Kulderekord på 71,2 minusgrader
Ojmjakon er det kaldeste stedet i verden
I Ojmjakon i Russland fryser spyttet til is før det treffer bakken.
Synes du det er kaldt i Norge om dagen?
Pøh.
Bli med til landsbyen Ojmjakon i det nordøstlige Russland. Her er (den uoffisielle) kulderekorden på 71,2 minusgrader, melken selges i isblokker og spyttet fryser til is før det treffer bakken.
Den offisielle kulderekorden er på 67,7 minusgrader, og den deler de med det nærliggende tettstedet Verkhojansk.
Den uoffisielle rekorden til Ojmjakon ble aldri registrert, men skal ha blitt målt i januar, 1924. Den er blitt inngravert i et monument i sentrum av tettstedet.
13. desember 2022, ble det målt 61,0 kuldegrader i Ojmjakon, melder vær-nettstedet Severe Weather.
Ifølge langtidsvarselet vil temperaturene synke gradvis de neste dagene og stabilisere på «bare» 30 minusgrader over helgen, ifølge weather.com. Dermed blir det neppe noen ny kulderekord helt ennå.
Brrrrrrrrutal -61.0 °C in Oymyakon, Russia! 🥶
Posted by Severe Weather Europe on Tuesday, December 13, 2022
Folk i Ojmjakon er blitt ekstremt værbitte
I januar er gjennomsnittstemperaturen -50 grader celsius. Da er det ikke rart Ojmjakon regnes for å være det kaldeste, bebodde stedet i verden.
Landsbyen ligger to dager i bil unna Jakutsk, hovedstaden i regionen. Jakutsk er for øvrig den kaldeste byen i verden ...
Ironisk nok skal Ojmjakon være oppkalt etter en varmkilde i nærheten, og betyr «vann som ikke fryser». Stedet var opprinnelig et yndet stopp for reinsdyrgjetere, her kunne dyreflokken stilne tørsten uansett hvor kaldt det var. I dag bor det rundt 500 mennesker fast i landsbyen.
Den uoffisielle kulderekorden på 71,2 minusgrader er det kaldeste som noen gang er registrert for et bebodd område, og den absolutte bunntemperaturen registrert på hele den nordlige halvkule.
Alle andre steder i verden ville slike temperaturer har ført til alvorlige problemer, men folk i Ojmjakon er blitt ekstremt værbitte. Her stenger ikke barneskolen før termometeret synker under 52 blå.
Tettstedet ligger i en høyde på 750 meter over havet, og om vinteren har de innfødte dagslys bare tre timer om dagen. Om sommeren, derimot, varer dagen i opp til 21 timer - og temperaturen kan nå 30 plussgrader. Snakk om forskjell.
Men, nå er det igjen bitende kaldt, og i tillegg mangler mange av husene i Ojmjakon goder vi tar for gitt her i Norge. Flere må gjøre sitt fornødne på iskalde utedoer og for å holde varmen, fyres det fremdeles de fleste med kull og ved.
Fjella har skylda
Å puste i 50 minusgrader er som å gi lungene kuldesjokk og nesen er som lammet etter et halvt minutt.
Ojmjakon kan takke de omkringliggende fjellkjedene for sitt ekstreme klima. De stopper de tunge, kalde luftmassene fra å blåse vekk. Tunge som bly blir de hengende over dalen. I tolv måneder i året er det absolutt vindstille her. Det hjelper litt mot den ekstreme kulden, men til gjengjeld stiger temperaturene til 35 plussgrader om sommeren.
Vannklosett er vanskelig på verdens kaldeste sted. Vannet fryser i kloakkrørene. Bortsett fra TV-apparater og at et par husholdninger har telefon, lever folk her som de gjorde for 100 år siden. Istedenfor vann på flasker eller fra springen står det stabler med isblokker utenfor husveggen.
Familier flest lever av mår- og harejakt og oppdrett av kyr og rein. Den eneste industribedriften er meieriet. Men det stenger i oktober og åpner ikke før om våren. Vinteren er nemlig så kald at kyrne ikke engang produserer melk.
Bøndene pakker jurene deres inn i skinnposer for at de ikke skal forfryse. Melken som blir produsert i sommerhalvåret, forderves ikke. Den blir lagret i meierikjelleren ca. en meter under bakken. Der er det minus 10 til minus 15 grader året rundt.
En av verdens kaldeste byer
Jakutsk, en todagers biltur unna Ojmjakon, er hovedstaden i republikken Jakutia i Russland. Den ligger rundt 5000 kilometer øst for Moskva og 450 kilometer sør for polarsirkelen.
Byen er en av de kaldeste byene i verden, med gjennomsnittstemperatur i januar på -40,9°C. Det bor drøyt 200.000 mennesker i byen, hvor de fleste husene er bygget på betongpæler. Jakutsk er den største byen som er bygget på permafrost.
Jakutsk ble grunnlagt i 1632 som et kosakkfort, men det vokste ikke til en by før etter oppdagelsen av store reserver av gull og andre mineraler på 1880- og 1890-tallet. Disse reservene ble ekstensivt utbygget gjennom industrialiseringen under Stalin. Den raske veksten av tvangsarbeidsleire i Sibir bidro også til Jakutsks utvikling.
En versjon av denne artikkelen er tidligere publisert på Side3.no.