Fra minus på konto til eget hus:

Da Marie (43) ikke hadde råd til å betale for EU-kontroll på bilen, skjønte hun at noe måtte gjøres

Den økonomiske snuoperasjonen har gitt Marie Olaussen og barna et nytt og bedre liv. Slik gjorde hun det.

<b>EN GANG I UKEN:</b> Marie handler inn mat bare én gang i uken, og hun har alltid planlagt godt hva hun skal ha. – Å få kontroll på matbudsjettet har vært alfa og omega for å få god privatøkonomi, sier hun.
EN GANG I UKEN: Marie handler inn mat bare én gang i uken, og hun har alltid planlagt godt hva hun skal ha. – Å få kontroll på matbudsjettet har vært alfa og omega for å få god privatøkonomi, sier hun. Foto: Anne Vestad
Først publisert

– Nå våkner jeg aldri om natta med vondt i magen på grunn av penger. Jeg hadde mye uro i meg på grunn av økonomien. Det er borte nå, sier Marie Olaussen (43).

Vi sitter i stua hennes hjemme i Holmestrand og koser oss med nytraktet kaffe og hjemmelaget pæreterte. Det har seg tilfeldigvis sånn at Marie har en av sine såkalte forbruksfrie dager akkurat denne dagen. Derfor har hun sett seg nødt til å gå på pæreslang for å få laget noe godt til kaffen.

– Haha, jeg skulle jo ikke bruke penger i dag, så da måtte jeg skaffe pærene på annet vis, smiler hun, og skynder seg å forklare at pærene er «stjålet» fra et digert pæretre
i skolegården til en nedlagt skole i nabolaget. Det er med andre ord fritt frem for naboene å forsyne seg.

MER BEVISST: Marie påpeker at det kan være store prisforskjeller på en tilnærmet helt identisk matvare. Å få ned matutgiftene har vært en viktig del av hennes sparegrep.
MER BEVISST: Marie påpeker at det kan være store prisforskjeller på en tilnærmet helt identisk matvare. Å få ned matutgiftene har vært en viktig del av hennes sparegrep.

Fra kaos til kontroll

Ute skinner sola, og det gjør den på mange måter inne også. Dette er nemlig dagen da Marie skal overta nøklene til huset hun nettopp har kjøpt. Nå blir det hus med god plass og egen hage for henne og de to barna Maren (12) og Mats (8). Det hadde hun ikke hatt råd til hvis ikke det hadde vært for at hun tok skikkelig tak i familiens økonomi for halvannet år siden.

– Jeg hadde aldri fått lån i banken med det kaoset jeg hadde i økonomien min før. Men det siste året har jeg kvittet meg med kredittkortgjeld, jeg har betalt ned ekstra på annen gjeld, jeg har mer egenkapital og jeg har en helt annen orden og oversikt over pengebruken nå enn jeg hadde før, sier hun.

Les også: (+) Stesønnene mine tok alt da Johan døde. De ruinerte meg

<b>BUDSJETTMØTE:</b> Marie synes det er viktig at barna får være med på å bestemme hva familien skal bruke penger på, og de har jevnlige «budsjettmøter». Mats synes han lærer mye av dette.
BUDSJETTMØTE: Marie synes det er viktig at barna får være med på å bestemme hva familien skal bruke penger på, og de har jevnlige «budsjettmøter». Mats synes han lærer mye av dette. Foto: Anne Vestad

Ble sint på seg selv

Det var altså den dagen hun sto der og måtte finne frem kredittkortet sitt for å betale for EU-kontroll på bilen i januar i fjor, at Marie skjønte at noe måtte gjøres. Som samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad tenkte hun formidling med en gang. Der og da, sittende i bilen en råkald vinterdag, ringte hun en lokal banksjef. Hun ville lage journalistikk av pengeproblemene med seg selv som eksempel.

– Jeg tenkte at dette helt sikkert gjelder flere enn meg. Jeg hadde jo ikke dårlig råd i utgangspunktet. Jeg har en godt betalt jobb, men greide altså allikevel å surre det til. Jeg hadde lappet på privatøkonomien min i halvannet år ved hjelp av kredittkortet. Jeg brukte rett og slett mer enn jeg hadde og ble ganske sint på meg selv da det gikk opp for meg i all sin gru.

