Torkjell Berulfsen (1943-2024)
– Torkjell var en klok, snill og varm mann
De jobbet sammen i NRK radio og hadde hverandre til bords i TV-programmet «Fire-stjernes middag». Skuespiller Anne Marie Ottersen lot seg sjarmere av programleder Torkjell Berulfsen.
Onsdag 24. juli sovnet Torkjell Berulfsen inn etter lengre tids sykdom. NRK-profilen og programlederen ble 81 år.
Han markerte seg i flere tiår som en kunnskapsrik og vittig programleder, både i radio og på TV.
Skuespiller Anne Marie Ottersen (79) er en av flere som samarbeidet med Torkjell.
– Jeg jobbet med ham i radioen i flere år. Det var en ren fornøyelse, både faglig og som den fantastisk gode kollegaen han var, forteller Anne Marie.
– Hvordan vil du beskrive Torkjell?
– En klok, snill og varm gentleman. Han var en intellektuell med kunnskap om svært mye forskjellig. Torkjell hadde også en herlig form for humor som smittet lett over på alle rundt ham. Han var både høytidelig og uhøytidelig på én gang.
– Torkjell var aldri en mann som fulgte med strømmen. Han stod støtt på egenhånd og hadde høy grad av integritet, og så var han raus med å gi noe til andre mennesker, sier Anne Marie.
Hylles av Anne Marie Ottersen
De to deltok sammen i «Fire-stjernes middag» på TV Norge i 2016, sammen med Stian Blipp (34) og Triana Iglesias (42).
– Det ble noen minnerike øyeblikk. Torkjell hadde et fantastisk flott hjem med høy takhøyde for å si og mene absolutt alt – også rundt middagsbordet. Stian Blipp, som var den yngste av oss fire, hadde på seg de samme klærne som eldstemann Torkjell. Det syntes Torkjell var et artig påfunn, forteller Anne Marie.
Hun mottok bortgangen til Torkjell med sorg.
– Det er trist, men ikke tragisk når gamle folk dør. Livet varer så lenge som det gjør. Det må vi forholde oss til alle sammen, mener Anne Marie.
Torkjell minnes som raus, kunnskapsrik og et «vandrende NRK-leksikon» på statskanalens hjemmeside. Han ledet flere kjente radioprogrammer som «Nitimen», «Reiseradioen» og «Nattradioen».
Les også: Torkjell Berulfsen: – Jeg føler meg overhodet ikke som 80 år
Gullruten for beste programleder
Torkjell, som var tilknyttet NRK fra slutten av 70-tallet og fram til han ble pensjonist i 2015, laget også flere underholdningsprogrammer for NRK på TV.
Han laget seersuksessen «Edle dråper», et reiseprogram med folkeopplysning om forskjellige former for alkohol. Mange husker ham også fra «Dykk i arkivet», «Berulfsens pengebinge», «Opp i røyk», «Ganefryd», og «Berulfsens fargerike» som han vant Gullruten for beste programleder i 2007.
Torkjell jobbet i mange år i tospann med Knut Borge. De to ble et yndet radarpar, både i radio og på TV. På begynnelsen av 80-tallet var Knut gjest i Torkjells radioprogram «Senfredag». De to fant tonen og begynte å lage programmet sammen – under tittelen «Borgulfsen».
Savnet bestevennen
– Det var starten på et godt, langt og varig samarbeid. Knut Borge var en eventyrlig mann. Jeg kunne dele gleden over det norske språket med ham. Han brukte aldri de mest innlysende ordene, og snakket for eksempel aldri om «bukser» – han sa «benklær», fortalte Torkjell i et intervju med Her og Nå i forbindelse med hans 80-års dag i 2023.
Knut Borge døde i 2017, og Torkjell mistet dermed en kjær og nær venn.
– Knut bodde like ved siden av meg, bare 200 meter unna. Jeg kjører ofte forbi der hvor han bodde og ser opp på den leiligheten. Da tenker jeg: «Knut. Det var der du bodde». På det punktet er jeg ganske sentimental. Jeg savner ham veldig, fortalte Torkjell i intervjuet.
Opptatt av språk
Torkjell bodde hele sitt liv i Oslo. Oppveksten med foreldre og søsken var i Ullevål hageby, der han ofte syklet eller gikk på epleslang. Han var ikke kjent for å være et skolelys, men utdannet seg til filolog med strålende karakter.
Interessen for språk fikk han gjennom sin far som var professor i norsk. Torkjell fikk tidlig øynene opp for hvordan vi formulerer oss både muntlig og skriftlig.
– Lørdagskveldene hjemme besto alltid av at mor hadde laget formkake med krem og syltetøy, og far leste høyt. Det var den høytlesningen som ga meg innsikt i Ibsen, Bjørnson, Kielland, Lie og hele den gjengen der. Det var en fornøyelse, og far gjorde meg og mine søstre veldig oppmerksom på nyanser i det norske språket, fortalte Torkjell i 80-årsintervjuet.
Faren Bjarne Berulfsen var en av initiativtakerne til foreningen «Visens venner». Flere møter ble holdt hjemme i stua hos lille Torkjell.
– Som unge hadde jeg gleden av å møte mennesker som Thorbjørn Egner og Alf Prøysen. Med melkekruset i hånden ble jeg gjerne fulgt til sengs av en av dem, som fortalte historier eller leste høyt for meg.
– Jeg tror jeg er det første mennesket i Norge som har fått oppleve «Folk og røvere i Kardemomme by». Egner leste den for meg før den var blitt utgitt, så jeg lå i sengen og hørte storøyd på fortellingen. Jeg var testpilot, og godkjente det meste, fortalte Torkjell.
Les også: (+) Da far ble dement, røpte han sannheten om familien vår
Opplevd mye
De siste årene opplevde Torkjell å gå i langt flere begravelser enn han gjorde tidligere i livet.
– Det er underlig å ha kommet opp i en alder hvor svært mange av mine jevnaldrende allerede er døde. Jeg har god samvittighet og god tid, og kan vente på det også. Men jeg kan si at det er ikke livet om å gjøre å holde seg i live, fortalte han.
Selv var han komfortabel med å ha rundet 80 år.
– Jeg synes det er helt greit. Jeg ser med glede tilbake på det som har vært med. Jeg er fryktelig takknemlig for det livet jeg har fått, og stortrives med det. 80 år er liksom et sånt magisk tall. Jeg som kalvet på sykkel i Ullevål hageby og gikk på epleslang, og så plutselig er jeg 80 år! Det er nesten helt uvirkelig. Da jeg var i 20-årene hadde jeg for meg at jeg skulle være heldig hvis jeg kunne klare å bli 60, og nå sitter jeg her som 80-åring – fortsatt med nysgjerrighet på hva jeg skal gjøre i morgen, sa Torkjell i jubileumsintervjuet.
Denne saken ble første gang publisert 26/07 2024.