Verdens kraftigste atomvåpen

«Tsar Bomba» var fryktinngytende. Russlands nye dommedagsvåpen er enda mer skremmende

Torpedoen med 100 megatonns atomladning er kraftig nok til å utslette store deler av den amerikanske østkysten.

<b>UNDERVANNSPRENGNING:</b> Atomprøvesprengningen USA foretok på Bikini-atollen i Stillehavet i 1946 viser hvordan en undervannseksplosjon arter seg. Status-6-torpedoen har en ladning som er 4600 ganger større enn den på bildet.
UNDERVANNSPRENGNING: Atomprøvesprengningen USA foretok på Bikini-atollen i Stillehavet i 1946 viser hvordan en undervannseksplosjon arter seg. Status-6-torpedoen har en ladning som er 4600 ganger større enn den på bildet. Foto: Wikipedia
Først publisert Sist oppdatert

Tsar Bomba er navnet på den kraftigste atombomben som noensinne er blitt sprengt. Det skjedde over Novaja Semlja i 1961. Lysglimtet fra eksplosjonen var så kraftig at det ble sett fra Vardø, 900 kilometer unna.

Beistet av en atombombe hadde en sprengkraft på 50 megatonn. Det tilsvarer over 1500 Hiroshima og Nagasaki-bomber, eller ti ganger all eksplosjonsenergien som ble brukt under hele andre verdenskrig.

Soppskyen som oppsto etter eksplosjonen var 40 kilometer bred på bakkenivå og strakte seg helt opp i 64 kilometers høyde. Hadde eksplosjonen skjedd i et befolket område, ville man opplevd tredje grads forbrenninger på 100 kilometers avstand. Trykkbølgen som oppsto knuste vinduer på hele 900 kilometers avstand.

Fortsatt er Tsarbomben bare halvparten så kraftig som masseødeleggelsesvåpenet som angivelig er under utvikling i Russland.

<b>HISTORIENS KRAFTIGSTE: </b>Tsarbomben er historiens kraftigste atombombe som har blitt sprengt. Russerne utvikler angivelig en atombombe som er dobbelt så kraftig.
HISTORIENS KRAFTIGSTE: Tsarbomben er historiens kraftigste atombombe som har blitt sprengt. Russerne utvikler angivelig en atombombe som er dobbelt så kraftig. Foto: Wikipedia

Lekkasje

Det var i november 2015, under et møte president Vladimir Putin hadde med forsvarsdepartementet og militærindustrien i Sotsji, at kameraene til Kanal 1, den russiske statskanalen, tilsynelatende utilsiktet, er kort øyeblikk fanget inn plansjen en av generalene hadde foran seg på bordet.

Plansjen beskrev et undervanns-masseødeleggelsesvåpen kalt Status-6. En gigantisk torpedo med atomladning konstruert for å ødelegge viktig infrastruktur i fiendtlige kystområder og å garantert skape varig utryddelse av store områder ved hjelp av radioaktiv forurensning.

Putins talsmann Dmitrij Peskov beklaget senere at hemmelig materiale var kompromittert på denne måten. Den amatørmessige måten det skjedde på kan derimot tyde på at det var en bevisst lekkasje. Kort tid senere publiserte den statsstyrte avisen Rossiskaya Gazeta flere detaljer om undervannsvåpenet, noe som styrker teorien om at dommedagstorpedoen først og fremst skal brukes til å avskrekke USA og NATO.

<b>IKKE SÅ HEMMELIG: </b>Den lekkede plansjen med beskrivelse av status-6-torpedoen har også dukket opp på russisk Wikipedia.
IKKE SÅ HEMMELIG: Den lekkede plansjen med beskrivelse av status-6-torpedoen har også dukket opp på russisk Wikipedia. Foto: Wikipedia.ru

Radioaktiv kjempebølge

Ifølge avisen er Status-6 en krysning mellom en gigantisk torpedo og en selvstyrende drone. Sannsynligvis er den 24 meter lang og 1,6 meter i diameter. Den innebygde atomreaktoren gir en toppfart på 180 km/t og rekkevidde på 10 000 kilometer.

