helene Spilling fra skal vi danse

Slik trener Helene fra «Skal vi danse»

Proffdanser Helene Spilling (25) balanserer et intenst treningsregime og gründervirksomhet med sofaslækk og melkesjokkis. Lørdag er hun klar for finale sammen med Simon Nitsche.

FINALEKLAR FOR SKAL VI DANSE: Mye av hverdagen til proffdanseren går til å trene. – Det er noe spesielt med det å bevege seg til musikk. Jeg danser ut følelser, og merker ikke at jeg trener, sier Helene.
FINALEKLAR FOR SKAL VI DANSE: Mye av hverdagen til proffdanseren går til å trene. – Det er noe spesielt med det å bevege seg til musikk. Jeg danser ut følelser, og merker ikke at jeg trener, sier Helene. Foto: Nora Angeltveit
Først publisert

– Som liten jente så jeg faktisk på Skal vi danse med stjerner i øynene. Jeg gikk på turning og var sulten på å teste noe nytt. Dermed søkte jeg innpass i sportsdansermiljøet i Gjerdrum, der jeg er vokst opp. Fra første stund var jeg hekta.

– Det er noe spesielt med det å bevege seg til musikk. Jeg danser ut følelser, og merker ikke at jeg trener, legger hun til.

Du har sikkert sett henne på tv-parketten denne høsten, med paljetter, fjær, glitter og stas. Det ser så lekende lett ut når hun briljerer med både tango, vals og cha cha. Men det koster.

Les også: Helene Spilling: – Jeg fortalte aldri at jeg trengte hjelp

Bak showfaktoren ligger uendelig mange timer med terping, svetting og jobbing. Her skal det finpusset ut i fingertuppene, bokstavelig talt. For å gidde å legge ned så mange treningstimer som kreves må det ligge en dedikert motivasjon i bunn.

Proffdanseren flyttet til Litauen

Hva er det med dansen som gjør at Helene aldri gir opp, selv når beina verker og hodet er overarbeidet? Og hvordan klarer hun å leve et balansert liv med treningstimer dag inn og dag ut?

DANSEGLEDE: Helene finner mye glede i dans. Hun søkte innpass i sportsdansmiljøet i Gjerdrum, der hun vokste opp. Hverdagen hennes er preget av mye dansetrening.
DANSEGLEDE: Helene finner mye glede i dans. Hun søkte innpass i sportsdansmiljøet i Gjerdrum, der hun vokste opp. Hverdagen hennes er preget av mye dansetrening. Foto: Nora Angeltveit

Ikke nok med at hun har et strengt treningsregime i høstens Skal vi danse. I tillegg jobber hun beinhardt for å konkurrere i sportsdans med sin faste dansepartner fra Litauen.

For å komme dit hun er i dag har hun jobbet beinhardt og målrettet. Faktisk så målrettet at hun som 21-åring flyttet alene til Litauen for å satse på sportsdans.

– Det var skummelt, men morsomt å prøve noe nytt. Jeg har alltid likt å være utenfor komfortsonen. De har en helt annen disiplin i Litauen, og ikke minst et annet nivå. I tillegg er det manko på menn i Norge som holder på med sportsdans, og man må jo ha en partner for å kunne drive med det.

Etter to og et halvt år kom hun hjem til Norge. Nå er planen å konkurrere for fullt i sportsdans, i tillegg til en hektisk høst på TV 2s parkett.

Det har lønt seg, og på lørdag står hun og sportsanker Simon Nitsche klare til å konkurrere om seieren i den populære konkurransen.

Helenes treningsuke

– Akkurat nå er det nesten kun trening som fyller dagene. Min dansepartner fra Litauen er i Norge, så da må jeg makse tiden han er her. En typisk dag starter klokka 10.00 med Skal vi danse-trening frem til 15.00. Deretter har jeg en pause på rundt to timer før det er trening med partneren min i 3–4 timer.

Åpner opp om tøffe tak i familien: – Det gikk hardt inn på alle
Pluss ikon
Åpner opp om tøffe tak i familien: – Det gikk hardt inn på alle

– Når jeg da er ferdig rundt klokka 21 er jeg ganske sliten i kroppen, sier Helene.

I øktene hennes blir det mye terping på koreografi, og øktene legges opp ut ifra hva de trenger å øve på.

– I tillegg jobber vi mye med styrke og hurtighet. Styrkeøvelsene vi gjør er øvelser jeg aldri har sett noen andre gjøre før. Jeg tror ikke de har noen navn, men de er basert på dansetrinn. Vi kan eksempelvis ha en slags stige liggende på gulvet der vi jobber kjapt med forskjellige sekvenser for å få hurtighet i beina. Det er tungt, men gøy!

DANSEPARTNER: Helene og Simon er dansepartnere i årets "Skal vi danse". På lørdag skal de konkurrere om seieren
DANSEPARTNER: Helene og Simon er dansepartnere i årets "Skal vi danse". På lørdag skal de konkurrere om seieren

I tillegg har Helene noen økter som er harde og intervallpreget.

