Tore Skoglund (1947-2024)
– Tore var ikke redd for å snakke makta midt imot
Venn og «Rorbua»-kollega Trond Myhre mener Tore Skoglund gjorde mye godt for folkehelsen med sin humor og glede.
Programlederen, moromannen og forfatteren Tore Skoglund døde 19. januar, 76 år gammel.
Det publiserte sønnen Per-Carsten Skoglund på Facebook.
– Fredag gikk pappaen min, Tore Skoglund, ut av tiden. Et stort, men slitent hjerte orket ikke mer. Han sovnet stille inn med mamma ved sin side. Hun – som alltid sto der. Gode venner og engler i hvitt har gjort det de kunne for at pappa skulle få et lengre liv. Det er mange som fortjener vår takk, skrev sønnen.
Minnes av Trond Myhre
Vennen og kollegaen Trond Myhre (65) har mange gode minner.
– Tore har betydd mye for meg i humorfaget. Han har vært en stor del av livet mitt i flere tiår, forteller Trond til Her og Nå.
Sammen laget de 250 utgaver av «Du skal høre mye» fra Rorbua i Tromsø på NRK TV fra 1987 til 2003.
– Det er nok mange som kommer til å savne Tore. Han var en av få programledere som var ydmyk nok til å sette gjestene foran seg selv, forteller Trond.
Les også: Stjernene som gikk bort i 2023
Hedret av kongen
Han sier at Tore var en kunnskapsrik forfatter og journalist som valgte å vie sitt liv i humorens tjeneste. Til stor glede for mange.
I 2018 ble han hedret med Kongens fortjenstmedalje for å ha spredt humor og glede i mange år.
– Det var meget fortjent. Tore gjorde mye godt for folkehelsen. Han mente gravalvor var skadelig og at man burde få humor på blå resept, forteller Trond.
Les også: (+) Karoline Krüger: – Å være syk var skremmende og tungt
«Rorbua»
Vennen forteller at Skoglund var flink til å se andre mennesker, selv de som satt musestille inne i en krok. Han hadde et godt hjerte, holdt alltid en lav profil og forsynte seg aldri før alle andre hadde fått mat.
– Tore sto opp imot urettferdighet og var ikke redd for å snakke makta midt imot. I «Rorbua» prøvde vi å få inn en touch av samfunnskritikk i hvert program.
– Ideene til det fikk vi da vi foran hvert opptak spiste kjøttkaker med poteter og ertestuing på Saga Hotel i Tromsø. Bare han og meg. Der var det høyt under taket, og jeg er sikker på de samtalene kunne ha blitt bra TV. Jeg savner de middagene, forteller Trond Myhre til Her og Nå.