Nasjonaldagen på TV

Slik blir 17. mai på TV

Her er gjengen som gleder seg til å skape god 17.mai-stemning på TV. Både på TV 2 og NRK blir det sang, gjester og fristende festmat på nasjonaldagen. Se hva som skjer her!

<b>17.MAI:</b> Det er denne fine 17. mai-buketten som skal lose seerne gjennom nasjonaldagen på TV 2. Isabella Martinsen oppdaterer på været, Espen Fiveland og Desta Marie Beeder er programledere, og Christer Rødseth og Wenche Andersen lager mat til den store festdagen.
17.MAI: Det er denne fine 17. mai-buketten som skal lose seerne gjennom nasjonaldagen på TV 2. Isabella Martinsen oppdaterer på været, Espen Fiveland og Desta Marie Beeder er programledere, og Christer Rødseth og Wenche Andersen lager mat til den store festdagen. Foto: Espen Solli/TV 2
Publisert

I år er det Desta Marie Beeder (35) og Espen Fiveland (50) sin tur til å lede direktesendingen «God 17. mai Norge» på TV 2.

Sendingen starter 08.10 og varer i fem timer. Begge de to morgenfuglene fra «God morgen Norge» gleder seg.

– Dette er en av de koseligste dagene i året sammen med julaften. Her er det full 17. mai-stemning fra første sekund. Finstasen tar vi på i 05.00–06.00-draget, forteller Espen til Her og Nå.

– Jeg synes det er skikkelig fint og høytidelig å jobbe på selveste nasjonaldagen, det blir som vår egen 17. mai-frokost – minus champagnen, sier Desta.

Bobler blir det nok for begge to senere på dagen, for på Espens faste må-ha-liste på 17. mai finner vi minst en pølse, to is og to glass musserende.

– Is og pølser er fremdeles en slager. Så tar jeg gjerne et glass bobler eller to, istemmer Desta.

<b>RADARPAR:</b> Desta Marie Beeder og Espen Fiveland er både kolleger på jobb og gode venner privat og gleder seg til å jobbe sammen på selveste nasjonaldagen.
RADARPAR: Desta Marie Beeder og Espen Fiveland er både kolleger på jobb og gode venner privat og gleder seg til å jobbe sammen på selveste nasjonaldagen. Foto: Espen Solli/TV 2

«God morgen, Norge» på 17. mai

Det viktigste for Espen på nasjonaldagen er at barna får en morsom og fin opplevelse. Når sendingen er over, skal trebarnsfaren feire sammen med sine nærmeste.

– Da skal jeg møte familien ute i Oslo sentrum. Jeg har en datter som går i tog i Oslo, så vi henter henne på Rådhusplassen før vi spiser pølse og is, drar hjem i hagen og tar en tur på skolen der det blir leker og sosialt samvær.

Desta er imidlertid litt usikker på hva hun skal gjøre etter at hun er ferdig på jobb i, for hun reiser på ferie 18. mai, så 17. mai-feiringen i år kommer helt an på hvor lang hun har kommet i pakkingen.

Espen har også en annen fast tradisjon som han gjerne tipser andre om.

– Min faste tradisjon er å ikke stresse. Hvis du har lagt opp til et litt for ambisiøst program, blir det fort en dårlig opplevelse. Ta livet med ro og nyt dagen så godt du kan, det er mitt beste tips!

Duoen har også en overraskelse på lur under TV-sendingen.

– I år har vi sunget og spilt inn vår egen versjon av Knutsen & Ludvigsens sang «Godmorgen Norge». Det blir min første musikkvideo, og den har verdenspremiere i sendingen vår 17. mai. Hvordan går det når Desta og jeg synger tostemt? Se hva som skjer, sier jeg, forteller Espen.

Les også: Desta Marie Beeder: – Da vi giftet oss i 2016, var vi kun fem stykker i bryllupet, og alle hadde møtt hverandre gjennom TV 2

17. mai-buffé

På kjøkkenet i «God 17. mai Norge» finner vi både Wenche Andersen (69) og Christer Rødseth (33).

– Planen er å lage en heidundrende 17. mai-buffé i kombinasjon av gode samtaler og inspirasjon, forteller Christer, som virkelig stortrives med å jobbe på nasjonaldagen.

– Jeg elsker å jobbe på 17. mai. Stemningen i studio er veldig herlig, alle er festkledde og glade, så det er en fryd å stå opp tidlig på selveste nasjonaldagen.

<b>LAGER BUFFÈ:</b> Christer Rødseth og Wenche Andersen skal lage en 17. mai-buffé med salte og søte retter som skal inspirere seerne. De to jobbet også sammen på 17. mai i fjor.
LAGER BUFFÈ: Christer Rødseth og Wenche Andersen skal lage en 17. mai-buffé med salte og søte retter som skal inspirere seerne. De to jobbet også sammen på 17. mai i fjor. Foto: Espen Solli/TV 2

Wenche har jobbet på 17. mai i alle årene som TV 2 har hatt sendinger på nasjonaldagen, og hun synes det alltid er hyggelig å jobbe på nasjonaldagen.

