Christer Rødseth og Wenche Andersen
Wenche Andersen: – Du har et langt ark å fylle. Jeg er på slutten av rullen, jeg, nå
Wenche Andersen har trappet ned sendingene i «God morgen Norge», mens Christer Rødseth har trappet opp. For den unge kokken er det med ærefrykt han jobber på samme kjøkken som sitt store TV-forbilde.
På slutten av 90-tallet sitter en ung gutt hjemme i Aurskog-Høland og følger med på fjernsynskokken i «God morgen, Norge».
Lille Christer drømmer om å bli kokk selv når han blir stor og lar seg inspirere når TV-Wenche disker opp de lekreste retter. «Tenk så gøy å kunne jobbe der», drømmer han.
Spol frem til høsten 2022. Christer Rødseth (32) har vært fast mandagskokk i det populære morgenprogrammet i over ett år. Nå har arbeidsmengden økt med en ekstra dag i uken, og han er dermed fast å finne på skjermen mandag og tirsdag.
At han nå deler kjøkkenet med sitt store forbilde, omtaler Christer som et «klype meg i armen»-scenario.
– Jeg har sett Wenche på TV omtrent hele livet. Da muligheten kom om å jobbe i «God morgen, Norge», sa jeg ja på flekken. Wenche har vært en inspirator hele veien. Det er med ærefrykt jeg er en del av dette. Jeg lar meg imponere over hvor godt hun kjenner seerne. Vi har et veldig godt samarbeid og snakker mye sammen på telefon. Ikke bare om jobb, men også venninneskravling, forteller Christer.
Wenche fra «God morgen, Norge»
Wenche Andersen (68) har vært fast TV-kokk siden 1994. I 28 år har hun stått opp klokken fire på morgenen, fem dager i uken, og gledet trøtte nordmenn på morgenkvisten med bakst og middagsretter.
I september tok hun imidlertid avgjørelsen om å trappe ned arbeidsmengden til tre dager i uken. De to ekstra fridagene bruker Wenche nå flittig til å gå turer i marka, langhelger på hytta i Tuddal i Telemark, og til å sove litt lenger på morgenen.
Foreløpig bor Wenche i barndommens rike i Lommedalen, men til våren er planen å selge det gule huset og flytte til Holmestrand.
– Når jeg flytter, blir det en halvtime lengre til jobb, det er ikke verre enn det. Jeg er en morgenfugl uansett. Det er fordelen med å bli eldre, at du trenger mindre søvn, sier hun.
Å få høre at hun har vært en inspirator for sin «nye» kollega fra han var liten, synes hun er «kjempehyggelig». Men Wenche understreker at respekten og ærefrykten går begge veier. Hun hadde nemlig hørt mye om denne kommende stjernekokken lenge før han ble allemannseie.
– Jeg har fulgt med Christer fra den spede start og tenkte «han her kommer vi til å høre mye om». Og plutselig står denne fremadstormende dyktige kokken fra kokkelandslaget, som jobber helt i toppsjiktet av bransjen, inne på kjøkkenet med meg. Det er stort.
– I kokkemiljøet har han enorm respekt. For det er ikke bare-bare å komme inn som ung spire i dette miljøet, sier Wenche.
Hun husker selv hvordan hun kunne bli møtt av enkelte i kokkebransjen da hun var ung. «Veslefrøken» kunne hun bli omtalt som. Overgangen mellom å være restaurantkokk og TV-kokk er det imidlertid ikke alle som klarer.
Stjernekokken Christer
Wenche forteller at det handler om mer enn å være flink til å lage mat. Man skal være utadvendt, forståelig og ha god kontakt med seerne. Og ikke minst må man være kjapp. Med tilmålte syv minutter og 30 sekunder liveopptak, er det viktig å være godt forberedt og fokusert. Dette er noe Christer klarer til gagns, ifølge Wenche.
– På TV må man legge fra seg ord og uttrykk som man bruker i bransjen. Jeg husker andre kokker spurte om jeg hadde glemt hele kokkelæra mi da jeg begynte med fjernsyn. «Men det er jo ikke deg jeg snakker til. Jeg snakker til Herr og Fru Hansen», svarte jeg da.
– Christer er flink til å snakke til seerne våre. Han går fra å lage gourmetmat og kresne kunder på en restaurant i toppsjiktet, til å komme hit for å lage kjøttkaker i brun saus og ertesuppe. Den kontrasten klarer han fint, smiler Wenche.
I løpet av rekordtid er Christer blitt en av de mest kjente og yngste stjernekokkene her til lands.
Han har vært kaptein på både junior- og seniorlandslaget i kokkefaget, og han har vært med på å vinne gullmedaljer i OL, VM og EM.
I tillegg til å være en del av «God morgen, Norge», har 32-åringen hatt stor suksess i matprogrammet «En bit av Norge». Han har også forfattet kokeboken «Christer redder hverdagen».
Ved siden av er han kjøkkensjef på Michelin-anbefalte Vaaghals ved Barcode i Oslo.
– Det jeg synes er morsomt med å jobbe i «God morgen, Norge», er de fine folkene. Både foran og bak kamera. Det er som å komme til en familie. Dessuten trives jeg med å jobbe med live-sending.
– Jeg har lært veldig mye av å se på Wenche. Hvordan hun kommuniserer og legger opp sendingene. Jeg blir fortsatt inspirert av hvordan hun jobber på kjøkkenet og av erfaringen hennes. Og dette får man ikke sagt ofte nok, det er imponerende hva Wenche har gjort i 28 år. Hun har stått opp klokken fire om morgenen hver dag, og levert, skryter Christer.
Les også: (+) Vi skulle skilles etter 50 års ekteskap. Så inntraff en av livets finurlige tilfeldigheter
«Fjernsynskjøkkenet»
Det hender imidlertid at de populære TV-kokkene får kjeft av seerne.
Det kan være en tradisjonsrett de mener er blitt «tuklet» med, en klut som ligger på en fjøl, eller en slikkepott i en kokende kjele som får det til å «koke over» for enkelte. Da er det bare å takke for «tipset og engasjementet».
Wenche er vant til at seerne har mange meninger om kokkelering. I likhet med Christer vokste også hun opp med å se på sitt store forbilde Ingrid Espelid Hovig på TV. Som barn noterte Wenche flittig ned Ingrids oppskrifter i notatboken sin. Da hun selv fikk være en del av «Fjernsynskjøkkenet» med Ingrid, var det et stort øyeblikk.
– Jeg gikk en god skole med Ingrid, men også hun fikk tyn. Blant annet fordi hun konsekvent brukte margarin, men det var jo de som sponset «Fjernsynskjøkkenet». Og hun ble kritisert for å lage nye vrier på gamle oppskrifter. Kritikk vil man alltid få, men mat er stadig i utvikling. Det viktigste er å stå for det man gjør, presiserer Wenche.
Les også: Christer Rødseth (31) fikk et anfall panikkangst – det kan ha reddet livet hans
Medfødt hjertefeil
Selv om Christer har trappet opp antall dager i TV-studio, har den driftige karen likevel roet ned den totale arbeidsmengden etter at han ble operert for en medfødt hjertefeil i 2021.
– Dagen før hjerteoperasjonen hadde jeg nydelig utsikt til kirkegården på Ullevål sykehus. Da får du et nytt perspektiv på ting. Ja, jeg elsker å jobbe, men samtidig er det blitt viktigere for meg å ha et sosialt liv også. Derfor er jeg ikke på jobb hele tiden lenger, forklarer han.
– Men jeg tror Christer er en vi vil høre mye om i årene som kommer. For han er utrolig god på TV. Jeg gleder meg til å følge deg videre. Du har et langt ark å fylle. Jeg er på slutten av rullen jeg nå. Rulleteksten, sier Wenche Andersen, og ler godt mot sin gode venn og TV-makker.