Langtidsvarsel for sommerværet 2024

Om du trodde mai var en forsmak på sommeren, har du en overraskelse i vente

Mai var ekstremt varm. Noen steder har hatt sin varmeste mai noen gang siden målingene startet for over 100 år siden. Nå ser været ut til å snu, og det er ingen garanti for at finværet skal vende tilbake på denne siden av sommerferien.

<b>VÆROMSLAG:</b> Etter en periode med supert og sommerlig maivær, ligger det an til et væromslag denne uken. Kartet viser hvordan været blir på onsdag 5. juni.
VÆROMSLAG: Etter en periode med supert og sommerlig maivær, ligger det an til et væromslag denne uken. Kartet viser hvordan været blir på onsdag 5. juni. Foto: StormGeo
Sist oppdatert

Sett under ett, har mai måned gitt oss et helt fantastisk vær over det ganske land.

Selv lengst nord på Fastlands-Norge har vi hatt dager med temperaturer som har vært blant de aller høyeste i hele Europa.

Inntrykket bekreftes når Meteorologisk institutt gjør opp status.

Landet sett under ett, endte mai 4 grader over normalen, som er en tangering av den rekordvarme mai i 2018.

Nord og vest i Sør-Norge var varmest, med 7 grader over normalen.

– Mai i 2018 satte ekstreme rekorder. Bare seks år etter ser vi lignende temperaturer, oppsummerer klimaforsker Hans Olav Hygen på Meteorologisk institutts egne nettsider met.no

<b>REKORDVARME:</b> Mai 2024 var varm og med lite nedbør. På mange målestasjoner var dette den varmeste mai-måned målt noensinne.
REKORDVARME: Mai 2024 var varm og med lite nedbør. På mange målestasjoner var dette den varmeste mai-måned målt noensinne. Foto: Meteorologisk institutt

Lover ingen supersommer

– Da skulle vel alt ligge til rette for en super sommer?

Lokalt værvarsel

  • Her kan du sjekke været på Storm.no
  • Her kan du sjekke været på Yr.no

– Det er nok kanskje litt optimistisk. Mai var veldig varm i forhold til normalen. Gjennomsnittet i landet sett under ett, minner mer om normalen for juni eller juli, sier statsmeteorolog Sigrid Auganæs ved Meteorologisk institutt.

Hun bedyrer at det selvsagt er lov til å håpe på en varm sommer. For landet sett under ett er det størst sannsynlighet for at sommeren blir varmere enn normalt.

<b>STATSMETEOROLOG:</b> Sigrid Auganæs ved Meteorologisk institutt.
STATSMETEOROLOG: Sigrid Auganæs ved Meteorologisk institutt. Foto: privat

Men dette er altså et sannsynlighetsvarsel, altså hvor sannsynlig det er at vi får en varm, normal eller kjølig sommer. At noe er mer sannsynlig enn noe annet, gir ingen garanti.

– Modellene våre går bare noen dager frem i tid, de mest sikre strekker seg bare tre–fire dager frem. Sesongvarslene på vårhalvåret er mer usikre enn resten av året, det er rett og slett fordi vi har en overgang mellom kaldt vintervær og varmt sommervær, sier statsmeteorolog Auganæs.

Les også (+): Vi koste oss på stranda, så kom en kar og viftet med et privat strand-skilt

Nå blir det kaldt og vått

Og allerede nå i starten av juni blir det væromslag – såpass synes sikkert. I hvert fall i Sør-Norge.

– Det blir stor kontrast til det vi er blitt vant til i mai, sier Auganæs, som forklarer:

– Det blir en kald start på juni. Et lavtrykk dytter kald luft fra Grønland nedover mot Sør-Norge, sier hun.

Langtidsmeteorolog Isak Slettebø i StormGeo stemmer i og legger til at det også følger en god del nedbør med.

<b>VÅT OG KALD SOMMER:</b> Langtidsmeteorolog Isak Slettebø i StormGeo ser mye nedbør i prognosene for juni, og har ikke særlig tro på at det blir noe bedre i juli.
VÅT OG KALD SOMMER: Langtidsmeteorolog Isak Slettebø i StormGeo ser mye nedbør i prognosene for juni, og har ikke særlig tro på at det blir noe bedre i juli. Foto: privat

– På kort sikt ser vi at det kommer det til å regne en god del i sør denne uken, og kanskje utover i neste uke også, sier han.

– Hva med Nord-Norge, blir det like fuktig der?

– I nord er det forskjøvet litt. Der har vi fortsatt noen fine dager i vente, men så ser det ut til at det snur der også, sier Slettebø, og forklarer:

– Når kaldfronten feier bort den varme luften fra Sør-Norge, blir det veldig vått og antagelig innslag av tordenvær. Torsdag er den varme luften borte fra sør, og det vil regne godt i både Troms og Finnmark. Likevel er det klart varmest her, minst 10 grader varmere enn i Bergen, sier langtidsmeteorologen i StormGeo.

Les også: Dette er værtegnene som faktisk stemmer

<b>BEST I NORD:</b> Torsdag 6. juni ligger det an til regn også i nordligere strøk av Fastlands-Norge, men trolig med betydelig høyere temperaturer enn i sør.
BEST I NORD: Torsdag 6. juni ligger det an til regn også i nordligere strøk av Fastlands-Norge, men trolig med betydelig høyere temperaturer enn i sør. Foto: StormGeo

Sommerværet 2024

StormGeos langtidsprognoser bærer bud om en bløt juni-måned over det ganske land, og det blir heller ikke høye temperaturer.

– Det kan jo hende at det kommer seg igjen i juli. Men jeg har ikke noe tro på det, sier langtidsmeteorolog Isak Slettebø.

– Selv om det blir fuktig, så kan det vel hende at vi får sol om dagen og regn om natten?

– Det kan jeg dessverre ikke love, sier Slettebø.

Men han tar oppfordringen om å komme med noen trøstens ord:

– Det jeg ser, er at det vi gjerne kaller «ettermiddagsbyger», om sommeren ofte kommer først på kvelden, og gjerne sent på kvelden også.

Som eksempel på at været på enkeltdager kan være noe helt annet enn gjennomsnittet, peker han mot Oslo

Hovedstaden er blant stedene som har hatt fantastisk vær i mai. Ser du på nedbørsmengden for mai under ett, så var den imidlertid tilnærmet normal.

– Det er helt utrolig å tenke på, siden det regnet bare én–to dager! sier han.

At all nedbøren kommer på en gang, skal vi være forsiktige med å ønske oss, for det kan føre til både flomskader og andre problemer.

Likevel er det en påminnelse: Selv om langtidsprognosene tyder på mer nedbør enn normalt i både juni, juli og august, så kan vi håpe på mange fine dager innimellom.

Denne saken ble første gang publisert 03/06 2024, og sist oppdatert 04/06 2024.

Les også