Smarte tips

Sjekk Maries pengeråd på Instagram-kontoen
@Hvordan_bli_rik

Dermed var Maries elleville pengeprosjekt i gang. Hun satte seg inn i hva som skulle til for å snu minus til pluss, skaffet seg oversikt og fant ut hva som trakk penger ut av kontoen hennes, lagde seg en plan, og forklarte barna hvorfor de nå måtte endre fokus.

Les også: Eldre på boligmarkedet: – Det som kjennetegner dem er at de kommer for sent

Podkast, Instagram og bok

– Kortversjonen var at de måtte mase litt mindre, og jeg måtte si nei litt oftere. Jeg har hele tiden vært veldig opptatt av at de skal forstå dette, og at de er involvert. Vi har blant annet «budsjettmøter» og da setter vi oss ned alle tre og ser på hva vi skal bruke penger på fremover. Vi bestemte oss tidlig for at vi skulle være smartere enn pengene våre, sier Marie.

Hun sjekker kontoen sin hver dag i nettbanken. Nå har hun hun laget et system med egen konto for faste regninger, egen konto for utgifter til bil, en til gaver og en til sparing. Dette gir naturlig nok en helt annen kontroll og oversikt enn hun hadde før.

<b>ALLE MONNER DRAR:</b> Det er viktig å tenke smått når du skal få kontroll på økonomien. I stedet for å kjøpe masse nye planter, tar Marie avleggere av planter hun allerede har.
ALLE MONNER DRAR: Det er viktig å tenke smått når du skal få kontroll på økonomien. I stedet for å kjøpe masse nye planter, tar Marie avleggere av planter hun allerede har. Foto: Anne Vestad

Etter hvert ble det arrangert eventer med tema kvinner og økonomi. 400 damer møtte opp for å få råd av ekspertene på scenen. Det ble også laget podkast på direkten, og Marie har siden laget flere andre podkaster om privatøkonomi.

Instagramkontoen @Hvordan_bli_rik, har over 36 000 følgere. Bok har det også blitt og den utgis i disse dager med samme arbeidstittel som Instagram-kontoen.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les også: (+) Meglernes triks for å «fyre opp» budrunden

Sparer masse på mat

Det var slett ikke småtteri hun hadde fått til. På få måneder var matbudsjettet mer enn halvert for den lille familien, noe Marie mener var det aller viktigste grepet hun tok for
å få kontroll over økonomien.

Maries handletips

1. Få oversikt over matvarer i huset: tørrvarer, kjøleskap og fryser.

2. Skriv handleliste og hold deg til den.

3. Handle for hele uka på én gang.

4. Planlegg dager med restemiddag.

5. Sjekk halvprisdisken for matvarer med kort holdbarhet, kjøp og legg i fryseren. Bruk det uken etter, eller bytt ut en av de planlagte middagene i planen din.

6. Sett av en sum til dagligvarer hver måned og hold deg til denne.

7. Sjekk kiloprisen på varene. Kiloprisen på en pose potetgull kan variere fra 43 kroner kiloen (Coop Extra) til 248 kroner kiloen (Lays på Kolonial.no).

8. Ikke kjøp «tre for to» hvis du bare trenger én. Det høres billig ut, men blir dyrt hvis du ender med å kaste to.

9. Ikke gå sulten i butikken, det er døden for matbudsjettet.

10. Følg emneknaggene #spisoppmaten og #matredder. Der finner du fine og smarte oppskrifter og ideer.

Fra å ha brukt opp imot 9000 kroner i måneden på mat på det meste, slanket hun familiens matbudsjett til 3600 kroner i måneden. Dette inkluderer også toalettartikler og alt annet man kjøper i en dagligvareforretning. Dette har hun holdt seg til hver eneste måned siden. Det vil si, Marie tenker ukebudsjett i stedet for månedsbudsjett.

