mot alle odds:
Nastassja hatet sin legendariske far – med god grunn: – Jeg er glad han er død
En beintøff, kynisk bransje, fordommer og en voldelig far til tross; Nastassja Kinski overvant alle hindringer og ble superstjerne.

Egentlig er det nesten naturstridig at Nastassja Kinski skulle bli skuespiller, og attpåtil en kritikerrost og suksessrik en.
Faren var riktignok den tyske skuespillerlegenden Klaus Kinski, men i dette tilfellet handlet det slett ikke om at eplet falt ned langs stammen.
Nastassja hadde nemlig ikke noe godt forhold til faren, noe som er fullt forståelig siden han både skal ha mishandlet henne og forsøkt å forgripe seg på henne seksuelt.
Var livredd
Han lykkes ikke med det siste, men halvsøsteren Pola var ikke like heldig. I 2013 ga hun ut en bok der hun beskriver hvordan Klaus Kinski utøvde seksuell og fysisk vold mot henne gjennom 14 år i barndommen, skriver The Guardian.
Nastassja kom seg unna sin berømte skuespillerfar allerede i tiårsalderen, og slapp derfor unna de samme opplevelsene som søsteren. Hun har imidlertid stilt seg bak søsterens historie, og fortalt om at også hun har vonde minner om årene hun levde sammen med faren.

– Han var ikke en far. 99 prosent av tiden var jeg livredd for ham. Han var så uforutsigbar og terroriserte alltid familien. Han var en tyrann, sa hun ifølge Spiegel.
I intervjuer senere i livet sparte hun ikke på kruttet i sin omtale av faren: «Jeg er glad han er død. Og hvis han hadde vært i live, hadde jeg gjort alt i min makt for å få han bak lås og slå».
Ganske nådeløst, men samtidig må det vel sies å være helt på sin plass.
Klaus Kinski døde for øvrig i 1991 av et hjerteinfarkt 65 år gammel. Kun ett av hans barn, sønnen Nikolai, var til stede under bisettelsen.
Kynisk industri
Likevel endte hun altså opp med å velge samme yrkesvei som faren, via en liten omvei innom modellyrket. Hennes første rolle kom i filmen «The Wrong Move» fra 1975, regissert av Wim Wenders. Rollen, som var uten replikker fordi karakteren hun spilte var stum, var ikke all verden. Men så var Nastassja bare 13 år.
I ettertid har Nastassja åpenhjertig fortalt om hvor utnyttet hun følte seg de første årene i filmbransjen. Allerede i debuten «The Wrong Move», da hun som nevnt bare var 13 år gammel, var hun toppløs i flere scener.
Da hun året etter spilte i den britiske skrekkfilmen «To the Devil a Daughter», var hun splitter naken i enkelte scener – og altså fortsatt bare 14 år.
Man har vanskelig for å se for seg at det samme kunne skjedd i dag, og hun har også selv sagt at hun aldri hadde vært med på nakenscenene om hun hadde hatt noen voksne å rådføre seg med.

Hardtarbeidende
Gjennombruddet kom i den italienske romantiske komedien «Cosi come sei» i 1978, der hun spilte mot den italienske legenden Marcello Mastroianni. Filmen fikk distribusjon også i USA, og dermed fikk Hollywood øynene opp for den tyske jenta.
For de som trodde Nastassja bare var nok et pent fjes som fikk en lett vei inn i skuespilleryrket, var dette årene da hun motbeviste slike fordommer en gang for alle.
I 1976 hadde hun møtt regissøren Roman Polanski på en fest. Han oppfordret Nastassja til å studere metodeskuespill, som går ut på å leve seg mer eller mindre fullstendig inn i rollen man spiller, og han dinglet hovedrollen i sin kommende film, «Tess», foran henne som gulrot.
Selve bøygen ved rollen var at tittelkarakteren var engelsk, og var tillagt en helt spesifikk dialekt. Nastassja brukte omtrent et helt år på forberedelsene til rollen, der hun bodde på en gård i Dorset og gjorde gårdsarbeid – akkurat som «Tess».

Det harde arbeidet lønnet seg: Nastassja fikk rollen, og filmen ble tilgodesett med seks nominasjoner og tre priser under Oscar-utdelingen i 1981. Ikke minst var det nå uhyre vanskelig å avskrive henne som en «tidligere modell som fikk lov til å leke skuespiller».
Og engelsk er heller ikke det eneste språket hun har jobbet hardt for å perfeksjonere: Nastassja snakker også fransk og italiensk flytende, i tillegg til morsmålet tysk.


Allsidig
Året etter, i 1982, fulgte den erotiske skrekkfilmen «Cat People». Ikke akkurat en prisvinnende film, men den gjorde ingenting for å skade Nastassjas posisjon som sexsymbol, snarere tvert imot, og filmen har fått en viss kultstatus.

Nesten ti år etter debuten i «The Wrong Move» spilte hun hovedrollen i regissør Wenders’ kultfilm «Paris, Texas» (1984), som har blitt stående som ett av høydepunktene på CV-en hennes.

Den er en av de mest kritikerroste filmene hun har vært med på, og vant blant annet hovedprisen under filmfestivalen i Cannes. Hun spilte også i Wenders’ film «Faraway, So Close» (1993).
Lenge vekslet hun mellom Europa og USA, der hun spilte i relativt store Hollywoodprosjekter, samt mindre dramafilmer og en og annen romantisk komedie i Europa.
Blant de førstnevnte kan nevnes «Terminal Velocity» mot Charlie Sheen i 1994, «An American Rhapsody» i 2001, og David Lynch sin «Inland Empire» i 2006.

Berømte beilere

På privaten er hun koblet med en rekke kjente navn fra filmbransjen, deriblant Rob Lowe, Jon Voight, Gérard Depardieu, Dudley Moore og Wim Wenders. Roman Polanski har også fortalt at de hadde en affære, da hun bare var 15 år, men det har hun selv benektet.
Hun har tre barn med tre ulike fedre, den siste med musikkprodusenten Quincy Jones, som hun var samboer med tidlig på 90-tallet.
De siste årene har hun tilsynelatende tatt det rolig på karrierefronten, men det må da også være lov: I januar fylte Nastassja Kinski 60 år, og i løpet av karrieren har hun spilt i mer enn 60 filmer.