Farmen-aktuelle Tarjei Svalastog:
Tarjei Svalastog legger ikke skjul på at det vonde som skjedde i barndommen satte spor
Som 17-åring flyttet Tarjei til Oslo for å satse på dansen, men også for å komme seg unna guttene som plaget ham. I dag håper han å være et forbilde for de som våger å gå mot strømmen.

«Farmen kjendis»-aktuelle Tarjei Svalastog (25) var seks år gammel da han første gangen snørte på seg danseskoene og ga seg ut på parketten.
I lang tid hadde han fulgt storesøsterens dansekarriere, og endelig, i første klasse, var det hans tur.
– Jeg fikk med meg en god kompis i klassen på dansen, men han sluttet tidlig. Jeg valgte å fortsette. Det er jeg glad for den dag i dag. Hvis ikke, hadde jeg ikke sittet her, nikker Tarjei mot de idylliske omgivelsene på «Farmen kjendis»-gården.
Rømte til Oslo
Det var ikke alle som forsto seg på unge Tarjeis lidenskap for dans. Det fikk han tidlig erfare.
– Jeg skal ikke påstå at jeg var den kuleste kid'en i klassen. Det var tøft å vokse opp og være han ene som danset, innrømmer Tarjei.
Vi har fulgt Kristiansand-gutten svinge seg grasiøst og selvsikkert over parketten med flere av Norges aller største kvinnelige kjendiser i seerfavoritten «Skal vi danse» på TV 2.
To av fire sesonger har det resultert i bronseplass. Nå kan vi også følge ham som en av forpakterne av Fredheim gård i Søgne anno 1925.

Men å kjempe seg til Norgestoppen, og senere verdenstoppen, i sportsdans, har på ingen måte vært en dans på roser.
– Jeg tror mange som tar valg som ikke er helt «mainstream», har kjent på det. Kommentarene fra de i klassen, som kanskje ikke er vondt ment, men som fortsetter å komme. Han flyttet til Oslo som 17-åring for å satse på dans.
– Men det var også deilig å komme seg vekk fra de guttene som hadde plaget meg på skolen, erkjenner Tarjei.
Les også: (+) Jeg mistet jobben og isolerte meg i leiligheten. Så en dag ringte det på døra ...

Med tiden til hjelp
Dansetreneren ble den gangen avgjørende for Tarjeis vei videre.
– Jeg hadde en veldig fin dansetrener som bearbeidet det jeg hadde gått gjennom, sammen med meg. Jeg føler i dag at jeg har kommet sterkere ut av det, men det er ingen hemmelighet at det har tatt tid.

Tarjei trekker pusten.
– Men det at jeg har lykkes, er ingen «fuck you» til de som plaget meg i det hele tatt. Mange av dem har blitt kjempefine folk, og jeg har ingenting vondt å si om dem. Men det er gøy at det har gått bra. Det kunne gått andre veien.
For den tøffe 25-åringen har motgangen gjort ham desto mer bevisst på hvilket forbilde han ønsker å være for andre.
– Å være et forbilde for gutter som har lyst til å danse, har blitt en kampsak for meg i livet.
Han oppfordrer gutter som tør å velge noe annet enn fotball og andre sporter som gutter tradisjonelt velger, å våge og stå i det.
– Hvis du gir deg, går du kanskje glipp av mange kule muligheter i livet, sier Tarjei, og legger til at selv om det til tider stunder kan føles tungt, går det som regel bra til slutt.
– Bare du følger magefølelsen, sier Tarjei, som selv spilte fotball parallelt med dansen til det ikke lenger lot seg kombinere.
Les også: (+) Sønnen vår flyttet innmed kjæresten. Så vistehun sitt sanne ansikt
Ryggproblemer
Som 20-åring satte han punktum for proffkarrieren. Det valgte han å gjøre mens han fortsatt hadde en kropp som fungerte.

– Jeg har hatt en del ryggproblemer siden jeg sluttet å danse fulltid i 2020. Jeg tror de fleste som har danset, har slitt med ryggen. Slitasje og belastning over tid setter spor. Men jeg har ikke daglige smerter, og kroppen føles bra akkurat nå, understreker Tarjei, som ikke frykter at ryggen skal trigges av lange dager med hardt arbeid på gården.
Da han valgte å legge danseskoene på hylla, kjente han seg mett etter et liv som toppidrettsutøver.
– Å danse, krever veldig mye av deg. Det var derfor jeg valgte å slutte ganske tidlig. Jeg var rett og slett lei av idrettslivet, sier 25-åringen, som trente hele videregående, gikk på danselinjen og trente etter skoletid hver dag.
– Det var snakk om 30–40 treningstimer i uken. Det tærte på kropp og hode.