Damer

Historiens mest kontroversielle Playboy-forsider

Vakre kvinner kan raskt skape debatt.

Pluss ikon
KONTROVERSIELT: Kvinner og makt var ikke like populært hos amerikanske magasinlesere. Utgaven med nakne børsmeglere ble det bråk rundt.
KONTROVERSIELT: Kvinner og makt var ikke like populært hos amerikanske magasinlesere. Utgaven med nakne børsmeglere ble det bråk rundt. Foto: (Ebay/Playboy)
Sist oppdatert

Playboy-kongen Hugh Hefner er død. Mannen som skapte det legendariske herremagasinet ble 91 år gammel.

– Før oss var det ingen som hadde sex, vi oppfant sex, sa han om bladet som ble født på grunnleggerens kjøkkenbord og ble kjernen til hans forretningsimperium.

Fra kjøkkenbordet vokste suksessen til uante dimensjoner, stjerner som Marilyn Monroe Sharon Stone, Cindy Crawford og Kim Basinger har alle kastet klærne for bladet.

Men det har også skapt en god del kontroverser ...

PLAYBOY HAR VÆRT en del av pubertale gutter og leselystne voksne menns repertoar siden første utgaven så dagens lys i desember 1953. Da var det skuespiller og sexsymbol Marilyn Monroe som prydet forsiden.

Et magasin med nakne kvinner var ikke hverdagskost på 1950-tallet, så det var kanskje ikke en overraskelse at magasinet ble en kjempesuksess.

Etter den tid har magasinet hatt mange kjente og ukjente kvinner til å kaste klærne, men etter 60 år med lettkledde damer var det nok. I oktober 2015 annonserte magasinet at de ville slutte med nakne kvinner i magasinet. Siste kvinne til å vise seg frem var Pamela Anderson, modellen som har prydet flest Playboy-forsider gjennom tidene.

SISTE GANG: Pamela Anderson var kvinnen som kastet klærne en siste gang for den amerikanske utgaven av Playboy. Her fra den 13. gangen den tidligere «Baywatch»-stjernen prydet forsiden. Anderson er den kvinnen som har vært flest ganger på coveret.
SISTE GANG: Pamela Anderson var kvinnen som kastet klærne en siste gang for den amerikanske utgaven av Playboy. Her fra den 13. gangen den tidligere «Baywatch»-stjernen prydet forsiden. Anderson er den kvinnen som har vært flest ganger på coveret. Foto: (Bulls Pix)

Til tross for at magasinet har sluttet med nakne kvinner, betyr ikke det at de har sluttet å provosere. Oktober-utgaven 2016 av Playboy har nemlig et større intervju og fotoserie med den amerikanske journalisten Noor Tagouri (22). Iført svart skinnjakke, dongeribukse, tøysko og hijab, forteller journalisten hvordan hun ønsker å bli det første "hijab-ankeret" på amerikansk fjernsyn.

– Playboy er synonymt med pornografi, heter det i nettmagasinet The Muslim Vibe.

Intervjuet er dog ikke første gang Playboy klarer å provosere det etablerte.

Her er Playboy-coverne som skapte store overskrifter alle andre steder enn i magasinet selv.

Juli 2010

Playboy i Portugal har vært i en kritikkstorm av full styrke denne sommeren. Magasinet ønsket å hylle den avdøde poeten og ateisten José Saramago - på sitt eget vis.

Selskapet som har rettigheten til å distribuere Playboy i landet trykket et bilde av en jesusskikkelse som holder en vakker, toppløs kvinne i armene. Inne i bladet kunne leserne se tre nye bilder av Jesus sammen med mer eller mindre påledte kvinner. Bildene spilte opp mot Saramagos berømte roman «Jesusevangeliet».

Foto: Faksimile (Playboy)

Et av bildene illustrerer dessuten et lesbisk par i het omfavnelse, noe som neppe gikk særlig godt hjem hos de troende katolikkene i Portugal - eller noe annet sted. Kirker over hele verden reagerte med vantro på bildene, og Playboy valgte til slutt å si opp lisensavtalen med selskapet som godkjente bildene.

- Vi fikk ikke se eller godkjente coveret og bildene i julinummeret av Playboy Portugal. Det er et sjokkerende brudd på våre standarder, og vi hadde ikke tillatt å publisere det hvis vi hadde sett det i forkant. Som et resultat av dette og andre stridspunkt med den portugisiske utgiveren, er vi i prosessen med å avslutte vårt samarbeid, sa Playboy i en kommentar.

