruksanvisning. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Først publisert Sist oppdatert

Planen var å bygge ovnen av lokal stein som ble stablet tørt, helt uten bruk av betong eller leire.

Vi kjøpte inn materialer og samlet en god haug med skiferstein. Plattingen ble laget etter tradisjonell oppskrift, mens ovnen ble bygget etter prøve og feile-metoden.

Da alt var ferdig stablet, ble det første spennende øyeblikket når forskalingen skulle ut. Holder buen eller raser den sammen? Jo da, buen holdt i og for seg, men vi hadde lagt for lite stein nede på sidene, slik at den gikk sakte, men sikkert ut i spagaten. Det var heldigvis ganske fort gjort å stable ovnen opp igjen, så på andre forsøk sto den støtt.

Neste spenningsmoment handlet om varme. Ble ovnen varm nok? Da snakker vi om at den skal holde rundt 300 grader en god stund. Den var i kaldeste laget på første oppfyring. Avstanden opp til taket i ovnen var for stor.

Det ga for stort volum, og for lite strålevarme. Løsningen ble å heve gulvet med en tykk helle, og på andre forsøk ble det mer sus i sakene. Vi stekte pizzaer til 12 personer, og alle ble gode og mette. Attpåtil var det restvarme til å steke et brød etterpå.

Vi erfarte at steinen ikke bør ha kontakt med jord eller torv. Særlig på den øvre delen der steinene blir svært varme. Da kan det oppstå en ulmebrann. Neste års jobb blir å fylle på med grus rundt og bak steinene, deretter jord og torv.

Pass fingrene

Når forskalingen trekkes ut, kan buen rase sammen. Det blir fort flere hundre kilo med stein, så her gjelder det å holde hender og fingre på god avstand. Vi brukte et brekkjern da forskalingen skulle ut. Når ovnen åpnes etter vinteren, er det lurt å sjekke at steinbuen står støtt.

Tetting av ovnen

Det som skiller denne fra mer avanserte ovner er at den ikke er helt tett. Mesteparten av røyken kommer ut av åpningen, men en del siver også ut av sprekker og åpninger andre steder. Dette kan bøtes på med en pipe, men da må man sørge for at den kan stenges når det skal stekes, ellers blir ovnen fort kald.

Det er selvsagt fristende å tette alle åpninger med sand eller annet finstoff, men det ender etter hvert på pizzaen. Derforer det fin grus som gjelder når sprekkene skal tettes. Vi banker litt forsiktig med en treklubbe på innsiden av taket i ovnen før steking. Da detter eventuelle avskallinger ned i bunneni stedet for på pizzaen.

Fundamentet til ovnen ble gravd inn i den skrå bakken.
Fundamentet til ovnen ble gravd inn i den skrå bakken. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Fundamentet ble laget med en mur som ble stablet i fronten. Bak muren fylte vi opp med stein og grus. 
Fundamentet ble laget med en mur som ble stablet i fronten. Bak muren fylte vi opp med stein og grus.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
En enkel forskaling ble laget av trebord. I ettertid ser vi at buen kunne vært noe flatere. De to lektene var løse, og ble banket til siden når forskalingen skulle ut.
En enkel forskaling ble laget av trebord. I ettertid ser vi at buen kunne vært noe flatere. De to lektene var løse, og ble banket til siden når forskalingen skulle ut. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
For å få riktig vinkel på steinene, la vi mindre steiner imellom.
For å få riktig vinkel på steinene, la vi mindre steiner imellom. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Steinen ble satt slik at de peker inn mot sentrum. Før vi tok ut forskalingen, banket vi rundt på buen med en hammer, slik at alt fikk satt seg skikkelig. 
Steinen ble satt slik at de peker inn mot sentrum. Før vi tok ut forskalingen, banket vi rundt på buen med en hammer, slik at alt fikk satt seg skikkelig.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Små steiner ble kilt inn i alle sprekker. Etterpå ble sprekkene mettet med grus. 
Små steiner ble kilt inn i alle sprekker. Etterpå ble sprekkene mettet med grus.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Vi la tynne heller på toppen. De beskytter mot regnet.
Vi la tynne heller på toppen. De beskytter mot regnet. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
<b>FRONT:</b> Steinene som danner buen må være ganske flate, og når de stables, skal hver stein ha en vinkel som peker inn mot sentrum av halvsirkelen. Omtrent som båtene i en appelsin. Det vi alltid bli store gliper mellom steinene. Der setter du inn mindre, flate steiner. Nederst på hver side av buen må det legges steiner som gir mothold. På toppen kan du legge flate steiner som beskytter mot vann og regn.<b> Til høyre: </b>Det er få steiner som er like lange som dybden på ovnen, som oftest må man dele opp med flere steiner. Da blir det skjøter, og da er det viktig at to skjøter ikke kommer ved siden av hverandre. Steinene må legges i forband.
FRONT: Steinene som danner buen må være ganske flate, og når de stables, skal hver stein ha en vinkel som peker inn mot sentrum av halvsirkelen. Omtrent som båtene i en appelsin. Det vi alltid bli store gliper mellom steinene. Der setter du inn mindre, flate steiner. Nederst på hver side av buen må det legges steiner som gir mothold. På toppen kan du legge flate steiner som beskytter mot vann og regn. Til høyre: Det er få steiner som er like lange som dybden på ovnen, som oftest må man dele opp med flere steiner. Da blir det skjøter, og da er det viktig at to skjøter ikke kommer ved siden av hverandre. Steinene må legges i forband. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

.

Plattingen ble utvidet, og midt på plasserte vi bakerovnen.
Plattingen ble utvidet, og midt på plasserte vi bakerovnen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Da steinbuen var ferdig, kappet vi til en stein til bakveggen.
Da steinbuen var ferdig, kappet vi til en stein til bakveggen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Ovnen er fyrt i noen timer, nå er det tid for å steke pizza.
Ovnen er fyrt i noen timer, nå er det tid for å steke pizza. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
En enkel dør i tre fungerer fint. 
En enkel dør i tre fungerer fint.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Terrassen ble fundamentert med nedgravde telefonstolper. 
Terrassen ble fundamentert med nedgravde telefonstolper.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Vi gravde godt ned, slik at luften kan sirkulere under terrassen. 
Vi gravde godt ned, slik at luften kan sirkulere under terrassen.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Terrassen er snaut fire meter bred. Det betød at vi kunne bruke hele bord uten skjøter. 
Terrassen er snaut fire meter bred. Det betød at vi kunne bruke hele bord uten skjøter.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Benken ble laget av restematerialer fra terrassen.
Benken ble laget av restematerialer fra terrassen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Når ovnen er varm nok, skyves bålet ut i kantene. Det gir ekstra varme. 
Når ovnen er varm nok, skyves bålet ut i kantene. Det gir ekstra varme.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Ovnen var varm nok til at vi fikk skikkelig steinovnspreg på pizzaen.
Ovnen var varm nok til at vi fikk skikkelig steinovnspreg på pizzaen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen