Gullruten 2019

Solveig Kloppen får ros av Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: - Du gir håp til mennesker i samme situasjon

Programlederen delte sine innerste følelser med TV-seerne i programmet «Det jeg ikke fikk sagt». Terese Grøm i LEVE er takknemlig for at Solveig har valgt å være åpen.

VIKTIG ÅPENHET: 
Terese Grøm er generalsekretær i LEVE. Hun takker for at Solveig Kloppen har valgt å dele sin sorg etter tapet av to av sine nærmeste.
VIKTIG ÅPENHET: Terese Grøm er generalsekretær i LEVE. Hun takker for at Solveig Kloppen har valgt å dele sin sorg etter tapet av to av sine nærmeste. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå
Først publisert Sist oppdatert

Solveig Kloppen (47) har rørt mange med TV 2-serien «Det jeg ikke fikk sagt».

Hun skulle opprinnelig lage et program om sorg knyttet til dødsfall, og var godt i gang med å intervjue døende og pårørende da hun selv opplevde alvorlig sykdom og dødsfall i sin nærmeste familie.

Underveis i filmingen opplevde programlederen at både moren Bjørg og søsteren Kathrine gikk bort.

Etter at programserien ble sendt på TV, har Solveig fått oppleve at seerne er takknemlige for at hun har delt sine innerste tanker og følelser.

– Det har vært både godt og helende å være åpen. Alle tilbakemeldingene vi har fått har vært helt overveldende. Det man håper på når man lager en sånn serie er at det skal treffe noen. På et tidspunkt tenkte jeg at det bare er relevant for oss og vår familie, men så viser det seg at det ikke er det, sier den populære TV-profilen.

– Mange har også delt historier og tanker som har gitt meg trøst og håp.

OVERVELDET: Kloppen er rørt over alle de gode tilbakemeldingene hun har fått etter «Det jeg ikke fikk sagt». Her gratuleres hun av moren da hun giftet seg med Kjartan Brügger Bjånesøy i 2005.
OVERVELDET: Kloppen er rørt over alle de gode tilbakemeldingene hun har fått etter «Det jeg ikke fikk sagt». Her gratuleres hun av moren da hun giftet seg med Kjartan Brügger Bjånesøy i 2005. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Her og Nå

- En synlig stemme

Solveigs søster tok livet sitt etter å ha slitt med depresjon i mange år. Terese Grøm, generalsekretær i LEVE, Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, er takknemlig for at Kloppen har valgt å dele sin sorg med det norske folk.

Grøm er ikke etterlatt selv, men vet av erfaring at Kloppens åpenhet hjelper andre i samme situasjon.

– Solveig snakker om følelser, reaksjoner og tanker som det er lett å tenke at er unormalt. «Jeg må jo være gal for å ha disse følelsene», men så er du ikke det, sier Grøm.

– Jeg har trengt at folk har sagt til meg at mine reaksjoner er normale i en unormal situasjon. At ikke mine nærmeste blir redde for at: «Skal det være sånn resten av livet?», bekrefter Solveig.

Generalsekretæren er overbevist om at programlederen når ut til mange.

– Hun blir en synlig stemme for disse følelsene og gjør at mennesker i samme situasjon ikke føler seg alene, mener Grøm.

– Det å se at andre klarer å komme seg tilbake til livet og å gi håp. Håp er livgivende. Vi trenger håp. Om det ikke tar bort smerten – så vet man at andre har klart å leve med det, fortsetter general­sekretæren.

20-ÅRSJUBILEUM: Neste år fyller organisasjonen 20 år. Da skal Solveig være en av bidragsyterne.
20-ÅRSJUBILEUM: Neste år fyller organisasjonen 20 år. Da skal Solveig være en av bidragsyterne. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

- Uvurderlig

Organisasjonen arbeider både med å være til stede for etterlatte og med å forebygge selvmord gjennom åpenhet og opplysning. Solveig snakker engasjert om LEVEs arbeid.

– Jobben LEVE gjør er rett og slett livsviktig og uvurderlig. Jeg har lyst til å stille opp for LEVE og bidra i den grad jeg kan, sier TV 2-profilen.

Neste år har LEVE 20-års­markering, og Solveig er allerede en del av markeringen.

Da Halvor fortalte hemmeligheten, begynte foreldrene å gråte. Han må fortsatt...
Pluss ikon
Da Halvor fortalte hemmeligheten, begynte foreldrene å gråte. Han må fortsatt smile av søsterens reaksjon

Hun har også deltatt på arrangementer for etterlatte og bidratt med sin historie. Det har hjulpet Solveig med å bearbeide sorgen.

– Det er så viktig å finne det fellesskapet. Å kunne møte andre som kan forstå, forteller hun.

Grøms erfaring i LEVE er at det hjelper å møte mennesker i samme situasjon.

– Veldig mange opplever at de blir revet ut av virkeligheten og sannheten de trodde de visste noe om. Du må finne et fotfeste på nytt, og da kan andres erfaring komme godt med.

Nominert i tre kategorier

VIL BIDRA: TV-stjernen har bestemt seg for å stille opp for LEVE, Landsforeningen for etterlatte ved selvmord.
VIL BIDRA: TV-stjernen har bestemt seg for å stille opp for LEVE, Landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Solveig er nominert i tre kategorier under årets Gull­ruten; Beste programleder, Årets TV-øyeblikk og Publikumsprisen. LEVE-generalsekretæren er glad for at arbeidet har blitt verdsatt.

– Det er utrolig bra og vel fortjent. Serien ble så nær når alt skjedde som det gjorde i filmprosessen, mener Terese.

Selv vil Kloppen dele hederen med menneskene hun har hatt rundt seg under innspillingen.

– Jeg føler at nominasjonene også er til niesene mine, familien min og til produksjonsselskapet. Jeg skulle ønske historien var en annen, men når det først ble sånn, så er jeg glad for at vi har klart å få til noe fint og nådd ut til mange.

Her kan du stemme på Solveig eller andre av finalistene: