Skuespiller Thea Loch Næss

– Jeg har vrengt sjelen min

Marianne Ihlen var kunstner, men det var forholdet til musikeren og poeten Leonard Cohen hun ble kjent for. I NRK-serien «So long, Marianne» får vi ta del i kjærlighetshistorien, men blir også bedre kjent med mennesket Marianne.

<b>DRØMMEROLLE:</b> Thea Sofie Loch Næss spiller Marianne Ihlen i serien «So Long, Marianne». Dette er en type rolle Thea har drømt om å få spille.
DRØMMEROLLE: Thea Sofie Loch Næss spiller Marianne Ihlen i serien «So Long, Marianne». Dette er en type rolle Thea har drømt om å få spille. Foto: Svein Brimi
Publisert

Det var en stjernespekket rød løper da førpremieren på NRK-serien «So Long, Marianne» gikk av stabelen på Klingenberg Kino i Oslo.

Serien handler om forholdet mellom norske Marianne Ihlen (1935–2016) og den kanadiske poeten og musikeren, Leonard Cohen (1934-2016).

Tittelen på serien er inspirert av sangen «So long, Marianne» som Leonard skrev til sin kjæreste.

Les også: Leonard Cohens kvinner: – Jeg visste at han var farlig

Skuespiller Thea Loch Næss

Hovedpersonen på den røde løperen var skuespiller Thea Sofie Loch Næss (27), som spiller rollen som Marianne.

Serien søker å vise at hun var mer enn bare en kjæreste og muse for Leonard – Marianne var en kunstnersjel, og for Thea var det gjevt å få vise hvem hun egentlig var.

– Det å få lov til å gi Mariannes historie et nytt liv, det er en ære, sier Thea til oss.

<b>INTENST FORHOLD:</b> Thea Sofie Loch Næss og Alex Wolff i rollene som Marianne Ihlen og Leonard Cohen i serien «So Long, Marianne». Serien gir et nært innblikk i deres intense forhold.
INTENST FORHOLD: Thea Sofie Loch Næss og Alex Wolff i rollene som Marianne Ihlen og Leonard Cohen i serien «So Long, Marianne». Serien gir et nært innblikk i deres intense forhold. Foto: NRK

Hun håper serien kan gi folk et nytt syn på henne som mer enn en fotnote i Leonard Cohens liv.

– Jeg håper vi klarer å vise hele mennesket.

I forberedelsen til rollen fant 27-åringen ut at Marianne var en kvinne med mye kjærlighet og et ungdommelig vesen. Lekenheten beholdt hun hele livet.

– De som kjente henne, beskrev henne som sulten på livet og søkende, men det som står sterkest igjen for meg, er hvor mye kjærlighet hun hadde å gi, sier hovedrolle-innehaveren.

Thea kjenner seg igjen i Marianne.

– Det blir kanskje litt rart av meg å stå her og si at jeg er lik henne som person, det får være opp til andre å bedømme. Men jeg kan absolutt kjenne meg igjen i det å være søkende, slik hun var.

Les også: (+) Det var en fremmed, full mann som fortalte sannheten om mannen jeg elsket

<b>BEGYNNELSEN:</b> Leonard Cohen og Marianne Ihlen møttes på den greske øya Hydra. Det var her deres legendariske kjærlighetshistorie startet, en historie som skulle inspirere Cohens musikk og poesi.
BEGYNNELSEN: Leonard Cohen og Marianne Ihlen møttes på den greske øya Hydra. Det var her deres legendariske kjærlighetshistorie startet, en historie som skulle inspirere Cohens musikk og poesi. Foto: Svein Brimi

Født på 90-tallet

Skuespilleren mener det er enklere for kvinner å leve ut sine drømmer i dag enn det var for Marianne.

– Jeg er heldig som er født på 90-tallet, ikke på 30-tallet som Marianne! Som kvinne i dag er min plass i samfunnet og muligheten til å være kreativ mer tilgjengelig enn det var for henne.

