ofret alt for å bli best i verden

Stig André Berge har vært åpen om den tunge tiden: – Hvorfor skal jeg sitte med en historie, hvis det kan være med på å hjelpe noen andre?

Stig-André Berge ofret blod, svette og tårer for idretten. I dag lever den «Mesternes mester»-
aktuelle brytelegenden drømmelivet og føler seg rik på livets erfaringer.

<b>STIG-ANDRE BERGE:</b> Stig-André Berge har jobbet beinhardt og ofte under trange kår for å følge drømmen om å bli verdens beste bryter.
STIG-ANDRE BERGE: Stig-André Berge har jobbet beinhardt og ofte under trange kår for å følge drømmen om å bli verdens beste bryter. Foto: Svein Brimi
Først publisert

Fredag 13. januar var det Stig-André Berge (39) som måtte forlate «Mesternes mester» etter å ha tapt mot den tidligere håndballproffen Linn Jørum Sulland (38) i natt-testen.

– Jeg var kjempeskuffet og gikk rett i kjelleren. Jeg føler at vi brytere er veldig gjennomtrente. Det får jeg egentlig ikke vist, og det er surt, sier han til Her og Nå.

Da NRK-programmet ble spilt inn i Sandefjord og Larvik i fjor sommer, var det bare litt over et halvt år siden Stig-André hadde lagt opp som bryter. Men han har ikke ligget på latsiden etter at han ga seg som toppidrettsutøver.

– Jeg trodde at livet som pensjonist skulle bli rolig og behagelig med kafébesøk på dagtid og at jeg skulle kose meg glugg i hjel, men det har egentlig blitt alt annet. Med to små barn, jobb, foredrag og masse annet, er det ikke noe tvil om at jeg får fylt tiden min. Jeg har mer enn nok å gjøre, men jeg elsker det livet som jeg har nå, sier han med et smil.

Les også: Dette er deltakerne i «Mes­ter­nes mes­ter» 2023

<b>GOD PAPPA:</b> – Jeg trives vanvittig godt med pappalivet. Det gir meg så mye glede å gjøre noe for dem sånn at de er happy og fornøyde – og at du får utfoldet seg. Det er noe jeg elsker å gjøre. Jeg er nok en familiemann. Det er det ikke noe tvil om, sier Stig-André. Her i brytelek med sønnen.
GOD PAPPA: – Jeg trives vanvittig godt med pappalivet. Det gir meg så mye glede å gjøre noe for dem sånn at de er happy og fornøyde – og at du får utfoldet seg. Det er noe jeg elsker å gjøre. Jeg er nok en familiemann. Det er det ikke noe tvil om, sier Stig-André. Her i brytelek med sønnen. Foto: NRK

La opp i 2021

Det nye livet innebærer likevel litt mer tid med kona Rosell Utne Berge (32) og barna Nicklas (4) og Natalie (1) hjemme i huset i Rælingen.

Født: 20. juli 1983

Alder: 39 år

Fra: Oslo

Yrke: Tidligere bryter

Ektefelle: Rosell Utne Berge (32)

Barn: Niklas (4) og Natalie (1)

Se mer

– Det har blitt mer familietid, for vi har også bygd oss hytte på Lygnalia. Nå har jeg hytte, to barn, hund, kone og stasjonsvogn – så jeg har blitt ordentlig voksen.

– Det jeg synes er vanvittig deilig etter at jeg har lagt opp, er at jeg ikke må trene. Jeg elsker fortsatt å trene og gjør det hver dag, men nå er det fordi jeg har lyst. Så når vi står opp – uansett om det er i helgene, på julaften eller 17. mai, må ikke jeg si til barna og kona: «Dere må bare vente litt. Jeg må trene først», sier han.

Hver eneste dag siden Stig-André var 14 år, trente han to til tre økter om dagen – noe som tilsvarer rundt 30 treningstimer i uken. Også for kona Rosell har det blitt en helt ny hverdag etter at ektemannen avsluttet sitt knallharde treningsregime.

– Etter at han la opp og har begynt å være mer hjemme, har det bare vært helt fantastisk. Det er nesten så kjærligheten blomstrer skikkelig opp igjen. Jeg trodde egentlig det skulle bli rart å gå oppå hverandre hele tiden når han er så mye hjemme, men jeg synes at alt bare ble mye bedre, sier hun.

Les også: Ezinne Okparaebo: – Jeg har slitt med ettervirkninger av korona

Hemmelig bolig etter innspilling

Under innspillingen av «Mesternes mester» måtte Stig-André tilbringe mye tid borte fra familien igjen. Deltagerne som ryker ut blir værende i en hemmelig bolig for å unngå at noen skal få vite utfallet av NRK-konkurransen. Dermed kunne han ikke reise hjem til familien etter duellen mot Sulland.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Jeg kjente at det var vanskelig å være helt borte i tre uker. Spesielt etter at jeg la opp som utøver. At jeg var hjemme litt, og så skulle jeg plutselig være så lenge borte. Det var ikke lett, medgir han.