Mai 1980

Playboy ble første gang medlem i 10.000-metersklubben i oktober 1974 med flyvertinnen Ester Cordet. Cordet fikk ifølge LA Times sparken kort tid etter at bildene av henne ble publisert i bladet.

Nesten seks år senere, i mai 1980, gjentok hendelsen seg. Denne gangen med modellen Martha Elizabeth Thomsen. Hun stilte opp på forsiden av magasinet ikledd en sexy flyvertinne-uniform. Thomsen fikk sparken fra sin stilling i Pacific Southwest Airlines. Linda Jo Lehner i Delta og Nancy Nachtigal i TWA fikk fyken for å stille opp i det samme nummeret.

Foto: (Faksimile/Playboy 1980)

August 1989

Å være suksessrik businesskvinne og samtidig bli avbildet i Playboy lar seg ikke så lett kombinere. Det fikk damene på Wall Street som stilte opp for Playboys augustnummer i 1989 erfare.

Kort tid etter at bladet var i salg, kontaktet Time Magazine jentene som var blitt avbildet. Det viste seg at syv av de ni kvinnene ikke lenger jobbet på Wall Street.

Foto: (Ebay/Playboy)

Administrasjonsassistenten Robin Mormelo fortalte i et intervju med USA Today at hun bare ønsket å være midtsidepike og tjene en haug med penger på Playboy. Ifølge avisen fikk midtsidepikene rundt 15.000 dollar for å kaste klærne i magasinet. Noen måneder senere ble Mormelo imidlertid nektet lønnsforhøyelse, og sa opp jobben sin.

September 1979

I 1977 publiserte Playboy en bildeserie av collegekvinner kalt «Girls of the Big Ten». To år senere fulgte magasinet opp suksessen med jenter fra den såkalte Ivy League. Ivy League refererer som oftest til skolelagene til spesielt åtte høyere utdanningsinstitusjoner, blant dem Yale, Princeton og Harvard.

Foto: (Playboy/Ebay)

Dette ble særdeles dårlig mottatt i media, og spesielt spaltisten og Pulitzer-vinneren Ellen Goodman, gikk hardt ut mot kvinnene.

- I den virkelige verden får ikke kvinner som poserer for Playboy jobb i departementet (State Department) eller blir professorer når de blir voksne. I den virkelige verden blir ikke kvinner som stiller opp i beige satengundertøy tatt seriøst, skrev Goodman i en kommentar i Boston Globe.

Yale Herald lagde en oppfølgersak på jentene i 1995, og ironiske nok rapporterte avisen blant annet at modellen Wendy Brewer da jobbet som visepresident i en internasjonal bank.

Mars 2006

Jessica Alba i Playboy, hvordan kan det være kontroversielt? Vel, problemet var at Playboy trykket bildet på forsiden av magasinet uten Albas tillatelse. Ifølge Albas advokater ble bildet skaffet til veie gjennom «skandaløs og uetisk oppførsel».

Det ble dessuten hintet til at hun var avbildet naken inne i bladet (noe hun ikke var).

Foto: (Ebay/Playboy)

Det ble aldri en rettssak ut av bildebruken. Ifølge nettsiden The Brand ble stridsøksen begravet en måned senere da Alba mottok en personlig skrevet unnskyldning fra Hugh Hefner og Playboy donerte penger til to av veldedighetsorganisasjonene Alba støtter.

August 1994

Bildene av den 24 år gamle politikvinnen Carol Shaya var nok populære blant hennes kollegaer i New York, men sjefene hennes var ikke like imponert.

Shaya, som fikk 100.000 dollar for å kaste klærne, var avbildet på forsiden av Playboy i en politiuniform. Selv om Shaya bare hadde vært i tjeneste i tre år, ble hun kort tid før bladet kom i salg flyttet til en skrivebordsjobb. En stund etter ble hun anklaget for dårlig oppførsel i tjenesten og misbruk av både uniformen og politiets logo.

Foto: (Ebay/PLayboy)

Ifølge New York Times mistet hun jobben og ble fratatt retten til å arbeide som politi. Politisjefen William Bratton sier i en kommentar at «ryktet til politiet i New York er ikke til salgs, og det er ikke rom i vår organisasjon til personer som forsøker og selge det».

To år senere saksøkte Shaya sin tidligere arbeidsgiver for 10 millioner dollar for oppsigelse på feil grunnlag og diskriminering, men retten dømte i Shayas disfavør.

April 2006

Denne spesialutgaven av Playboy inneholdt overhodet ingen nakenhet, men møtte likevel massiv motstand da det ble lansert i Indonesia i april 2006. Lettkledte kvinner og seksuelle referanser gikk overhodet ikke hjem hos den muslimske delen av befolkningen - nesten 90 prosent av innbyggerne.

