Anders Hatlo rundet 75 ÅR
«Til salgs»-skiltet hang på familiehytta da Anders Hatlo og kona tok et drastisk valg. De solgte i stedet huset
Skuespilleren elsker fortsatt å stå på scenen, men 75-årsjubilanten Anders Hatlo gleder seg over å ha fått mer tid med kona May-Lis og resten av familien på sitt idylliske ferieparadis i Larvik. Les intervjuet.
Solskinnet glitrer i blått hav mellom holmer og skjær i den idylliske Viksfjorden i Larvik. På verandaen til sin lekre, gråmalte hytte på Lamøya sitter skuespiller Anders Hatlo og betrakter utsikten han aldri kan få nok av.
– Det er like fint å se ut over Viksfjorden nå som da jeg var 10-åring, sier Anders, mens kona May-Lis Hatlo (75) kommer bærende ut med et fat fullt av sommerlige fristelser.
– Dette er min barndoms dal. Det var her jeg sprang rundt som liten, her er røttene mine. Det er minner overalt, hvor enn jeg snur meg. Å være her gir meg ro og fred i sjelen, sier han og smiler så bredt at det karakteristiske mellomrommet mellom fortennene kommer til syne.
Sommerhus i Larvik
Født: 17. august 1947
Alder: 75 år
Yrke: Skuespiller
Kjent fra: Helmer & Sigurdson og som Harald Hildring i Hotel Cæcar
Barn: Hege, Christian og Einar Hatlo
Ektefelle: May-Lis Hatlo
Den store tomta – med egen strandlinje og stor hage – har vært i familiens eie siden like etter andre verdenskrig. Foreldrene hadde hytte litt lenger bort på tomta, men da den brant på 50-tallet ble den erstattet av den nåværende hytta i 1963, dog adskillig mindre da enn slik den er nå.
Etter å ha delt ferieparadiset med sine brødre i mange år, ble det for noen år siden bestemt at hytta skulle legges ut på markedet. Men Anders og May-Lis var ikke klare for å gi slipp, og i 2008 kjøpte de i stedet ut brødrene.
– «Til salgs»-skiltet sto på veggen her, og da måtte vi bråbestemme oss for om vi ville kjøpe hytta eller la dette stedet gå ut av familien. «Vi selger huset vårt på Nesøya», sa vi – og så kjøpte vi dette. Nå har vi to boenheter i Larvik, men ingen i Oslo der jeg har jobbet helt frem til nå, sier han.
Ekteparet Hatlo har pusset opp og bygget på hytta og de omkringliggende anneksene. Nederst i hagen finner man «det greske hjørnet» der Anders har snekret og malt et blått bord, slik man gjerne finner i Hellas. Men høyt over det hele vaier det norske flagget i sommerbrisen – til ære for hytteeierens eget jubileum den 17. august.
– Det er veldig rart å bli 75 år. Det å bli 70 var også veldig rart. Det høres bare helt merkelig ut at jeg skal være i den alderen. Klisjeen er jo at: «Inni er jeg helt lik», men det er altså sånn det er. Jeg merker ingenting til alderen. Jeg tror det er veldig sunt for hjernen at jeg har drevet med pugging av tekst gjennom hele livet. Jeg kan kjenne litt på redselen for å glemme, men hittil har det gått bra, sier han.
Livet på hytta er ikke bare ferie. Den kommende jubilanten finner frem et manus og setter seg for å lese replikkene – høyt og med stor innlevelse.
Teaterstykket han pugger til heter «Neste kamp» og spilles i «Østkantspelet» på Vålerenga mellom 18. og 25. august. Generalprøven faller dermed på skuespillerens 75-årsdag.
– Å tilbringe bursdagen på scenen er helt sånn som det skal være. Det blir veldig morsomt. Jeg spiller en 109-årig østkantmann. For en stund siden sa jeg til Toralv Maurstad (95) at: «Nå begynner segmentet ditt å skrumpe inn, for nå skal jeg spille en over 100». Han syntes at det var greit, for så vidt, sier han og ler godt.
Les også: Skuespiller Mari Maurstads tre profilerte sønner: Alle har satset på kreative yrker
Pendler til Oslo
Etter at Anders og May-Lis flyttet fra Oslo, har det blitt lengre reisevei til teaterjobbene i hovedstaden. Men 75-årsjubilanten er glad for at han nå bor nærme sine brødre i Larvik – byen der alt startet.
– Jeg hadde en fantastisk barndom og oppvekst her i Larvik. Jeg har en bror som er to år yngre enn meg, og så var det to storebrødre. I barndommen fikk de eldste lov til å bade først i badekaret. Det var svært og med en rusten, gammel varmtvannsbereder som bare hadde 10 centimeter med vann. Innen vi to yngste fikk lov til å bade, så var det jo blitt kaldt – og skittent. Men jeg overlevde det også. Vi var aldri sultne, og vi frøs aldri, smiler han.
