Ord i boligannonser

Dette betyr ordene i boligannonsen

Du kan gå glipp av viktig informasjon om det er ting du ikke forstår.

BOLIGANNONSE: Dersom det er noe du ikke forstår, råder ekspertene deg til å ta kontakt med megler slik du ikke går glipp av viktig informasjon.
BOLIGANNONSE: Dersom det er noe du ikke forstår, råder ekspertene deg til å ta kontakt med megler slik du ikke går glipp av viktig informasjon. Foto: FOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Hvor ofte har du ikke drømt deg bort i boligannonser på nettet , men så stopper det opp når du kommer over ord og informasjon som du overhodet ikke forstår noe av?

- Dersom det er ting du ikke forstår, anbefaler vi på det sterkeste at du som kjøper stiller spørsmål til megler for å få svar. Husk at ingen spørsmål er dumme. Det har Gro Kirchoff i Dnb Eiendom Asker og Bærum sagt til klikk.no.

Ikke alt er lett å forstå

Aud-Kirsti Pedersen er førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap, og jobber som seniorkonsulent i Kartverket. Tidligere har hun jobbet på institutt for språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø som lærer og forsker.

Hun forteller at siden megleren henvender seg til folk flest i annonsen, er det viktig å formulere seg slik at vanlige folk forstår budskapet i annonsen.

Likevel har mange ord og uttrykk i boligannonser et spesifikt innhold, og er koblet til lover og forskrifter.

- Slike ord kan være vanskelige å forstå, og da vil nok megleren være til god hjelp, mener Pedersen.

- Når du kjøper bolig, skal du være trygg på hva som står i prospektet og annonsen. Dersom noe er uforståelig, er det meglerens oppgave å hjelpe kunden til å forstå, legger Kirchoff til.

Skal være lettfattelig

Kirchoff forteller at boligannonser i utgangspunktet skal være relativt forståelig for kunden.

- Vi får sjelden spørsmål om disse tingene, og oppfatter derfor ikke at det er mange som sliter med å forstå, sier hun.

Pedersen forteller at hun tidligere ikke har tenkt over at boligannonser kan være vanskelige å forstå, men det er imidlertid viktig å skrive slik at den vanlige mann i gata forstår det som skal informeres om.

- De vanskelige ordene møter du som oftest når du kommer til megleren, og eventuelt i prospekt og tilstandsrapporter, understreker hun.

Kan gå glipp av informasjon

- Om du ikke forstår, vil du alltid kunne risikere å gå glipp av viktig informasjon. Kjøp og salg av eiendom er for de fleste den største handelen vi gjør, og derfor er det viktig å forstå, mener Pedersen.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Hun legger til at dersom du ikke forstår, kan du kjenne deg utrygg, og det er uheldig i en slik situasjon.

- Kanskje kunne temaet bolighandel blitt integrert i undervisningen på ungdomsskolen. Det ville vært et emne som alle hadde hatt bruk for, understreker språkforskeren.

- Vi opplever imidlertid at de fleste kundene er bevisste, og spør dersom noe i annonsen er uklart, sier Kirchoff.

Dette er seks vanlige, men vanskelige ord i boligannonser.

1. Matrikkelinformasjon

Alle eiendommer i Norge er nummerert med et gårds- og bruksnummer, og denne nummereringen kalles en matrikkel, ofte forkortet som gnr./bnr. Dette registreres i martikkelen sammen med kommunenummeret.

- Matrikkelen har et offisielt register over fast eiendom, og den inneholder mange typer opplysninger, forklarer Pedersen.

Det står blant annet hvem som eier eiendommen, adressen til eier, grensene for eiendommen, hvilke bygninger som finnes på eiendommen, gårds- og bruksnummer og plassering av eiendommen på kart.

- Det er kartverket som forvalter matrikkelen, men de fleste kommuner har en matrikkelfører som har ansvar for dette. Det finnes i tillegg en egen lov, matrikkel-loven, som har regler for hvilke opplysninger som skal inngå i matrikkelen, sier Pedersen.

2. Ligningsverdi

Ligningsverdi er den verdien av en bolig du skal legge inn som en del av din nettoformue i selvangivelsen.

- Du må betale formueskatt av fast eiendom, og ligningsverdien skal være 25 prosent av markedsverdien til primærboligen. Eier du andre boliger, skal verdien være 80 prosent, sier Kirchoff.

3. Reguleringsforhold

- Reguleringsforhold er et utrykk for hva et område er regulert til. For eksempel boligområde, næringsområde eller friareal. Det bestemmer altså hva som kan bygges i området, forklarer Kirchoff.

Pedersen legger til at om du har planer om å kjøpe bolig på et bestemt sted, bør du undersøke hvilke planer som gjelder for området.

- Kanskje skal det bygges vei rett ved tomten du er interessert i. Det er med andre ord viktig å sette seg inn i planene for området, understreker hun.

4. Løsøre og tilbehør

Noen gjenstander som tilhører eiendommen, skal etter lov, forskrift, eller annet offentlig vedtak følge med i handelen, hvis ikke annet fremkommer av salgsvilkårene.

- Gjenstander og løsøre som selger har opplyst om, skal følge med i markedsføringen av eiendommen, og kostnadsfritt overlates til kjøper, forklarer Kirchoff.

- Det finnes en bransjenorm for hva som skal følge med, og den ligger ofte vedlagt salgsoppgaven.

5. Eierskifteforening

Kirchoff forklarer at selger har ansvar for vesentlige skjulte feil ved boligen i fem år etter et salg. Ansvaret er objektivt, noe som vil si at selger er ansvarlig selv om vedkommende ikke var klar over skaden når boligen ble solgt.

- For å forsikre deg mot dette ansvaret må du imidlertid tegne eierskifteforsikring, noe vi anbefaler alle boligselgere å gjøre.

Forsikringsselskapet tar seg i slike tilfeller av seg all dialog med eventuell klager.

6. Omkostninger

- Omkostninger til pantattest, tinglysningsgebyr obligasjon, tinglysning – eller gebyr ved skjøte, samles ofte i en post som kalles omkostninger, sier Kirchoff.

Hun forklarer så følgende:

Tinglysningsgebyr er det gebyret du som kjøper må betale til staten, i tillegg til dokumentavgift, som er 2,5 prosent av kjøpesummen for selveierbolig. Dette betales for å få registrert eiendommen over på deg i martikkelen, og så få rettsvern som eier av boligen.

- Tinglysningsgebyr obligasjon må betales for å få registrert pantedokument som bankene utsteder i forbindelse med låneopptak, avslutter hun.