Vibeke Sæther og ektemannen Gunnar
Huset deres har et historisk sus over seg – og ingenting kan røres
Lett på tå svinger Vibeke seg over stuegulvet i mormors hus. I hver krik og krok finnes det minner etter revystjernen Lalla Carlsen og hennes mange profilerte venner fra kulturlivet.

Vibeke Sæther (81) og ektemannen Gunnar (77) holder til i en bortgjemt oase i Oslo. Den velholdte villaen i sveitserstil fra 1859 ligger i bydelen Frogner og adressen Lallakroken gir en pekepinn på at huset har vært bebodd av en av våre store stjerner fra en svunnen tid.
– Det er virkelig et historisk sus over hjemmet vårt, sier Vibeke.
Hennes mormor, revystjernen Lalla Carlsen, flyttet inn i huset i 1930. Boligen fikk etter hvert navnet «Villa Gro-Gro», som er hentet fra en av de første kabaretslagerne til Lalla på Chat Noir. Hun var regnet som Norges fremste revydronning i årene etter 1915 og til hun gikk bort i 1967, vel 77 år gammel.
Seks år tidligere døde ektemannen til Lalla – pianisten, komponisten og kapellmesteren Carsten Carlsen som ble 69 år. Paret kjøpte det staselige huset i 1930 og det forble i familiens eie etter at de selv gikk bort.

– Jeg hadde store deler av min oppvekst her. I 1981 overtok jeg og Gunnar «Villa Gro-Gro». Vi flyttet inn med våre tre barn, og gjorde en del oppgraderinger som vi brukte fem år på, forteller Vibeke.
– Vi ønsket å gjøre huset mer levelig, med nytt kjøkken, nytt elektrisk anlegg, nytt tak og isolere veggene fra utsiden før nye panel ble lagt. Huset er ellers akkurat som det var fra det ble bygd, supplerer Gunnar.

Fredet av Riksantikvaren
Huset ble fredet av Riksantikvaren i 2018, og begrunnet det med «familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem».
– Huset er et nasjonalt kulturminne, og har en verdi for hele Norge. Det setter vi pris på, selv om vi ikke kan røre noe i huset. Alt er fredet, både selve huset og alt av inventar. Det er ikke et eneste bilde på veggen vi kan fjerne eller flytte, forteller Vibeke.

Lalla og Carsten kjøpte huset sammen med Carstens foreldre. Det viste seg å bli en stor lykke. Huset lå omkranset av en deilig hage og var altfor dyrt. De tok sjansen og la 50. 000 kroner på bordet.
En formidabel formue med tanke på at årslønnen deres bare lå på noen skarve tusen.

Fikk mye skryt
Huset var som skapt for det myldrende livet det viste seg å bli fylt med. Her vanket Norges revyelite i tiår etter tiår, og stuene ble et samlingssted for en hel kunstnergenerasjon.

Lalla sang seg inn i nasjonens hjerter kort tid etter at hun opptrådte på Chat Noir. Det startet med at Chat Noir trengte en pianist og akkompagnatør.
Unge Carsten Carlsen ble foreslått, og han fikk jobben som kapellmester. Nærmest på kjøpet fikk Chat Noir hans forlovede. Lalla opptrådte på scenen første gang 4. november 1915.

Det bar raskt i retning stjernehimmelen. Dagbladets teaterkritiker hadde tro på den unge damen og skrev: «Lalla synger barneviser med en nydelig stemme, men gi henne nogen pikante pointer i visene, og la henne synge dem fremdeles med samme troskyldige alvor. Så blir hun utmerket».
Les også: «Verdens mest isolerte hus» er spektakulært og myteomspunnet – men du kan ikke dra dit

Store navn
Han fikk rett – Lalla ble regnet som vår fremste revydronning med sine 50 år på scenen. Og med det fulgte et sosialt aktivt liv. Carsten og Lalla var sprudlende festmennesker, og i «Villa Gro-Gro» var det stor plass og ingen naboer, dessuten gangavstand til sentrum.
– Musikere og skuespillere, forfattere og malere, dansere og artister fant lett veien. Stemningen kunne bli både høy og fuktig, skrev sønnen Arne-Carsten i sin biografi om moren. Paret hadde i tillegg datteren Gjertrud, med kallenavn «Vessa», som var Vibekes mor.


Vibeke husker flere av gjestene som ofte besøkte Lalla og Carsten.
– Kari og Ernst Diesen, Wenche Foss, Henrik Sørensen, Herman Wildenvey, Ernst Rolf, Jens Book-Jenssen og Knut Hamsun var blant de mange som kom på besøk. Mange kulturpersonligheter fant veien til «Villa Gro-Gro», minnes Vibeke.
Les også: (+) – Jeg ble rasende da jeg hørte hva foreldrene mine hadde gjort med arven
«Onkel» Leif Juster
Hun fikk et nært forhold til en som hyppig gjestet Lalla og Carsten. På begynnelsen av 1930-tallet kom Leif Juster til Chat Noir.
Det allerede etablerte revyekteparet Carlsen trykket straks den langbente, talentfulle unge mannen til sitt bryst. Lalla og Carsten fikk et varmt vennskap med Leif, som var stamgjest hjemme hos dem i mange år.


– Jeg kalte ham for onkel Leif. Han var en strålende fyr som var leken og veldig trivelig, sier Vibeke.
Hun forteller at Lalla og Leif hadde mange suksessfulle opptredener sammen. En av dem var da de spilte kong Haakon og dronning Maud til publikums elleville fornøyelse.


«Lekestue»
Vibeke fulgte aldri i fotsporene til sin momo, men gjorde seg synlig for en hel generasjon i Barne-TV-programmer som «Lekestue» og «Labbetuss» på NRK i 70- og 80-årene.


– «Hva kommer nå? Lekestue»! Det var på TV, mens min lekestue var her som barn, sier Vibeke ved kjøkkenbordet i «Villa Gro-Gro», hjemmet hun deler med ungdomskjæresten hun fikk tre barn med.
– Vi er heldig som har hverandre. Gunnar er veldig snill, og så er jeg jo takknemlig for at han ble så interessert i huset. Dette har vært vårt felles prosjekt hele veien, sier Vibeke og gir sin kjære et kyss på kinnet.