Foreldrene var sivilingeniør Einar og kjemikeren Martha, som etter hvert ble hjemmeværende. Hatlo-familien besto for det meste av akademikere og realister, og det lå overhodet ikke i kortene at nest yngste sønn skulle velge skuespilleryrket. Likevel viste Anders tidlige tegn til at han ikke hadde noe imot å bli sett og hørt.
– Jeg husker at den gamle læreren på folkehøyskolen, som var født i 1885, sa: «Anders svarer alltid først, men Anders svarer ikke alltid riktig». Jeg var impulsiv, rakk opp hånden og sa: «Ja, det vet jeg!». Det er nok også typebestemt, mener han.
Elev på Oslo Nye Teater
I ungdomsårene drev Anders med skihopping, seiling og turning, men da han på gymnaset ble introdusert for skoleteater var det bare én vei å gå. På andre forsøk kom han inn på Teaterhøgskolen og videre som elev på Oslo Nye Teater.
– Der møtte jeg hele eliten. Det var storheter som Leif Juster, Wenche Foss, Arve Opsahl, Toralv Maurstad, Aud Schønemann, Rolf Just Nilsen og Willy Hoel. Jeg spilte i et stykke som het «Plaza suite», der Leif Juster var med i tredjeakt.
– Han kom alltid før stykket begynte og sa: «Anders, nå må du forte deg å bli ferdig. Du har røde kuler i dag». Så spilte vi kinasjakk i et helt år – seks dager i uka. Sånn var det. Det var veldig moro. Men det er klart jeg hadde stor respekt. Du satte deg ikke ned før eventuelt Leif Juster satte seg ned på en prøve, altså.
Les også: (+) Når kan jeg ta barnet mitt med på teater?
«Helmer & Sigurdson»
Det store gjennombruddet kom i 1975 med NRKs «Helmer & Sigurdson», Norges første kriminalserie som gjorde stor suksess frem til 1981. På det meste så tre millioner nordmenn på de populære etterforskerne, og Anders ble superstjerne over natta.
– Jeg hadde noen onkler og tanter i Sandefjord, der faren min kom fra. De sa: «Det er ikke mulig å gå på gata i Sandefjord med deg, for alle skal snakke med deg». Sånn var det nok. «Helmer & Sigurdson» ble en helt eventyrlig suksess.
En måke kommer flyvende over sommerparadiset på Lamøya og setter til å skrike. Om du lurer så har Anders spilt måke også – ved navn «Svimse» i Disneys «Den lille havfruen».
Han har dubbet flere fugler opp gjennom årene, gjort stor suksess på teatret i forestillinger som «Myrna Vep» og «Cabaret», spilt i både «Olsenbanden» og «Olsenbanden Jr.», ledet gameshowet «Lingo» på TVNorge og er stemmen i «Firestjerners middag» på samme kanal.
– At jeg har fått lov til å jobbe med så mange varierte oppgaver, har vært det store for meg – særlig på teatret. Det morsomste er møtet med publikum, mener han.
Les også: Kirsti Sparboe flyttet hjem til Norge etter 17 år: – Jeg har måttet lære meg å leve alene
Kona May-Lis og barna
I perioder har han jobbet med syv forestillinger på en gang, og har blitt fløyet i helikopter fra en forestilling for å rekke å stå på scenen i den neste. Da har det ikke alltid blitt like mye tid til kona May-Lis og barna Einar (53), Christian (51) og Hege (42).
– Det er klart at det er ikke veldig familievennlig å være skuespiller. Familien er ryggraden i livet. May-Lis og jeg er «Team Hatlo», og jeg hadde aldri klart noe av det jeg har holdt på med uten familien min. Derfor er det deilig å være sammen. Jeg synes det er deilig å ta helg nå som jeg jobber mindre. Som skuespiller er jo helg det samme som jobb, sier han.
Med sitt romslige feriested og flere frihelger ligger forholdene til rette for mer tid med familien. Rett som det er kommer barnebarna Markus (20), Kaja (18), Vilde (16), Eyolf (15), Iben (12) og Maiken (11) på besøk ut til besteforeldrene ved Viksfjorden.
– Det er ikke noe som er koseligere enn å være sammen med barnebarna. Jeg tror nok de vil si at jeg er en leken bestefar. Vi spiller også yatzy, og det morsomste er jo selvfølgelig å slå bestefar. Det hender jeg lar meg slå, men jeg gir ikke bort seieren. Jeg vil vinne! Det høres jo fælt ut å slå barnebarna. Det gjør jeg ikke – bare i terning og boccia, sier jubilanten med et smil.
Denne saken ble første gang publisert 23/08 2022.