– Det er som å feire med storfamilien. Vi er en fin gjeng i «God morgen Norge» som jobber sammen og feirer i studio, forteller hun.

Det viktigste for Wenche på den store dagen er å være sammen med gode kolleger og lage et hyggelig program for seerne.

Etter at årets sending er over, skal hun være sammen med familie og venner. Det er ikke noe hun MÅ ha på 17. mai hvert år, men tradisjonelt går det i spekemat eller grillmat, iskrem og gjerne champagne i glasset.

Det blir en svært travel dag for Christer, for han kan ikke slappe av når TV-jobben er over.

– Etter årets sending skal jeg rett på restauranten jeg jobber på, Vaaghals, for å servere sultne gjester der. Planen litt senere på dagen er å ta et glass med noe godt i sammen med gode venner.

– Det viktigste for meg på 17. mai er å være sammen med folk jeg er glad i for å feire den store dagen. Det er også viktig med i hver fall én is. Kanskje to!

Les også: Slik blir Wenche Andersens TV-fremtid

«Gratulerer med dagen!» på NRK

Akkurat som i fjor er det Nadia Hasnaoui (60) som leder direktesendingen «Gratulerer med dagen!» på NRK og Kirsti Falch-Nilsen (37) som kommenterer barnetoget. Bent Stiansen (60) er 17. mai-kokk også i år.

Nytt av året er at Noman Mubashir (49) blir utegående reporter for første gang, og han vet hvordan han best forbereder seg til den store jobben.

– Jeg begynte forberedelsene med å se fjorårets 17. mai-sending, da kommer jeg i 17. mai-modus. Jeg sitter i stort kontor med alle som jobber med denne fantastiske sendingen. Nadia Hasnaoui sitter i samme rom. Vi snakker jo 17. mai hele tiden, forteller han.

<b>KLAR FOR FEST:</b> Noman Mubashir debuterer som utegående reporter under NRKs 17. mai-sending i år.
KLAR FOR FEST: Noman Mubashir debuterer som utegående reporter under NRKs 17. mai-sending i år. Foto: Ole Kaland/NRK

Noman gleder seg masse til TV-sendingen og det å få være med på den store, fine folkefesten.Noman har sine faste tradisjoner på 17. mai. Han ser alltid på 17. mai-sendingen, og enten går han i toget selv eller så står han og ser på barnetoget. Han elsker å se på hva folk har på seg, og synes bunad er vakkert.

– Drømmen er å lage min egen fantasidrakt med elementer fra norske bunader, pakistanske mønster og gjerne en regnbue.

Han har ikke planlagt hva han skal gjøre etter at sendingen er slutt, men er invitert på flere fester. Noe han imidlertid ikke er i tvil om at skal inntas på nasjonaldagen, er dette:

– Softis med sjokolade. Skagenrøre med loff. Solo-brus. Bløtkake. Hamburger rett fra grillen med altfor mye tilbehør.

Les også: Noman Mubashir åpner opp om hetsen: – Jeg har slitt med det i mange år

<b>DISKER OPP:</b> Stjernekokken Bent Stiansen er NRKs 17. mai-kokk i år også. Stjernekokken ble nettopp hedret med Bocuse d’Or Norges ærespris Gullgaffelen.
DISKER OPP: Stjernekokken Bent Stiansen er NRKs 17. mai-kokk i år også. Stjernekokken ble nettopp hedret med Bocuse d’Or Norges ærespris Gullgaffelen. Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer/NRK

Kommenterer barnetoget

Kirsti Falch-Nilsen skal kommentere barnetoget slik som i fjor, og hun har forberedt seg skikkelig.

– Jeg leser masse greier som jeg helt sikkert ikke får bruk for, men det er en del av gamet i denne jobben. Heldigvis får jeg hjelp fra redaksjonen med det meste som går på rene fakta, og så er det min jobb å gjøre det til mitt. Utfordringen er egentlig å klare å skjønne hva som skal med og ikke. Jeg elsker en god digresjon, men det skal ikke skli helt ut heller. Og så skal det være morsomt, men ikke for gjøglete. Tunga rett i munnen, sier Kirsti.

Å måtte jobbe i mange timer på nasjonaldagen er overhodet ingen nedtur for Kirsti.

– Det er ekte stas å jobbe på 17. mai, mer stas enn jeg trodde egentlig. Jeg fikk frysninger da vi kom ned til Slottsplassen i fjor. Det var tidlig på morgenen og både frostrøyk og forventning i luften. Skikkelig høytid, sier hun.