– Vi kan for eksempel kjøre fem danser etter hverandre der vi jobber i 2 minutter og hviler i 30 sekunder av gangen. Da kan vi starte med tango, gå videre til vals, og så videre. Da får man virkelig opp pulsen.

Hun har selvsagt også en favorittøvelse.

– Jeg er stor fan av en rotasjonsøvelse vi pleier å gjøre. Du skal ha albuene rett ut fra kroppen og hendene på brystet, mens beina er i skulderbredde. Herfra skal du rotere 45 grader til hver side. Roteringen skjer kjapt til en tango-låt. Den dreper ribbeina og magemusklene!

Og låta hun elsker å trene til er «The final countdown Davay» med Rose’s Band.

– Vi bruker denne sangen når vi danser tango – en skikkelig powerlåt med masse eksplosivitet!

Dette har Skal vi danse-Helene alltid i treningsbagen

– Tyggis, parfyme og deodorant. Man jobber jo så tett oppå hverandre i dansinga, så da er det viktig å lukte godt, haha!

Ikke tro at Helene ligger på latsiden de timene hun ikke trener. Nei, da jobber hun nemlig med sitt eget klesmerke, «Davay», som betyr «Kom igjen» på russisk.

Helene Spilling

Alder: 25 år

Yrke: Proffdanser og gründer av treningsmerket Davay. Aktuell i høstens sesong av «Skal vi danse».

Bosted: På Majorstua i Oslo sammen med sin gode venninne Birgit Skarstein!

Instagram: @helenespilling

– Jeg fikk høre det ordet mye da jeg bodde i Litauen. Det motiverer meg!

Klærne er hovedsakelig treningstøy og fritidsklær. Helene styrer med det meste helt selv, alt ifra design til oppbevaring av klærne.

– Jeg har en visjon om at klesmerket mitt kan bli mer enn bare et merke. Jeg ønsker å jobbe med andre idrettsutøvere som er flinke i sin gren. Etter hvert ønsker jeg å få på plass arrangementer der vi deler kunnskap på tvers av idrettsgrenene der målgruppa er ungdom som vokser opp.

– Foreløpig er Davay en business jeg driver alene. Jeg styrer med alt ifra nettsiden og bildene til at jeg har et lager med klær hos foreldrene mine på Gjerdrum.

Les også: Helene og Simon snakker ut om romanseryktene

LITAUEN: Helene flyttet til Litauen som 21-åring for å satse på dans. Å bevege seg til musikk gir hun mye glede. Hun påpeker også at det er en god måte å trene på uten å tenke over at du trener.
LITAUEN: Helene flyttet til Litauen som 21-åring for å satse på dans. Å bevege seg til musikk gir hun mye glede. Hun påpeker også at det er en god måte å trene på uten å tenke over at du trener. Foto: Nora Angeltveit

En typisk dag i matveien

Helene er aktiv, og har klart å finne en perfekt balanse mellom næringsrik mat og kosemat.

– Til frokost spiser jeg havregrøt med bær, cottage cheese og kesam. Kaffe er også et must. Dagen starter ikke før jeg har fått kaffekoppen min. Til lunsj blir det knekkebrød med ost og cherrytomater.

Helenes mellommåltid består gjerne av en energibar, nøtter eller en bit sjokolade.

– Jeg spiser litt kald melkesjokolade hver dag.

Middag kan for eksempel være psta med laks i fløtesaus, pluss gulrøtter og blomkål. Hun er hjemme så sent at middagen blir kveldsmaten.

– Hvis jeg skal kose meg skikkelig blir det bakt potet med bacon, ost, mais og kryddersmør! NAM!

Om hun virkelig skal imponere, slår hun til med pasta carbonara. – Jeg har knekt koden på hvordan jeg kan få den skikkelig god!

Les også: Simon Nitsche ble «oppdaget» av Thomas Numme og Harald Rønneberg

Gleder seg til å konkurrere igjen

Helenes neste treningsmål er klart.

– Å komme meg på konkurransegulvet. Da mener jeg ikke «Skal vi danse», men konkurransene jeg skal være med på i sportsdans. Jeg tør ikke si hvilken plassering jeg håper på, men i første omgang er målet mitt å bli klar for å konkurrere. Det er så sin sak å få det til å funke med en partner i Litauen som må reise til Norge. Pandemien har gjort det vanskelig.

Hun anbefaler andre dansere som vil lykkes å ha tålmodighet.

– Det lønner seg å tørre å gjøre ting sakte. Ta deg tid til å repetere koreografi. Jeg skulle ønske at jeg lærte tidligere at kvalitet er viktigere enn kvantitet. Ofte kan man være i studio i timevis å trene uten at det er særlig produktivt. Det lønner seg heller å korte ned på tiden man legger ned og heller være superfokusert når det gjelder.