Foto: (Wikimedia Commons)

Voldstrusler tvang magasinets hovedkontor til å flytte fra Jakarta til Bali. Ifølge The Times ble to av modellene i bladet avhørt av politiet og sjefredaktøren ble anmeldt for å usømmelighet av lokale myndigheter. Etter elleve utgivelser ble magasinet lagt ned i 2008.

November 1980

Bare noen dager før Ronald Regan ble valgt til president i USA, feiret Playboy nasjonens patriotiske glød på sin egen måte. I en 10 siders spesial stilte statsmaktens vakreste kvinner opp i lite eller ingen klær.

Bildene vakte naturlig nok oppsikt hos landets politikere, og den avdøde spaltisten Art Buchwald skrev i et humoristisk innlegg at nå ville landet anta at også resten av kvinnene i staten så like bra ut.

Ikke alle synes magasinets portretter var like morsomme og de to underoffiserene Yeoman Darlene og Aubrey Rein ble stilt for krigsrett og sparket ut av marinen.

Foto: (Ebay/Playboy)

Desember 2008

Jomfru Maria i Playboy skaper naturlig nok litt liv og røre. Timingen rett før jul i 2008 var også upåklagelig.

Under bildet av modellen Maria Florencia Onori står det å lese «Vi elsker deg, Maria».

Den meksikanske utgaven av Playboy gikk i salg noen dager før landets Virgin of Guadalupe-festival i desember. Ifølge avisen New York Daily News beklaget Playboy bruken av det kontroversielle bildet i ettertid.

Foto: Ronaldo SCHEMIDT (NTB Scanpix)

November 1975

Bildet du ser lenger ned er muligens det mest kontroversielle bildet Playboy noen gang har trykket på forsiden av magasinet sitt.

I 1974 startet Larry Flynt opp magasinet Hustler og Playboy følte allerede konkurransen fra det konkurrerende bladet Penthouse. Penthouse, og særlig Hustler, gikk lenger og viste mer av kroppen enn Playboy tradisjonelt gjorde. Utover 1975 ble de tre magasinene mer og mer engasjert i den såkalte «kjønnshårkrigen» («Pubic War»).

Vendepunktet for Playboy kom i november da de publiserte bildet av modellen Patricia Margot Mcclain med hånden innenfor trusestrikken. I frykt for å bli omtalt som et pornomagasin, lesere og ikke minst annonsekroner, bestemte Hugh Hefner at Playboy for fremtiden ville være en mer stilfull publikasjon kort tid etter novemberutgaven kom i salg.

Foto: (Ebay/Playboy)

Oktober 1971

Du kan si hva du vil om Playboy, men én ting skal de ha skryt for: Magasinet har aldri vært redd for å sette rasediskusjonen i USA på dagsordenen. Intervjuer med Martin Luther King Jr., Muhammed Ali og Malcom X var ikke hverdagskost i alle magasiner i USA på den tiden.

I dag virker det kanskje helt tullete, men på 1970-tallet var det ikke grei skuring  i alle deler av USA å ha en afroamerikansk kvinne på forsiden av et nasjonalt magasin.

Allerede i 1965 og i 1969 hadde magasinet hatt to afroamerikanske Playmates, men modell Darine Stern var den første til å pryde forsiden.

Foto: (Wikipedia)

Januar-februar 2012

Tidligere barnestjernen og skuespiller Lindsay Lohan har for det meste av sitt voksne liv preget nyhetsbildet mer grunnet skandaler på privaten enn karrieren.

En stor snakkis ble det da den da 25 år gamle skuespilleren valgte å kaste klærne for januar/februar-utgaven av Playboy i 2012. Ikke bare skal Lohan ha vært en av de best betalte forsidepikene i magasinets historie (hun skal ha fått rundt én million dollar for jobben), kontroverser ble det da bilder fra fotoserien ble lekket uker før magasinet kom ut i butikkene. Ingen hadde sett for seg at en tidligere barnestjerne ville kaste klærne for Playboy.

Ifølge Hefner er utgaven en av de mest solgte i magasinets historie, noe som har fått flere til å spekulere om "lekkasjen" av bildene var nøye planlagt.

Foto: (Ebay/Playboy)

Kilder: Wikipedia, Google News Archive, BroBible, All Day, Complex. En versjon av denne artikkelen er tidligere publisert på Side3.

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2017, og sist oppdatert 23/11 2020.

Les også