Viggo Valle
Siste utgave av «Påskelabyrinten»: – Jeg har ingen arvtager
Etter 37 år med labyrinter har Viggo Valle endelig funnet frem. Nå slutter han i NRK, gifter seg med sin elskede Lillian og drar på bryllupsreise – men kor ska de reis?
– Jeg slutter mens vi er på topp. Det er en helt naturlig avgang, jeg fyller 70 år, og det er den statlige pensjonsalderen som gjelder i NRK. Og jeg sier som det står i Forkynneren i Det gamle testamente – det er en tid for alt, presiserer Viggo Valle.
Påskelabyrint-generalen har et usentimentalt forhold til slutten i NRK og gleder seg til et nytt kapittel i livet sammen med sin kjære Lillian – som han fridde til for fjorten år siden, og som endelig har sagt ja. De gifter seg til sommeren, og kor ska de reis, spør vi.
Spørsmålet har blitt Viggos varemerke etter 37 år med påskelabyrinter. Kanskje ikke så rart.
Labyrintene til Viggo var i mange år Norges mest populære radioprogram med over én million lyttere. Når Viggo var på lufta med sine finurlige geografiske spørsmål, valgte 70 prosent av oss å høre på P1. Det er en dekningsprosent som andre kanaler bare kan drømme om.
– Ja, det var moro å høre at gatene var folketomme når vi gikk på direkten med finalene i «Påskelabyrinten». Da satt folk enten hjemme eller i bilene sine og hørte på radio. En sånn interesse er utrolig inspirerende, og det har vært en fantastisk morsom jobb, medgir Viggo.
– Og det til tross for at du ikke har hatt påskeferie på 40 år? Har det vært et savn?
– Nei, absolutt ikke. Påske har alltid vært jobb, og i grunnen er det deilig å gå på jobben når det er så stille overalt, synes Viggo, som la skiene på hylla for flere tiår siden.
Allerede i barndommen likte han seg bedre i fjæra enn på fjellet når påske og vår var i anmarsj.
«Påskelabyrinten» på NRK P1
Det hele begynte i 1986, den gangen Viggo, som opprinnelig kommer fra Fredvang i Lofoten, var programingeniør i NRK.
På den tiden hadde vi alle bare én kanal å forholde oss til både på TV og radio. Og det var tette skott mellom folk som jobbet på den tekniske siden og de som jobbet som programskapere. Men det forhindret ikke at gode ideer dukket opp i en programingeniørs hode.
Viggo Valle hadde teft for hva som fenget folk. Etter en studietur til Sveriges Radio fikk han ideen til det som skulle bli «Påskelabyrinten». Lite visste han da hvilken tidkrevende research som måtte til for å realisere ideen.
Til sammen har Viggo laget over 2500 geografiske gåter, hele tiden med kjenningsspørsmålet kor ska vi reis?
Spørrekonkurranser engasjerer oss nordmenn, men for å få lov til å delta i Viggos konkurranse må du ha flere talenter enn blott å være god i geografi.
Viggo vil at deltagerne i tillegg skal være med på å lage god radio, og da må det en slags audition til.
– Til den jobben har jeg heldigvis gode silere, det vil si folk som tar imot telefon fra dem som ringer inn og vil melde seg på. Og det er folk som kan jobben sin, for det er nemlig ikke lett. Deltagerne må både ha kunnskap og kunne by på seg selv, de må være bevisst på at de er med i et radioprogram og ikke bare gjør dette for seg selv.
– Å finne riktige deltagere krever talent, og det talentet har heldigvis folka mine. En av dem har til og med doktorgrad i sosiologi. Jeg bestemmer ikke hvem som skal bli med, jeg stoler fullt og helt på silerne mine, sier Viggo, som en gang ble skikkelig ergerlig da en deltager bare satt og tastet på PC-en sin for å google seg frem til et svar. Det blir kjedelig radio, det.
Les også: Sturla Dyregrov: – Den største oppturen var da jeg møtte kona mi
Leste leksikon
– Men bare så det er klart, hjelpemidler er selvfølgelig ok, men du må kunne kommunisere med meg mens du googler, sier Viggo, som selv googler seg frem både på «Store norske leksikon» og «Encyclopedia britannica».
Han har et nært forhold til leksikon, det startet i barndommen.
– Jeg fikk et leksikon i gave av søsteren min da jeg var ni år. Det var et seksbinds leksikon fra Gyldendal som het Fokus. Jeg leste det fra perm til perm, begynte på A og sluttet på Å.
Utrolig interessant, syntes lille Viggo, og da forstår vi litt mer av hvordan han klarer å komponere sine intrikate spørsmål. For han lager alle spørsmålene selv?
– Ja, det gjør jeg, og det er en tidkrevende jobb som er umulig å tidfeste i antall arbeidstimer. Jeg går og tenker på dette stort sett gjennom hele året, og må stadig slå opp for å dobbeltsjekke når jeg kommer på en idé, samtidig som jeg må prøve å finne frem til svar som ikke lar seg google.
– Akkurat det blir jo mer og mer vanskelig, særlig nå som kunstig intelligens har kommet. Og kanskje nettopp derfor er det et klokt tidspunkt å gi seg på, tenker Viggo.
Så spørs det da om lytterne og NRK er enige? Har han en arvtager?
– Nei, jeg har ingen arvtager, og vet heller ikke om NRK vil fortsette med programmet i den formen det har nå, men det er ikke noe jeg behøver å bekymre meg for, ler Viggo.
Les også: (+) NRK-Inger-Lise om frierbrevene: – Han fortalte at han kysset meg på skjermen
Kjæresten Lillian Borgan Wetting
Han gleder seg til å bli fri som fuglen uten fast arbeidstid, og smidd i hymens lenker med Lillian Borgan Wetting, som han har vært sammen med i 17 år. Endelig sa hun ja til hans frieri, som kom i form av et dikt han skrev bare et par år etter at de traff hverandre.
Teksten har hans slektning Marthe Valle satt melodi til og gitt ut på et album. Og Viggos frieri lyder slik: Så spør æ dæ – vil du vær mi? Og leve med mæ all di tid? For dæ skal æ gjøre alt i mi makt – æ gjer dæ himmelmerket mett som pakt.
– Himmelmerket? Kor ska vi reis for å finne det?
– Ja, si det, humrer Viggo på sedvanlig påskelabyrintvis og forklarer at himmelmerket er identisk med stjernetegnet kassiopeia, et av de mest lyssterke stjernetegnene i galaksen vår.
– Det har en form som ligner på mine initialer, nemlig VV, fortsetter Viggo, som nok en gang har laget et spørsmål ingen kan google frem et svar på.
Men nå har altså Lillian endelig sagt JA! Bryllupet står i juli i Stjørdal kirke – og bryllupsreisen?
– Den går sørover til varmere strøk.
– Til Syden?
– Nei, enda lenger.
– Karibia?
Viggo er taus og holder på hemmeligheten, det er han ekspert på. Og i siste «Påskelabyrinten» har han en enda større hemmelighet å by på, faktisk en gigantisk overraskelse hvis alt bare går i orden – men det vil han selvfølgelig heller ikke si noe om. Bare den som lytter får høre!
Denne saken ble første gang publisert 24/03 2024, og sist oppdatert 24/03 2024.