Aleksander Aamodt Kilde

Slik fridde han til Mikaela: – Klarte å overraske henne

Aleksander Aamodt Kilde lå i sykesengen da han forsto at det var på tide å gå ned på kne foran sin kjære Mikaela. Kort tid etter hadde han satt familien i sving med å få tak i forlovelsesring.

<b>FORLOVET:</b> Dette bildet delte Aleksander og kjæresten Mikaela Shiffrin etter at han hadde fridd til henne og fått ja. 
FORLOVET: Dette bildet delte Aleksander og kjæresten Mikaela Shiffrin etter at han hadde fridd til henne og fått ja.  Foto: Privat
Publisert

Alpinist Aleksander Aamodt Kilde (31) har vært gjennom en tøff periode etter at han falt stygt i utforløypen i Wengen i Sveits i januar i år.

31-åringen mistet balansen rett før et hopp og ble slengt inn i sikkerhetsgjerdet like før mål. Veien tilbake har vært preget av opp- og nedturer, men de siste månedene har han opplevd god progresjon.

– Det har gått mest oppover de siste månedene. Det har vært fint å kjenne på, sier han til Her og Nå når vi møter ham på presentasjonen av årets alpinlandslag i slutten av mai.

Han innrømmer at den siste tiden også har vært mentalt utfordrende.

– Jeg har vært i kjelleren, ja. Mest fordi jeg har trodd at det ikke skulle gå og komme tilbake. Jeg kjenner fortsatt på følelsen av at det blir vanskelig, innrømmer han.

Aleksander lar ikke frykten styre ham, og er ivrig etter å konkurrere igjen.

– Jeg er keen på å komme tilbake igjen, bekrefter han og smiler.

<b>ALEKSANDER AAMODT KILDE:</b> – Nå får jeg faktisk sovet og kan trene bra. Ting man egentlig tar for gitt, forteller han til Her og Nå.
ALEKSANDER AAMODT KILDE: – Nå får jeg faktisk sovet og kan trene bra. Ting man egentlig tar for gitt, forteller han til Her og Nå. Foto: Marius Gulliksrud

Ulykken i Sveits

Da ulykken skjedde, handlet det om å overleve. Tiden på sykehuset var preget av intens smerte, spesielt i skulderen, som var alvorlig skadet.

– Skulderen var totalt revet av, så det var mye vondt i nervene. En konstant pulsering, forklarer han.

Han fikk også et dypt kutt i leggen og mistet mye blod.

– En stor kropp med mye muskler fungerer litt annerledes med smertestillende også, legger han til.

Å være så lenge på sykehuset var en ny opplevelse for Kilde, og tiden bestod av mye smerter og lite søvn.

<b>ALVORLIG ULYKKE:</b> Aleksander ble påført alvorlige skader da han falt stygt i utforløypa i Wengen 13. januar i år. Her er han fotografert på sykehuset like etter fallet. 
ALVORLIG ULYKKE: Aleksander ble påført alvorlige skader da han falt stygt i utforløypa i Wengen 13. januar i år. Her er han fotografert på sykehuset like etter fallet.  Foto: NTB

– Jeg kunne ikke ligge flatt på to-tre måneder, og måtte sitte hele tiden. Dermed sov jeg ikke mer enn fire timer hver natt de første seks-syv ukene.

Han er i dag takknemlig for at formen har kommet seg betraktelig.

– Nå får jeg faktisk sovet og kan trene bra. Ting man egentlig tar for gitt.

Les også: Aleksander Aamodt Kilde debuterte som modell: – Det var en surrealistisk opplevelse

Forloveden Mikaela Shiffrin

Midt i den vanskelige tiden har det også skjedd noe positivt. Under sykehusoppholdet bestemte Aleksander seg for å fri til kjæresten, den amerikanske alpinstjernen Mikaela Shiffrin (29).

– Når det skjer noe så drastisk i livet, så kan det også være noe som fantastisk som skjer, sier Aleksander og utdyper:

– Jeg fikk en veldig nærhet til ikke bare Mikaela, det har jeg alltid hatt, men familien hennes òg. Jeg skjønte at dette er familie jeg vil være en del av. Så da var det egentlig bare å få ringen på fingeren med en gang.

<b>SPORTY PAR:</b> Her er paret fotografert hjemme på Jar i Bærum. Aleksander er takknemlig for at Mikaela har vært en bauta for ham etter ulykken. 
SPORTY PAR: Her er paret fotografert hjemme på Jar i Bærum. Aleksander er takknemlig for at Mikaela har vært en bauta for ham etter ulykken.  Foto: Hallgeir Vågenes

Flere i familien Aamodt Kilde var i sving for at frieriet skulle skje slik Aleks ønsket.

Mikaela ante fred og ingen fare da hun en tid senere skulle være med Aleksander og se på hans nye leilighet.

– Jeg sa til henne at jeg måtte filme en sponsorvideo med en intern oppdatering på formen, så jeg ba henne filme meg. Så satte jeg meg ned på kne, sier Aleksander og ler litt før han fortsetter:

– Jeg hadde lyst til å overraske henne, og det klarte jeg.

Les også: (+) Kjæresten min hadde fridd. Da gjorde venninnen min det utenkelige

<b>DYPT KUTT:</b> Skadene etter fallet har satt sine spor, men Aleksander jobber målrettet mot et comeback i skibakken.
DYPT KUTT: Skadene etter fallet har satt sine spor, men Aleksander jobber målrettet mot et comeback i skibakken. Foto: NTB

Operert på nytt

Når det gjelder fremtiden, har Aleksander planer om å komme tilbake til toppnivå.

– Planen min er å komme meg tilbake til å være idrettsutøver. Nå er jeg på «normal pluss», så er det det å komme seg opp på et toppnivå. Å få stille til start på VM neste år hadde vært stort, sa Aleks da vi møtte han før sommeren.

I juli fikk han dessverre påvist en infeksjon i skulderen, og ble operert på ny i venstre skulder. Det er i skrivende stund usikkert hva det vil bety for comebacket.

– Dette er selvfølgelig et tilbakeslag, og jeg må bruke lengre tid i opptreningsperioden enn planlagt. Det er for tidlig å si når jeg kan være tilbake i 100 prosent trening, men jeg skal bruke tiden godt. Jeg skal komme tilbake, sa Aleksander i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

Ny infeksjon

I et Instagram-innlegg tirsdag 20. august delte Kilde at han er tilbake på sykehus i Innsbruck på grunn av en infeksjon i skulderen. Han forteller til VG at infeksjonen ikke kommer fra operasjonen eller overbelastning, men at det kan stamme for en tidligere infeksjon i munnen.

– Det er absolutt noe av det tøffeste jeg har vært med på. Men jeg er supermotivert for å komme tilbake. Jeg er i en alder der jeg kan lett legge på ett år til i andre enden av karrieren, hvis jeg ikke rekker å kjøre på ski til vinteren. Det er heldigvis en sport man kan holde på til man er 40 år, forteller Kilde til VG og legger til:

– Jeg har lyst til å prøve og komme tilbake så godt jeg kan. At det kommer en hump i veien er lett å håndtere. Jeg vet om mine ferdigheter og fysisk sett har jeg alltid vært på den «gode siden» fra før. Jeg vet jeg responderer bra på trening.

Denne saken ble første gang publisert 22/08 2024.

Les også