– Det er enklere å forholde seg til hva jeg skal bruke hver uke, altså 900 kroner, enn hva jeg skal bruke på en hel måned. Selv om jeg i utgangspunktet ikke er et utpreget ordens- og listemenneske, er planlegging alfa og omega. Før gjorde jeg alle feil du kan tenke deg når jeg handlet mat. Det var helt tilfeldig hvor mye jeg brukte på det, sier Marie, som gikk i butikken uten handleliste og uten en plan for hva hun skulle ha.

– Jeg var ofte sulten mens jeg handlet, jeg visste ikke hva vi hadde i kjøleskapet hjemme, og jeg hadde trøtte og slitne unger med meg. Dette førte både til at jeg brukte mer penger på mat enn jeg hadde trengt, og til at vi kastet masse mat som vi ikke fikk brukt, sier hun.

Les også: Å handle én gang i uken var umulig – helt til jeg havnet «i lomma på Silje»

Et grønnere liv

Nå handler Marie mat én gang i uken, det eneste hun kjøper oftere er melk. Hun sjekker alltid hva hun har i skapene og planlegger ut fra det. Vanligvis betyr det fem middager og ikke syv – fordi én dag i uken er alltid restedag. På slutten av uken pleier hun ofte å lage en suppe eller gryte basert på grønnsaker som
har blitt litt slappe. For, som Marie sier:

<b>SJEKKER OFTE:</b> Hver eneste dag er Marie innom nettbanken for å følge med på økonomien. Hun har forskjellige kontoer til forskjellige formål.
SJEKKER OFTE: Hver eneste dag er Marie innom nettbanken for å følge med på økonomien. Hun har forskjellige kontoer til forskjellige formål. Foto: Anne Vestad

– Det gjør jo ikke noe om grønnsakene er slappe når man putter dem oppi en gryte.

Pengeprosjektet hennes har på mange måter blitt noe mer enn et forsøk på å komme på bena økonomisk. Det har også blitt et grønt prosjekt.

– En dag gikk det opp for meg at dette prosjektet var større enn min egen lommebok. Det å bruke mindre penger betyr jo også at vi forbruker mindre. Jeg har begynt å reparere klær det går hull på, og vi er generelt mye forsik­tigere med å kjøpe ting. Det betyr ikke at jeg og barna lever kjipe liv, det betyr bare at vi har et mer bevisst forhold til hva vi ønsker å bruke pengene våre på, sier Marie.

Les også: Trodde du hvert barn kostet deg én million?

Planlegger langt frem

Tanken på fremtiden har gjort at Marie har begynt å spare ekstra til pensjon, selv om det er lenge til hun blir pensjonist. Det er som kjent sånn at jo tidligere du begynner med det, desto mindre trenger du å sette av hver måned for at det skal monne når arbeidslivet er over.

– Det gjør at jeg føler meg trygg på min fremtidige økonomi, sier hun.

Da Marie satte i gang pengeprosjektet sitt, tok hun en del ekstra og litt utradisjonelle grep. Hun leide ut leiligheten på Airbnb, det samme har hun gjort med familiens hytte. Hun leide til og med ut symaskinen sin.

– Akkurat det å leie ut symaskinen ga jo ikke så veldig mye inn på konto. Men det er et godt eksempel på at man kan tenke litt smått også, alle monner drar. Det at jeg leide ut leiligheten i ny og ne,
gjorde faktisk at jeg fikk inn 50 000 kroner. Det var selvsagt til veldig god hjelp i den perioden da fokuset var å komme i økonomisk balanse. Jeg kjøpte nesten ikke klær i fjor, det viste seg at jeg hadde mer enn nok fra før.

Drømmeferien utsatt

Marie og barna hadde lyst til å ha noe konkret å spare til da de begynte med pengeprosjektet sitt. Valget falt på en ferietur til Florida. Den skulle de ta sommeren 2020.

Men koronapandemien satte en effektiv stopper for den drømmen. Riktignok bare foreløpig, for drømmen er ikke borte, målet er bare utsatt inntil videre. Mens familien venter på at reisen kan gjennomføres, nyter de livet hjemme i Holmestrand.

– Kontroll på økonomien har gitt meg en ny, indre ro. Jeg er stolt over at jeg alltid vet hva som står på kontoene mine. Generelt sett er jeg mindre sint, og jeg har flere lykkestunder enn før, sier Marie.