Nå er meteorologene mer sikre
17. mai-været: – Her kan det bli opp mot 25 grader
Jo nærmere nasjonaldagen vi kommer, jo sterkere blir meteorologenes prognoser. Og nå er det ikke lenger særlig tvil om hvordan været blir.
– I forrige uke sa jeg vel at det ligger an til fint bunadsvær på 17. mai, men nå ser det nesten ut til at det kan bli litt varmt for bunad, sier statsmeteorolog Sigrid Auganæs hos Meteorologisk institutt.
I hvert fall kan mange av oss vente svært så sommerlige temperaturer på nasjonaldagen.
– Jeg får supplere med å si: Få i deg nok vann, og ta på solkrem på de delene av kroppen som ikke dekkes av bunaden, sier Auganæs.
Her blir det varmest
– Det ser egentlig veldig bra ut, spesielt i Sør-Norge, sier Sigrid Auganæs.
– Hvor i landet blir det aller varmest?
– Vi kan få temperaturer opp mot 25 grader. Varmest ser det ut til å bli i indre strøk av Trøndelag. På Vestlandet – her også i indre strøk, inne i fjordene – får vi også temperaturer opp mot 25 grader, sier hun.
Les også: Helligdager i 2024: Gladmelding om 17. mai
Sommerlig vær
Under har vi satt opp forventet temperatur og sannsynlighet for regn på 17. mai 2023. Om det blir regn, er det verdt å merke seg at det trolig er snakk om små mengder.
Oslo: 23°, 2%
Kristiansand: 19°, 12 %
Bergen: 24°, 6 %
Lillehammer: 21°, 6 %
Trondheim: 24°, 10 %
Brønnøysund: 21°, 12 %
Mo i Rana: 24°, 18 %
Bodø: 15°, 8 %
Narvik: 20°, 18 %
Tromsø: 18°, 28 %
Kirkenes: 10°, 28 %
Kilde: 21-dagersvarselet på Yr.no, hentet ut 13. mai 2024.
– Konklusjonen er at det blir fint vær over det meste av fjøla, stemmer Olav Erikstad i. Han er meteorolog i StormGeo.
Lavtrykkene sørfra som det har knyttet seg litt usikkerhet til, har vist seg å følge en gunstig bane for Sør-Norges del.
– Det ser ut som det skal regne fra seg litt lenger sør for oss, i Belgia, Nederland, Danmark og Tyskland, sier Erikstad.
Noen små byger
I nord er 17. mai-været fortsatt litt mer usikkert, men Erikstad er positiv også på vegne av dem som bor i Nord-Norge.
– Der kan vi få litt mer nedbør. Men det er i så fall små mengder det er snakk om, enkelte byger. Og også der det kommer regn, blir det sol mellom bygene, sier han.
Selv om kalenderen plasserer oss på våren, viser værkartet en mer sommerlig situasjon, ifølge Erikstad. Men i motsetning til senere på året, så er det sjelden at de høyeste temperaturene kommer i kystnære strøk på denne tiden av året.
– Med så lav havtemperatur som vi har nå, skal det mye til for at vi får veldig høye temperaturer nær kysten, sier han. Meteorologen forklarer at det tar lang tid både å varme opp og kjøle ned havet, særlig der det er store dyp. Derfor er havet på sitt aller kaldeste på denne delen av året. Og det påvirker også lufttemperaturen i kystnære strøk.
– Du skal aldri avskrive helt Sørlandet, men målestasjonene der ligger for det meste nær havet eller opp i høyden, så det er ikke ventet at Sørlandet får de høyeste temperaturene i landet helt ennå. Det er nok litt senere, ut på sommeren, at den landsdelen pleier å være varmest, sier Erikstad.
Les også: «Avlyser» varmerekordvarsel for sommeren: – Misvisende