<b>KUNSTNER:</b> Marianne Ihlen levde som en kunstner. Bildet er fra 2006, Marianne gikk bort i 2016. Leonard Cohen skrev et rørende brev til Marianne da hun lå på dødsleiet: «Jeg er rett bak deg, så nær at hvis du strekker ut hånden, tror jeg du kan nå min.» 
KUNSTNER: Marianne Ihlen levde som en kunstner. Bildet er fra 2006, Marianne gikk bort i 2016. Leonard Cohen skrev et rørende brev til Marianne da hun lå på dødsleiet: «Jeg er rett bak deg, så nær at hvis du strekker ut hånden, tror jeg du kan nå min.»  Foto: Svein Brimi

Thea kjente for anledningen på premiere- nervene.

– Jeg har vært utrolig nervøs, innrømmer hun.

– Det er noe veldig skremmende når noe betyr så mye for deg. I arbeidet med serien har jeg virkelig vrengt sjelen min, og gitt alt.

Uansett mottagelsen av serien, er prosjektet et minne for livet for den unge skuespilleren.

– Jeg får bare prøve å kose meg, dette har vært en opplevelse jeg aldri vil glemme.

Se bilder fra den røde løperen:

<b>ROLLE I SERIEN:</b> Den folkekjære skuespilleren Lise Fjeldstad spiller rollen som den eldre Marianne Ihlen.
ROLLE I SERIEN: Den folkekjære skuespilleren Lise Fjeldstad spiller rollen som den eldre Marianne Ihlen. Foto: Svein Brimi
<b>GLEDET SEG:</b> Skuespillerne og venninnene Kathrine Thorborg Johansen og Ine Marie Wilmann gledet seg til å se førpremieren og vennen Thea Loch Næss, som er hovedrolle- innehaver.
GLEDET SEG: Skuespillerne og venninnene Kathrine Thorborg Johansen og Ine Marie Wilmann gledet seg til å se førpremieren og vennen Thea Loch Næss, som er hovedrolle- innehaver. Foto: Svein Brimi
<b>BEDRE KJENT:</b> Skuespiller Guri Schanke gledet seg til å bli bedre kjent med historien om Marianne Ihlen og Leonard Cohen. – Jeg vet ikke mye om den fra før, sa hun til Her og Nå. 
BEDRE KJENT: Skuespiller Guri Schanke gledet seg til å bli bedre kjent med historien om Marianne Ihlen og Leonard Cohen. – Jeg vet ikke mye om den fra før, sa hun til Her og Nå.  Foto: Svein Brimi
<b>MANUS- FORFATTER:</b> Norges mestselgende forfatter, Jo Nesbø, er en av manusforfatterne bak serien.
MANUS- FORFATTER: Norges mestselgende forfatter, Jo Nesbø, er en av manusforfatterne bak serien. Foto: Svein Brimi
<b>UNDERHOLDT:</b> Musikeren Sivert Høyem var invitert til å opptre i forbindelse med førpremieren på NRK-serien.
UNDERHOLDT: Musikeren Sivert Høyem var invitert til å opptre i forbindelse med førpremieren på NRK-serien. Foto: Svein Brimi
<b>PREMIEREKLAR:</b> Radioprofil i NRK, Arian Engebø, gledet seg til å få en smakebit av historien om Marianne Ihlens liv. 
PREMIEREKLAR: Radioprofil i NRK, Arian Engebø, gledet seg til å få en smakebit av historien om Marianne Ihlens liv.  Foto: Svein Brimi
<b>DATE-NIGHT:</b> Skuespiller Agnes Kittelsen og musiker- ektemannen Lars Winnerbäck benyttet førpremieren som en anledning til en date.
DATE-NIGHT: Skuespiller Agnes Kittelsen og musiker- ektemannen Lars Winnerbäck benyttet førpremieren som en anledning til en date. Foto: Svein Brimi
<b>REGISSØR:</b> Øystein Karlsen har både regissert og skrevet manuset til serien «So Long, Marianne». Han er også kjent for å ha skrevet og regissert de populære TV-seriene «Exit» og «Dag».
REGISSØR: Øystein Karlsen har både regissert og skrevet manuset til serien «So Long, Marianne». Han er også kjent for å ha skrevet og regissert de populære TV-seriene «Exit» og «Dag». Foto: Svein Brimi

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2024.

Les også