NRK-vennene om TV-legenden

– Han var så sprudlende og glad. Kreativ med ord og med uttrykk. Han fikk oss alle til å le

Geir Børresen vil først og fremst huskes som en gledesspreder av dem som jobbet tettest på ham. Men den nylig avdøde TV-legenden hadde også en seriøs side og var en lojal og god venn.

<b>DYPT SAVNET:</b> Geir Børresen inspirerte barn til å leke – og voksne til å bevare lekenheten. Tidligere kollegaer beskriver ham som en ekte gledesspreder, genuint snill og god til å lytte.
DYPT SAVNET: Geir Børresen inspirerte barn til å leke – og voksne til å bevare lekenheten. Tidligere kollegaer beskriver ham som en ekte gledesspreder, genuint snill og god til å lytte. Foto: Morten Bendiksen
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg begynte å jobbe med Geir i 1971, minnes Vibeke Sæther (79).

– Det var en tid da bombene regnet over Vietnam og en radikal bølge skyllet over Norge. Folk protesterte mot det meste. Det var «Bort med vekk!» og «Ned med opp!», og vi som jobbet i Barne-TV måtte venne oss til sterke meninger om hvordan fjernsyn for barn skulle være.

– Det var mange på den tiden som mente at det måtte bli slutt med lek og moro, selv for de minste. At barn «skulle tas på alvor» og heller fortelles om krig og elendighet. Geir ble motgiften. Han så magien i lek, sier hun.

Les også:Jeg kikket rundt meg. Jeg var den eneste med hånden oppe. Kinnene ble rødere enn en kokt hummer.

<b>  LEKESTUE:</b> Vibeke Sæther, Geir Børresen og «Labbetuss» klarte å samle seere på tvers av generasjoner foran TV-skjermen. Her er de avbildet i 1974.
LEKESTUE: Vibeke Sæther, Geir Børresen og «Labbetuss» klarte å samle seere på tvers av generasjoner foran TV-skjermen. Her er de avbildet i 1974. Foto: NTB scanpix

TV-programmet «Lekestue»

Geir Børresen (1942–2022)

Yrke: Skuespiller, sanger og i senere år kunstner.

Jobbet som skuespiller på Nationaltheatret i over 20 år, og spilte blant annet i «Den stundesløse», «Kong Lear» og «Hvem er redd for Virginia Woolf?».

Kjent fra: Særlig kjent for karakterene Labbetuss og Max Mekker i Barne-TV på NRK.

Familie: Etterlater seg kona Wenche, to barn og barnebarn.

Det var TV-programmet «Lekestue» som brakte Vibeke og Geir sammen. Programmet var et innkjøpt konsept fra BBC, og de fulgte i utgangspunktet manuset strengt. Men Geir Børresen tøyde strikken så langt han kunne med sin lekenhet, noe som både gledet seerne – og de som jobbet med ham.

– Han var så sprudlende og glad. Kreativ med ord og med uttrykk. Han fikk oss alle til å le, sier Vibeke til Her og Nå.

Også Vidar Lønn-Arnesen (82) jobbet sammen med Geir ved flere anledninger. Han mer enn bekrefter Geir Børresens evner som gledesspreder.

<b>VIDAR LØNN-ARNESEN:</b> Både Vidar Lønn-Arnesen og kona Tove hadde gleden av å jobbe med Geir Børresen. – Han fikk oss begge til å le gang på gang, forteller Vidar til Her og Nå.
VIDAR LØNN-ARNESEN: Både Vidar Lønn-Arnesen og kona Tove hadde gleden av å jobbe med Geir Børresen. – Han fikk oss begge til å le gang på gang, forteller Vidar til Her og Nå. Foto: Svein Brimi

– Særlig min kone, Tove, hadde stor glede av å jobbe med ham. Jeg husker hvordan hun skildret at hele salen runget av latter da hun kom hjem fra innspilling. Gjerne av ting som ikke ble vist på TV. Og selv husker jeg at det alltid var så hyggelig å prate med ham. Han hadde en lunhet ved seg som skinte gjennom skjermen. Han slo ut med armene og dro oss inn, sier han.

Vidars siste minne av Geir er fra «Da Capo!», som Vidar var programleder for i 1991-2001.

– Vi lo mer enn vi hadde godt av. Han kunne være helt ustoppelig. Noe av det mest fantastiske ved ham var måten han klarte å samle familier på tvers av generasjoner foran skjermen. Han hadde vel så mange voksne fans som barn, forteller Vidar til Her og Nå.

Les også: Jostein Pedersen ble meid ned av en elsparkesyklist. På sykehuset gjorde legene en uventet oppdagelse

Sovnet inn 25. juli

Geir Børresen sovnet inn med familien rundt seg sent på kvelden den 25. juli. Han ble 79 år gammel.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Da var det gått ett år siden Vibeke Sæther så ham sist.

– Det var i Asker på ett av mine show om bestemor Lalla (Carlsen red.anm.). Der dukket plutselig Geir opp. «Nå har han kommet for å være klakør», tenkte jeg. Det var så typisk ham, og han sa så mye varmt og fint til meg etterpå, minnes hun.

<b>VIBEKE OG GEIR:</b> Vibeke Sæther og Geir Børresen begynte å jobbe sammen tidlig på 70-tallet og utviklet et varig vennskap.
VIBEKE OG GEIR: Vibeke Sæther og Geir Børresen begynte å jobbe sammen tidlig på 70-tallet og utviklet et varig vennskap. Foto: NRK

Børresen ble diagnostisert med kreft i tykktarmen i september i fjor, og Vibeke og Geir fortsatte å sende hverandre meldinger i denne tiden.