Den skal også operere på dyp ned til 1000 meter for å unngå å bli oppdaget av NATOs undervannslytteutstyr. Fra hvor som helst på den nordlige halvkulen er den i stand til å nå USAs kystlinje. Den skal i tillegg være svært vanskelig å oppdage ettersom den er svært stillegående i lavere hastigheter.

Les også: Beklager, vi visste ikke at flyet var usynlig

Det som skremmer mest er atomladningen med 100 megatonns styrke. Den er nesten dobbelt så kraftig som den største atombomben som hittil er konstruert. I tillegg er deler av uranladningen byttet ut med kobolt-59 isotoper.

Ved detonasjon blir isotopen forvandlet til høyradioaktivt kobolt-60 med halveringstid på over fem år. Ifølge den russiske avisen vil et slikt våpen garantere utslettelse av alt liv, det vil heller ikke finnes overlevende i atomsikre bunkere. Nettopp på grunn av den høye radioaktive forurensningen har det aldri vært prøvesprengninger av koboltbomber.

<b>UTSLETTELSE: </b>Effekten av en 100 megatonns atombombe over Oslo. Alt innenfor de to innerste sirklene vil bli ødelagt. Tredjegrads forbrenninger vil oppstå innenfor den ytre. I tillegg kommer virkningen av en megatsunami og dødelig radioaktivitet over store områder. <b><br></b>
UTSLETTELSE: Effekten av en 100 megatonns atombombe over Oslo. Alt innenfor de to innerste sirklene vil bli ødelagt. Tredjegrads forbrenninger vil oppstå innenfor den ytre. I tillegg kommer virkningen av en megatsunami og dødelig radioaktivitet over store områder.
Foto: Nukemap

Ifølge eksperter vil en undervannseksplosjon på denne størrelsen produsere en flodbølge på opptil 500 meters høyde.

Et tenkt scenario der torpedoen går av i Ytre Oslofjord vil dermed drukne mesteparten av alt liv i Østfold og Vestfold før tsunamibølgen river med seg alt på sin vei langs Sørlandskysten og innover Oslofjorden. Kun de høyereliggende delene av Oslo-gryta vil unnslippe, men den radioaktive bølgen vil gjøre store deler av Sør-Norge ubeboelig i generasjoner.

Les også: (+) Dommedagsflyet: En styrt ville forårsaket en ufattelig katastrofe

Berge-gigantenes triste skjebne
Pluss ikon
Berge-gigantenes triste skjebne

På den amerikanske Østkysten vil dommedagstorpedoen gjøre enda større skade. Sannsynligvis er den tiltenkt å kunne utslette de amerikanske marinebasene og befolkningssentrene. En plansje som ligger åpent tilgjengelig på russisk Wikipedia viser at ved en 100 megatonns kobolt-eksplosjon ved New York, vil selve eksplosjonen utrydde et område på 72 kilometers radius.

Deretter vil megatsunamien fortsette å rive med seg alt innover land. Der hvor det er flatt slettelandskap, har vitenskapsmennene kalkulert totale ødeleggelser på inntil 500 kilometers avstand. I tillegg vil vinden kunne frakte betydelig radioaktiv forurensning over et område på 1700 ganger 300 kilometer helt ned til Mississippi.

<b>ØSTKYSTENS UNDERGANG: </b>Dette russiske kartet over USAs østkyst viser dødsonen på 1700 kilometer som en enkelt torpedo kan skape.
ØSTKYSTENS UNDERGANG: Dette russiske kartet over USAs østkyst viser dødsonen på 1700 kilometer som en enkelt torpedo kan skape. Foto: Wikipedia.ru

Røtter i Sovjet-tiden

I desember 2016 bekreftet Pentagon at våpensystemet er under utvikling. Den har også fått betegnelsen Kanyon. Det var like etter at dronetorpedoen ble testet under vann fra en Sarov-klasse ubåt, tre år før forventet.

