SJAKALEN:

Norges nye rovdyr skaper frykt

Minst to ulike sjakaler er observert Norge de siste årene. Mangelen på ulv kan være en mulig årsak til at dyret har beveget seg over grensen.

SJAKALEN: Denne gullsjakalen er avbildet i Rajasthan i India. Nå har dyret tatt seg inn i Norge.
SJAKALEN: Denne gullsjakalen er avbildet i Rajasthan i India. Nå har dyret tatt seg inn i Norge. Foto: Dr. Raju Kasambe/Wikimedia Commons
Først publisert Sist oppdatert

Sommeren 2019 ble en gullsjakal påtruffet i Finnmark. Det var første observasjon av denne arten i Norge.

I juli 2020 var en representant for Statens naturoppsyn på utkikk etter mårhund i Lakselv-traktene i Finnmark.

Lokal rovviltkontakt Tore Kåven sperret øynene opp da han fikk se et ukjent dyr som ble identifisert som en gullsjakal på bilder tatt med viltkamera i Ilskog utenfor Lakselv 14. juli i 2021.

– Det var litt av en sensasjon. Og det tok litt tid å få bekreftet at det var en gullsjakal. Nå prøver vi også å få tak i DNA av den, sa Kåven til NRK.

Fanget på viltkamera

Viltkameraet var egentlig satt opp fordi man mistenkte at et annet rovdyr var på ferde i området, nemlig mårhunden.

Les mer: Ser du mårhunden i Norge, bør du melde fra

Verdens nordligste kjente observasjon av gullsjakal var en stor overraskelse.

Siden den gang er det blitt gjort flere observasjoner av det sky hundedyret og en sjakal virker å ha slått seg ned i Kåfjord i Troms, skriver Nordlys.

De har bilde av sjakalen tatt så sent som 20. juli 2022.

<b>OBSERVERT:</b> Den antatte gullsjakalen i Lakselv ble fanget av viltkamera 14. juli 2020.
OBSERVERT: Den antatte gullsjakalen i Lakselv ble fanget av viltkamera 14. juli 2020. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet.no

Les også: Norges nest største tre er majestetisk og sagnomsust

Sjakalen kan ikke skytes

Etter alt og dømme er sjakalene i Norge ensomme streiferen, men reindriftssamer frykter nå at det skal dukke opp en sjakal-make og at de skal begynne å formere seg.

Derfor ønsker de dyret skutt.

– Vi frykter at sjakalen skal få fotfeste her, at den skal bli det femte store rovdyret i Troms og et nytt problem for reindrifta, sier leder i Troms reindriftssamers fylkeslag, Per Mathis Oskal til Nordlys.

Statens naturoppsyn informerer i samme sak at det er minst to sjakaler i Nord-Norge. En i Kåfjord og en i Lakselv. I tillegg er det gjort en ubekreftet observasjon i Skjervøy.

Sjakalen er imidlertid ikke regnet som en fremmed art og kan derfor ikke avlives. Det vil i så tilfelle bli regnet som miljøkriminalitet.

Les også: (+) «Huleboeren» Michel bodde under jorden i flere måneder. Gjorde utrolig oppdagelse

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Hvilken lyd lager sjakalen?

Sjakalen er på størrelse med eller noe større enn en rev.

Lydene fra gullsjakal er svært påfallende: Om natten, da gullsjakaler er mest aktive, høres langtrukne og gjennomtrengende, klagende hyl samt bjeffing og latterlignende lyder.

Her kan du høre hvordan sjakalen høres ut:

Gullsjakalenes pelsfarge varierer mye, men den er vanligvis gul til blekt gullfarget med brune hårspisser.

Arten er i Europa naturlig utbredt i europeiske land langs Middelhavet og ved Svartehavet, og i det sørlige Asia er gullsjakal utbredt mot øst til Myanmar. Det er et påfallende trekk at europeiske gullsjakaler har bredt seg ut mot nord og vest i senere år.

Arten ble første gang påvist i Danmark høsten 2015; det var et trolig trafikkdrept eksemplar som ble funnet ved Karup på Jylland. Det er gjort flere funn i Finland, og gullsjakalen i Lakselv vandret trolig inn derfra.

Les også: (+) Det finnes et skjult friluftsliv i Norge. Et som nesten ingen ser

Mangel på ulv en mulig årsak

Årsaken til gullsjakalers ekspansjon mot nord er ikke sikkert påvist. En mulig årsak er redusert tetthet av eller mangel på store rovdyr, deriblant ulv.

En annen kan være mildere vintrer med mindre snø; pelsen er ikke tilpasset kulde, og de relativt korte beina og små potene er dårlig egnet til å gå i snø.

Reduksjoner i bruk av gift og endringer innen jordbruk er også blitt fremholdt som årsaker til at denne arten i senere år har ekspandert påfallende i store deler av Europa.

At en gullsjakal er blitt observert i Norge, er ifølge Miljødirektoratet et eksempel på en naturlig spredning av en dyreart. Det innebærer at gullsjakal er en art som har dukket opp som følge av endringer av miljø og klima.

Gullsjakalen i Lakselv var trolig en ung hann som kom dit etter en lang vandring. Man vet ikke sikkert hvor den kom fra eller hvorfor den la kursen nordover.

Hittil er det ikke noe som tyder på at gullsjakaler kommer til å yngle i Norge, og den kan ikke oppfattes som en uønsket fremmed invasiv art i Norge. Det er tilfelle med for eksempel mårhund.

Les også: (+) Koier i Norge – her kan du overnatte gratis langt fra folk

Trives i mange miljøer

Hos gullsjakal står ørene rett opp. Kroppen er opptil 105 cm lang, den buskete halen opptil 45 cm. Vekten er på 9-15 kilo, og tispene er litt mindre enn hannene.

Gullsjakaler er generalister som klarer seg i mange slags habitater fra åpne ørkenlignende områder til skoger. Sør i Europa lever disse dyrene nær dyrket mark og våtmarker med tilstrekkelig skjul.

Om natten kan gullsjakaler nærme seg menneskers bosteder for å ta søppel og åtsler. Særlig unge individer av gullsjakal, som også kalles europeisk sjakal, asiatisk sjakal og vanlig sjakal, har for vane å streife langt.

Sjakalen som ble fotografert i Lakselv har som nevnt trolig innvandret fra sørøst. Den nærmeste kjente reproduksjonen av gullsjakaler foregår i Estland.

Kilder: Bl.a. Miljødirektoratet / SNO, 10.03.22, forskning.no, 8.3.2021; nrk.no, 24.2-2021 og 6.11.22 , Nordlys.no 30.10.22 og 5.11.22 og , Wikipedia: golden jackal, gullsjakal