Karsten Warholms trener Leif Olav Alnes

– Tenkte på å legge opp som trener

I 2015 vurderte Leif Olav Alnes å bruke mer tid på «gutteting» som dykking og fisking. 30 år som friidrettstrener var egentlig nok. Så dukket Karsten Warholm opp.

<b>PAKKELØSNING</b>: Karsten Warholm har vært tydelig på at om treneren Leif Olav Alnes slutter, slutter også han.
PAKKELØSNING: Karsten Warholm har vært tydelig på at om treneren Leif Olav Alnes slutter, slutter også han. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Sist oppdatert

I ni år har de vært et av Norges mest omtalte radarpar. Karsten Warholm (28) og treneren Leif Olav Alnes (67) har sanket medaljer av edleste slag og Karsten har også satt to verdensrekorder.

Da Karsten dukket opp på den erfarne friidrettstrenerens radar i 2015, hadde han egentlig lagt helt andre planer.

– På det tidspunktet hadde jeg begynt å tenke på å legge opp som trener. Jeg vurderte om jeg ikke skulle brukt litt mer tid på sånne «gutteting» som å dykke og fiske og sånn før gåstolen tok meg. Så ble det ikke sånn, smiler Leif Olav lunt.

Passert pensjonsalder

Leif Olav lever og ånder for å få raske utøvere til å løpe enda raskere. Siden 80-tallet har han trent mange av de beste norske sprinterne, og han har i løpet av trenerkarrieren tilnærmet oppnådd legendestatus i norsk idrett.

Nå har treneren rukket å passere pensjonsalder, men det blir hverken dykking eller fisking som vil oppta tiden hans med det første.

– Pensjonsalder? Det vet jeg ikke hva er. Det har jeg ingen planer om. Det er nok en stor sjanse for at jeg gir meg når Karsten velger å gi seg. Man vet aldri, det er det som er greia.

– Du må holde øynene på ballen, eller hekken, og med en gang du har passert den, se på neste, sier Leif Olav.

<b>MOTIVATOR: </b>Leif Olav Alnes har jobbet som friidretts-trener i snart 40 år. Han hylles for sin kunnskap og evne til å motivere utøverne.
MOTIVATOR: Leif Olav Alnes har jobbet som friidretts-trener i snart 40 år. Han hylles for sin kunnskap og evne til å motivere utøverne. Foto: Henrik Myhr Nielsen

67-åringen fra Torvikbukt utenfor Molde har fått Karsten til å ta steget fra å være svært talentfull til å bli verdens raskeste på 400 meter hekk.

En bragd som ikke har kommet av seg selv, men baserer seg på enormt mange treningstimer.

– Hvordan ser du på den reisen dere har tilbakelagt så langt?

– Den er for så vidt ganske uvirkelig. Jeg er veldig glad for at jeg fikk flydd i 30 år før jeg fikk brynt meg på denne utfordringen. Jeg er så heldig at dette kom mot slutten av karrieren, hvor det er grøfter på begge siden av veien og jeg kanskje har vært i de fleste, resonnerer suksesstreneren.

Les også: Karsten Warholm om samboeren: – Et godt tegn at hun ikke har flyttet ut

Respekt og kommunikasjon

De tilbringer minst åtte timer sammen hver dag hele året – helt uten å havne i klinsj. Bak det gode trener-utøver-forholdet, ligger det et dypt vennskap.

– Det er helt åpenbart også et vennskap mellom oss. Jeg tror at i alle relasjoner i livet, er det to ting som er ekstremt viktig. Det er gjensidig respekt og kommunikasjon. Har du det, kommer det til å gå bra. Mangler du det, er det et tidsspørsmål før det blir problemer, mener Leif Olav, og avslører at han og Karsten aldri har blitt uvenner.

– Det er stor forskjell på å være uenige og å bli uvenner. Det tror jeg folk må øve litt mer på. Vi har aldri vært uvenner. Vi går alltid for den beste løsningen. Det er det det handler om.

<b>NÆRT VENNSKAP:</b> Gjennom ni års samarbeid har Karsten og Leif Olav etablert et nært vennskap. Her er Leif Olav sammen med kona Kate som selvfølgelig kjenner Karsten godt. 
NÆRT VENNSKAP: Gjennom ni års samarbeid har Karsten og Leif Olav etablert et nært vennskap. Her er Leif Olav sammen med kona Kate som selvfølgelig kjenner Karsten godt.  Foto: Morten Bendiksen

To ganger verdensmester. Olympisk mester. To verdensrekorder. EM-gull. Høydepunktene har vært mange siden Karsten og Leif Olav startet det daglige samarbeidet i 2015.

– Har du sett en endring i Karsten gjennom disse årene?

– Jeg mener Karsten er veldig mye den samme gutten med de samme verdiene. Men det er klart det er en modningsprosess fra du er 20 år til du er 28. Det skjer mange ting i livet på den turen.

– Jeg synes han har håndtert det strålende. For med suksess kommer fristelser i alle former og fasonger – og ikke minst i forkledninger.

Les også: (+) Maren Lundbys nye liv: – Jeg skifter nesten personlighet

«Årets trener»

Og verdens beste på 400 meter hekk har fortsatt bena solid plantet på jorden. Det kan supertreneren bekrefte.

– Det har han, og det er lurt. Det er det ikke alle som greier. Menneskene du møter på vei opp, er de samme du møter på vei ned.

<b>DRØMMEKARRIERE:</b> – Jeg tenker at vi er utrolig heldige, for vi driver faktisk med noe som ikke er viktig. Vi har valgt å gjøre det viktig. Det er en stor forskjell. sier Leif Olav. 
DRØMMEKARRIERE: – Jeg tenker at vi er utrolig heldige, for vi driver faktisk med noe som ikke er viktig. Vi har valgt å gjøre det viktig. Det er en stor forskjell. sier Leif Olav.  Foto: Heiko Junge

– Jeg mener veldig mye av det som gjør Karsten til verdens beste, er det som foregår over slipsknuten. Det er slik han greier å gjøre feilen bare en gang. Han er dristig og ratter når han ser veien svinger – selv om GPS-en sier «rett frem».

Med det gjeve «Årets trener»- trofeet i bagasjen, forlot Leif Olav «Idrettsgallaen» i Trondheim i januar. Bare måneder før det braker løs under OL i Paris, ser han lyst på tingenes tilstand.

– Jeg synes det ser bra ut! Jobben vår fremover nå er å redusere tilfeldighetene til et minimum. Vi må ta det vi får. Så er det ingen vits å komme med unnskyldninger om vi ikke vinner. Er noen bedre enn deg, så fortjener de det.


Denne saken ble første gang publisert 29/05 2024, og sist oppdatert 29/05 2024.

Les også