<b>ROSELL UTNE BERGE:</b> – Det var tøft at han var borte så lenge.
Hun minste var på avvenning fra puppen og skulle sove i egen seng, så jeg brukte to timer hver kveld på å skulle legge dem.
Allikevel ville jeg at Stig skulle gjøre det bra. Jeg vil jo at han
skal ha suksess, så jeg klarte å bite det i meg, sier Rosell om
de tre ukene ektemannen var opptatt med «Mesternes mester».
ROSELL UTNE BERGE: – Det var tøft at han var borte så lenge. Hun minste var på avvenning fra puppen og skulle sove i egen seng, så jeg brukte to timer hver kveld på å skulle legge dem. Allikevel ville jeg at Stig skulle gjøre det bra. Jeg vil jo at han skal ha suksess, så jeg klarte å bite det i meg, sier Rosell om de tre ukene ektemannen var opptatt med «Mesternes mester». Foto: Svein Brimi

Livet som bryter har gitt Stig-André skjev nese og ødelagte ører. Han har opplevd å bli bitt, har vunnet konkurranse med brukket ribben og lever med en skadet albue. Han har gitt alt for nå målet om å bli verdens beste bryter, men idretten har på ingen måte gitt ham et liv i luksus.

– Jeg har bodd på mange lugubre campingplasser og har ikke akkurat tjent fett. Jeg husker en gang jeg skulle på OL-kvalifisering i Kina. Jeg hadde knapt nok penger til mat. Mentaltreneren min, Erik Bertrand Larssen, ga meg 100 Euro før jeg skulle sette meg på flyet, minnes han.

– Hvordan har det vært å leve på såpass lite penger?

– Det har aldri vært pengene som har vært motivasjonen min i idretten. Hadde jeg kunnet skru klokka tilbake, hadde jeg gjort nøyaktig det samme en gang til. Selv om jeg måtte snu på kronene veldig ofte, har det vært veldig verdt det.

– Hvis du driver med idrett fordi penger er motivasjonen, tror jeg du kan slutte med det. Du må gjøre det fordi du har lyst til det innerst i hjerterota, mener han.

Les også: (+) Han var ingen normal kjæreste. Jeg visste at noe var galt

<b>TIDLIGERE BRYTER:</b> Fra Stig-André var 14 år og frem til han la opp i oktober i 2021, trente han to til tre økter hver eneste dag. I dag trener han fortsatt mye, men fordi han har lyst og ikke fordi han må. Her feirer han OL-bronsen i Rio i 2016.
TIDLIGERE BRYTER: Fra Stig-André var 14 år og frem til han la opp i oktober i 2021, trente han to til tre økter hver eneste dag. I dag trener han fortsatt mye, men fordi han har lyst og ikke fordi han må. Her feirer han OL-bronsen i Rio i 2016. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG/NTB

Mistet moren til kreft

39-åringen takker alle menneskene som har stått på pinne for at han skal lykkes. Ikke minst har foreldrene betydd mye for Stig-André, både som mental og økonomisk støtte opp gjennom karrieren.

– Jeg har klart meg bra. Jeg tror nok jeg setter ekstra pris på det jeg har i dag, for jeg har jobbet steinhardt for det. Da tror jeg man tar bedre vare på de tingene også. Det er selvfølgelig også takket være foreldre som har støttet meg hele veien, poengterer han.

<b>VOKSENLIVET:</b> – Det har blitt mer familietid, for vi har bygd oss hytte. Nå har jeg hytte, to barn, hund, kone og stasjonsvogn – så jeg har blitt ordentlig voksen, gliser Stig-André.
VOKSENLIVET: – Det har blitt mer familietid, for vi har bygd oss hytte. Nå har jeg hytte, to barn, hund, kone og stasjonsvogn – så jeg har blitt ordentlig voksen, gliser Stig-André. Foto: Svein Brimi

I 2015 ble faren til Stig-André pågrepet for drap på sin samboer. Året etter, 3. februar i 2016, døde moren av kreft, 61 år gammel. De personlige tragediene gikk hardt inn på bryteren, men han fortsatte satsingen og tok i 2016 bronse i Rio-OL som han dediserte til sin mor.

Stig André har valgt å være åpen om den tunge tiden.

– Jeg har skjønt at alle familier har et eller annet, så hvorfor skal jeg sitte med en historie hvis det kan være med på å hjelpe noen andre? Vi prøver ofte å pynte på sannheten. Alt skal være så rosenrødt og fint, men innerst inne er det ikke sånn overalt. Da vil jeg heller være åpen og ærlig om det. Ting er ikke skambelagt. Hvis noen kan hente energi eller motivasjon fra min historie, så har jeg hjulpet noen.

– Jeg har fint klart å legge det som har skjedd bak meg, og jeg har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på at jeg turte å være åpen. Det er mange som har hentet motivasjon og styrke fra min historie, og det gleder meg, sier Stig-André med et smil.