Therese Johaug
Åpner opp om egen psykiske helse
Therese Johaug vil hjelpe kvinner som sliter. Nå forteller hun hva som har vært terapi for henne i vanskelige stunder.
Oppturene har stått i kø for Therese Johaug (35) etter at hun la skiene på hylla i fjor.
Hun har gitt ut boken «Hele historien», fått jobb som ekspertkommentator i NRK og ikke minst blitt mamma for aller første gang. Lille Kristin Hoff Johaug kom til verden på selveste 17. mai.
Økonomisk går det også bra, ifølge Finansavisen. I fjor hadde den tidligere langrennsstjernen, som også har sitt eget klesmerke, 5,1 millioner kroner i inntekt.
Formuen var da på hele 62,3 millioner kroner, noe som var en økning på ni millioner fra året før.
Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp
Åpner opp om psykisk helse
Livet har imidlertid ikke vært preget av bare oppturer for Therese, og nå ønsker hun å fortelle om hvor viktig det er å snakke åpent om psykisk helse og kvinnehelse.
– Jeg har opplevd det aller største en toppidrettsutøver kan drømme om, nemlig å få både OL- og etter hvert også VM-gull rundt halsen, men jeg har også opplevd det verste: Å bli utestengt fra den samme idretten.
– Da fikk jeg virkelig kjenne på hvor mye den mentale helsen har å si, forteller hun i et intervju med bladet KK.
I 2017 avla langrennsesset som kjent en positiv dopingprøve og hun ble utestengt i 18 måneder. Therese forteller til KK at hun følte at hele livet gikk skeis og at hun bare lå inne i leiligheten og gråt.
Å begynne å trene igjen ble nøkkelen til suksess for hennes egen psykiske helse.
– Det betyr alt. Jeg har så lyst til at mange andre skal få lov til å oppleve det jeg selv opplevde med trening, og hvor mye det har å si for den mentale helsen din, forteller hun til MinMote.
– Spesielt under utestengingen så brukte jeg treningen som en terapi for å komme meg gjennom de tøffe dagene og tøffe periodene, sier Dalsbygda-jenta.
Les også: Therese Johaug: – Jeg bare lå i senga og gråt
Snakk om det
Therese har bestemt seg for å sette psykisk helse og kvinnehelse på dagsordenen og vil belyse de viktige temaene gjennom sine ulike plattformer.
– Jeg tror det er viktig å dele erfaringer. Å snakke om det så folk skjønner at de ikke er alene. At det ikke er noe å skamme seg over, og at det ikke er noe som er unormalt.
– Vi er alle forskjellige, og har alle ulike problemer, men mitt råd er å snakke om det. At kvinner kan hjelpe kvinner ved å dele både erfaringer og også gode råd, forklarer hun til KK.
Målet er å få flere til å kjenne på treningsglede og oppleve hva den kan gjøre med egen psyke og selvtillit.
– Jeg tror det er viktig at jenter skal få oppleve hvor mye trening har å si for mental helse, og hvor mye mer energi du får. Og at du kan dyrke en selvfølelse og en selvtillit inni deg ved å trene, sier hun til MinMote.
Denne saken ble første gang publisert 07/12 2023.