Neste generasjons stridsvogner
Den nye stridsvognen mangler én viktig detalj
Konsepter på nye stridsvogner avslører løsninger som hittil ikke har vært å se på slagmarken.
«Ubemannet» er et ord som stadig dukker opp når det er snakk om utvikling av ny militær utrustning. Det handler som regel om å bedre etterretningen og øke slagkraften, men også redusere risikoen for tap av eget, militært personell.
Nå har utviklingen også nådd stridsvognene.
De må fortsatt ha besetning, men ikke i tårnet. I februar ble det klart at Norge har bestilt nye stridsvogner til en samlet verdi på 19 milliarder kroner. Valget falt på tyske Leopard 2A7 i konkurranse med koreanske K2 Black Panther.
Nå kan en løsning som omfatter ubemannet tårn med fjernstyrte våpen være aktuell for 2A7.
Fjernstyrt tårn
På den nylig avholdte militærmessen Eurosatory 2024 i Paris viste tyske KNDS frem stridsvognkonseptet Leopard 2 A-RC 3.0 med et ubemannet og fjernstyrt tårn med automatladersystem for hovedkanonen.
Med en slik løsning kan besetning på tre eller fire flyttes lenger inn i selve chassiset på stridsvognen og dermed være bedre beskyttet. Det reduserer også behovet for armering, som igjen kan redusere vekten til 64 tonn tunge 2A7 med 10 prosent, ifølge Defense News.
Løsningen til KNDS er såkalt bakoverkompatibel, noe som innebærer at stridsvognen som Norge har bestilt kan utrustes med det ubemannede tårnet.
Løsningen inkluderer også et laserguidet missilsystem som gjør det mulig å treffe mål utenfor synsrekkevidde, selv under bevegelse, og en fjernstyrt 30 mm våpenstasjon samt antidrone-system.
Også tyske Rheinmetall viste frem en løsning med ubemannet tårn på Eurosatory. Concept Uncrewed Turret (CUT) omfatter en hovedkanon der ammunisjonen mates via en autolader montert på bakenden av tårnet.
Antidrone
En fjernstyrt våpenstasjon med Rheinmetall RMG762 maskingevær og antidrone-kapasitet inngår også i konseptet. Maskingeværet har tre roterende løp. Hvis ett blir for varmt, flyttes et av de andre løpene straks i posisjon.
De ubemannede løsningene viser også en trend mot større prosjektiler med lengre rekkevidde og større ødeleggelsesevne. Norges nye stridsvogn vil være utstyrt med en Rheinmetall-kanon på 120 mm.
Konseptet fra KNDS muliggjør imidlertid 140 mm, mens hovedkanonen til Rheinmetalls Panther KF51 er en 130 mm.
Denne saken ble første gang publisert 15/09 2024, og sist oppdatert 16/09 2024.