Hvem trenger Syden når man har ferieparadis i egen hage?
Den norske familien oppfylte drømmen: – Vi har klare regler
Familien Bjørnerud trenger verken hytte eller sydentur. Isteden gravde de ut basseng og gjorde hagen i Hokksund til et perfekt feriested for store og små.
Plask! Lyden av Martin (11) som nettopp har tatt en sprelsk salto ut i bassenget, vitner om sommer og badeliv.
Sola skinner, og mamma Caroline Bjørnerud (39) serverer litt frisk frukt før også hun tar en avkjølende dukkert.
Ferien har ikke startet for hele familien riktig ennå, men det er ikke mange ukene til også Othilie (8) og Gunnar (6) og pappa Kjetil Bjørnerud (40) også skal kunne nyte fine og solrike dager i hagen her hjemme på Røren i Hokksund.
Gammelt hus på flyttefot
Eneboligen familien bor i, var opprinnelig et gammelt laftet hus som sto i Darbu, omtrent en mil unna. Men det ble flyttet hit til Røren for omtrent 100 år siden.
Da Carolines besteforeldre flyttet inn på 1950-tallet, var dette en firemannsbolig med to leiligheter oppe og to nede.
I årenes løp tok de over hele huset, og etter at morfar døde, ble mormor boende her alene fram til rundt 2010.
Deretter sto huset tomt i noen år, før det ble bestemt at Caroline og Kjetil kunne få kjøpe det. Kjetil som er tømrer, har gjort mesteparten av arbeidet selv.
– Han har virkelig gjort en kjempejobb, sier Caroline som er jurist og som hadde fullt opp med å aktivisere de tre barna mens Kjetil jobbet med huset.
I tillegg bidro hun med sjauing og maling, og det var noen hektiske år mens huset sakte, men sikkert ble et moderne hjem for familien.
Les også (+): Søsknene er ikke på talefot. Hva gjør man når han arver hytta, og hun annekset?
Nå eller aldri
Deretter kunne de gå løs på uteområdene. Et gammelt uthus som var blitt skakt og skjevt, valgte de å rive for å sette opp et nytt. Og det var i forbindelse med dette de benyttet anledningen til å bygge basseng.
– Jeg er oppvokst med basseng i hagen, riktignok ikke oppvarmet, men bade om sommeren kunne vi, og det ønsket jeg her også, forteller Caroline.
– Da uthuset skulle rives, måtte vi ha gravemaskin her uansett, og da tenkte vi: «Skal vi grave ut til basseng i samme slengen? Det er nå eller aldri», sier hun.
Plass til basseng var det i alle fall, for hele baksiden var en eneste stor gressplen, og fortsatt er det plen og plass nok til både trampoline, sklie og «vanlig» hageliv.
Og ettersom det praktisk nok ligger en fotballbane på den andre siden av gjerdet og en lekeplass i barnehagen rett ved siden av, var det absolutt greit å gjøre den ene delen av hagen til badeområde.
Les også: Slik får du basseng i hagen – og tabbene du bør unngå
Klare regler
– Å ta morgenbad er så deilig! Jeg har gode minner fra barndommens basseng, det var et samlingspunkt, selv om vannet var kaldt, minnes Caroline.
– Nå er det hagen vår som er blitt et samlingspunkt for barna og deres venner, sier Caroline, som har satt noen klare regler for besøk.
– Vennene som kommer hit må enten kunne svømme eller ha med seg en voksen, jeg kan ikke ha ansvar for alle barna som kommer hit. Og en regel til: Ser vi ikke noe til dem i vinterhalvåret, trenger de ikke komme hit om sommeren, heller.
Les også: Ingen var interessert i den bratte og «umulige» tomten, heller ikke Gro og Øystein. Trodde de ...
Alternativ til hytte
Både Martin, Othilie og Gunnar er blitt svært så trygge i vannet etter de første årene med basseng i hagen.
– De er aktive og koser seg i vannet, og jeg kan fint slappe av med en bok ved siden av bassenget og likevel følge med. Det er sommerferie for meg, bare å sitte der og nyte.
Mye av jobben med å bygge bassenget gjorde Kjetil selv, men helt gratis kan man vel likevel ikke si at det var.
– Det kostet jo en del, men det var en god og riktig investering for oss. Jeg tror det er lett å tenke at basseng i hagen er så veldig luksus, men tenk på hva en hytte koster, da! Det er dette som er «hytta» vår, og vi trenger jo ikke engang reise på sydentur når vi har dette.