Det er imidlertid én spesiell ting Kirsti skal gjøre når den lange sendingen er over i år.

– Etter sending skal jeg på do! Jeg kan ikke forlate bua i løpet av de timene jeg skal sitte der, og det går med noen flasker vann i løpet av et sånt maraton, selv om jeg sitter i ro.

Kirsti har sine faste tradisjoner de gangene hun ikke sitter i NRKs kommentatorbu på 17. mai.

– Når jeg ikke jobber, spiser jeg frokost med venner, ser Birkelunden Mannskor på Grünerløkka, smører meg med solkrem og er med prima folk, forteller Kirsti Falch-Nilsen.

Les også: Nadia Hasnaoui om ektemannen Kim Haugen: – Man må jobbe med et ekteskap

<b>KLAR FOR FEIRING:</b> Kirsti Falch-Nilsen kommenterer barnetoget, og Nadia Hasnaoui leder direktesendingen fra Slottsplassen på 17. mai – akkurat slik de gjorde i fjor.
KLAR FOR FEIRING: Kirsti Falch-Nilsen kommenterer barnetoget, og Nadia Hasnaoui leder direktesendingen fra Slottsplassen på 17. mai – akkurat slik de gjorde i fjor. Foto: Ole Kaland/NRK

Slik blir 17. mai på NRK

Disse høydepunktene er spikret til 17. mai-sendingen på NRK:

Det blir innslag fra hele landet fra NRKs 14 distrikts- og lokalkontorer.

Den samiske artisten Kajsa Balto synger nasjonalsangen sammen med Birkelunden Mannskor. Hun synger andre vers på samisk.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery er gjest i 17. mai-sendingen.

Radarparet Lars Berrum og Martin Beyer-Olsen fra podkasten «Berrum & Beyer snakker om greier» kommer for å fortelle om sine forventninger og tradisjoner i forbindelse med nasjonaldagen.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre forteller om 750-årsjubileet for landloven.

Tonje Johnsen, som vant «Bakemesterskapet», kommer for å vise sin imponerende bunadskake.

TV-guide for 17. mai på NRK:

06:25: Lisenskontrolløren og 17. mai

06:55: Sissel og Kork: Gratulerer med dagen!

07:50-12:00: Gratulerer med dagen!

14:00: NRK nyheter

14:10: Gratulerer med dagen! Barnetoget i Oslo

17:15: Den forsvundne pølsemaker

18:50: Eides språksjov: Ja vi elsker

19:00: Dagsrevyen

19:30: Gratulerer med dagen!: Høydepunkter fra dagen

21:00: Dagsrevyen 21

21:10: Fedrelandet

22:40: NRK-scenen: 17. mai på Slottet

23:00: Kveldsnytt

23:15: Side om Side: 17. mai

23:40: Terje Sporsem: Absolute Norsk

Skuespilleren Ingar Helge Gimle er gjest og forteller om sine 17. mai-minner.

Det blir også quiz med kjendiser og møte med ulike folk på Slottsplassen.

Slik blir 17. mai på TV 2

Disse høydepunktene kan du se på 17. mai-sendingen til TV 2:

17. mai-snakkis med tradisjoner og markeringer rundt om i landet med blant andre Terje Sporsem og Trine Lise Olsen.

«Farmen kjendis»-deltagerne Björg Thorallsdottir og Sondre Mulongo Nystrøm, bedre kjent som Sondrey, er gjester.

Jan Thomas og Harlem Alexander kommer på besøk med hunden Tyr.

Stortingspresidenten Masud Gharahkhani på Slottsplassen.

Søstrene Angelika og Selene Fjellvang Lie skal holde årets 17. mai-tale på Eidsvoll.

TV-guide for 17. mai på TV 2:

06:25: Mormor og de åtte ungene

08:00: Nyhetene

08:10 God 17. mai Norge

13:10: God 17. mai Norge

18:00: Dyrepasserne

18:30: Nyhetene

18:45: Været

18:50: Sporten

19:00: Sommerhytta

20:00: Ylvis mot Ylvis

21: Nyhetene

21:20: Været

21:25: Sporten

21:40: Max Man7us

00:15: Kon-Tiki

Det blir et eget live-punkt på Slottsplassen, der reporter Camilla Sagen står. Alex Rosén og Aune Sand blir også med på Slottsplassen for å beskrive stemningen.

Det er duket for en prat med Frank Løke, og så er det store spørsmålet om han har nådd toppen av Mount Everest på 17. mai slik han har som mål.

Av musikk kan TV 2 avsløre gatedrill med Garden, Emelie Hollow og Håvard Bakke som synger Erik Byes kjente vise «Vår beste dag».


Denne saken ble første gang publisert 16/05 2024.

Les også