– Selv om man kan lese mye mellom linjene, uttrykte han seg alltid optimistisk. Sa han følte seg bedre og at dette skulle han komme igjennom. Det er så utrolig leit at det ikke skulle gå slik. Han var så livsglad. Det er, som Ibsen sier, dyrt å bøte med livet for sin fødsel.

<b>WENCHE BØRRESEN:</b> Geir og Wenche giftet seg i Asker kirke i 1963 og fikk to barn sammen.
WENCHE BØRRESEN: Geir og Wenche giftet seg i Asker kirke i 1963 og fikk to barn sammen. Foto: Morten Bendiksen

Les også: (+) Mannen min ble mer og mer stille og ville være i fred. Så skjønte jeg hva som hadde skjedd

Fikk diplom av Norsk Kennel Klubb

Geir Børresens roller som Max Mekker i Sesam Stasjon og som Labbetuss i «Tre-fire-fem», en rolle han for øvrig fikk diplom for av Norsk Kennel Klub, er nok de som vil sitte sterkest i minne for de fleste seere. Men Børresen utmerket seg også som kunstner, sanger og som skuespiller ved Nationaltheatret i en årrekke.

<b>SESAM STASJON:</b> Geir Børresen fikk mange nye, unge fans i rollen som Max Mekker i «Sesam Stasjon». Her sammen medskuespilleren Sidsel Ryen.
SESAM STASJON: Geir Børresen fikk mange nye, unge fans i rollen som Max Mekker i «Sesam Stasjon». Her sammen medskuespilleren Sidsel Ryen. Foto: Olav Olsen/Aftenposten

– Man skal ikke skue Labbetuss på hårene. Geir hadde også en seriøs side, forteller Vibeke.

<b>NATIONALTHEATRET:</b> Selv om Geir Børresen nok ble mest kjent fra Barne-TV, figurerte han jevnlig i mer «seriøse» roller på Nationaltheatret. Her i Oscar Wildes «Hvem er Ernest» i 1972, sammen med Sverre Anker Ousdal, Anne Marie Ottersen og Anne Marit Jacobsen.
NATIONALTHEATRET: Selv om Geir Børresen nok ble mest kjent fra Barne-TV, figurerte han jevnlig i mer «seriøse» roller på Nationaltheatret. Her i Oscar Wildes «Hvem er Ernest» i 1972, sammen med Sverre Anker Ousdal, Anne Marie Ottersen og Anne Marit Jacobsen. Foto: Arne Iversen, VG

– Vi hadde mange fine samtaler, Geir og jeg, og de var spesielt gode å ha når det innimellom kunne være motbakker på jobb. Og han var utrolig snill og hjelpsom. Gunnar (Vibekes ektemann, red.anm.) og jeg har fått mye uvurderlig hjelp av ham på boligen vår. Vi som var så heldige å bli kjent med ham, kan med hånden på hjertet si at Geir var hel ved.

Onsdag 10. august, 2022 klokken 12 blir den folkekjære skuespilleren stedt til hvile fra Asker kirke. Én gjest kom utkledd som karakteren O. Tidemann fra «Sesam stasjon», skriver Dagbladet.

<b>      POSITIV OG FLOTT:</b> – Geir var en utrolig positiv og flott fyr, som jeg har samarbeidet med i en veldig artig periode i livet. Det å bli kjent med ham, og å få oppleve den humoren og positiviteten hans, var veldig fint, forteller Halvdan Sivertsen til VG. Her avbildet med Geir og Vibeke i 1982.
POSITIV OG FLOTT: – Geir var en utrolig positiv og flott fyr, som jeg har samarbeidet med i en veldig artig periode i livet. Det å bli kjent med ham, og å få oppleve den humoren og positiviteten hans, var veldig fint, forteller Halvdan Sivertsen til VG. Her avbildet med Geir og Vibeke i 1982. Foto: NRK
<b>HER KOMMER OLE BRUMM:</b> En liten bjørn i skogen, men akkurat som skuespilleren selv, med et stort hjerte. Bildet er fra Centralteatret i 2001.
HER KOMMER OLE BRUMM: En liten bjørn i skogen, men akkurat som skuespilleren selv, med et stort hjerte. Bildet er fra Centralteatret i 2001. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
<b>GLEDESSPREDER:</b> Både Vibeke Sæther og Vidar Lønn-Arnesen trekker frem Geir Børresens fremragende evner som gledesspreder.
GLEDESSPREDER: Både Vibeke Sæther og Vidar Lønn-Arnesen trekker frem Geir Børresens fremragende evner som gledesspreder. Foto: Morten Bendiksen
<b>SMURFENES BESTE:</b> Børresen ga ut flere plater, særlig med smurfeviser. Her avbildet i 1993 i anledning «Smurfenes beste».
SMURFENES BESTE: Børresen ga ut flere plater, særlig med smurfeviser. Her avbildet i 1993 i anledning «Smurfenes beste». Foto: Paul Audestad, VG
<b>KUNSTNERSJEL:</b> Geir hadde en rekke talenter også utenfor scenen. Han var en ivrig maler og sportsdykker, trente taekwondo og var utdannet i scenefekting. Bildet ble tatt hjemme hos Geir og kona Wenche i 2019.
KUNSTNERSJEL: Geir hadde en rekke talenter også utenfor scenen. Han var en ivrig maler og sportsdykker, trente taekwondo og var utdannet i scenefekting. Bildet ble tatt hjemme hos Geir og kona Wenche i 2019. Foto: Morten Bendiksen