Dronen er utviklet av ubåt-designbyrået Rubin i St. Petersburg som har lang erfaring med å konstruere de strategiske russiske missil-ubåtene.

Ubåten, som er utpekt til å frakte våpenet, heter Khabarovsk, og er under bygging på Sevmasj-verftet i Severodvinsk ved Kvitsjøen. Den videre utprøvingen av våpensystemet vil etter all sannsynlighet skje i Barentshavet ikke langt fra den norske grensen.

Khabarovsk har et skrog som minner om Borei-klassen, de nyeste strategiske atomubåtene, men vil være noe kortere. Istedenfor å ha missilsiloer skal Khabarovsk kunne frakte seks Status-6 droner i spesialkonstruerte torpedorør med 1,6 meters diameter.

De russiske planene om en gigantisk atom-torpedo er ikke nye. Tidlig på 1950-tallet startet det topphemmelige T-15 prosjektet med å utvikle torpedoer med hydrogenbomber som stridshode. De interkontinentale atomrakettene var ennå ikke utviklet, og evnen til å kunne utrydde amerikanske marinebaser og kystbyer ved hjelp at gigantiske tsunamier var forlokkende. Størrelsen på torpedoen i forhold til ubåtene, foruten dårlig rekkevidde, satte imidlertid en stopper for prosjektet.

Da atomfysikeren Andrej Sakharov utviklet Tsarbomben i 1961, foreslo han også å gjenoppta T-15 prosjektet med den nye gigantbomben. Denne gangen så han for seg en atomdrevet torpedo som kunne nå den amerikanske kysten fra flere hundre kilometers avstand.

Sakharov skisser for et våpen som ville ta livet av så mange sivile, ble møtt med forferdelse da han presenterte dem for den russiske marinen. Jeg skammet meg og diskuterte aldri planene videre, skrev han i memoarene sine. Senere ble Sakharov fredsaktivist, ble forvist fra Sovjetunionen og mottok Nobels fredspris.

Les også: (+) Gigantskipet med 13 nordmenn om bord forsvant på mystisk vis. Så skjedde det samme med søsterskipet

– Forstyrret balanse

I dag kan man spørre seg hva som har endret seg i synet på masseødeleggelsesvåpen med russiske øyne.

<b>LEKKASJE:</b> Stillbilde fra TV-sendingen til den russiske statskanalen der plansjen ble kompromittert.
LEKKASJE: Stillbilde fra TV-sendingen til den russiske statskanalen der plansjen ble kompromittert.

– Planene om det amerikanske rakettforsvaret i Europa har forstyrret den strategiske balansen. Det er nærmest naturlig at Russland ser seg om etter alternative leveringsmetoder som kan komme seg forbi en forsvarsmur for atomvåpnene sine, sier orlogskaptein og hovedlærer ved Forsvarets stabsskole, Thomas Slensvik.

Han får støtte fra oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole.

– Vi er på vei tilbake til den kalde krigens logikk. Ved å forsikre om at man kan gjengjelde et atomangrep, er det ingen som tør å angripe først. På sitt vis skaper det stabilitet, sier han.

Han ser på Status-6 som et rent gjengjeldelsesvåpen ment som avskrekking. Lekkasjen var sannsynligvis nøye planlagt.

– Russerne er eksperter på propaganda og villeding med en strategi om å overdrive. Jeg tror det er god grunn til å ta opplysningene om sprengkraft og rekkevidde med en klype salt. Samtidig er situasjonen i dag farligere enn under den kalde krigen. Den gangen var Norge og Nord-Europe en buffersone mellom øst og vest med selvpålagte restriksjoner. I dag har Norge gått fra å være en buffer til å bli et springbrett for USA. Paradokset er at jo mer gjensidig opprustning, jo mindre sikkerhet for begge, sier Heier.

Opprinnelig publisert i Vi Menn