Selda Ekiz og Alf martin Kollen Evensen

– Jeg skjønte at «oi, deg har jeg lyst til å formere meg med»

Da Selda Ekiz møtte Alf, endret alt seg.

<b> SELDA OG ALF MARTIN:</b> Selda forteller at det var først da hun møtte Alf, hun kjente på ønsket om å bli mamma. I 2021 kom lille Laleh til verden.
SELDA OG ALF MARTIN: Selda forteller at det var først da hun møtte Alf, hun kjente på ønsket om å bli mamma. I 2021 kom lille Laleh til verden. Foto: Privat/Instagram
Sist oppdatert

Vi møtte Selda Ekiz (39) på den røde løperen under «Gullruten»-utdelingen i Bergen. I en glamorøs kreasjon signert NRKs egen stylist, gledet hun seg over å feire nominasjonen for sin rolle i «Norsk-ish».

Lite minnet denne dagen om livet som småbarnsmamma hjemme i Oslo.

– Hjemme har jeg sjelden på rene klær og går ofte rundt med snørrflekker på skuldrene. Og i disse dager er det mye solkrem og sand overalt. Så i dag er jeg veldig takknemlig for at jeg har på meg noe jeg føler meg fin i, for å minne meg selv på at sånn kan jeg også se ut, lo Selda hjertelig.

Kjæresten Alf Martin Kollen Evensen

Når fysikeren og programlederen Selda snakker om datteren Laleh (3), greier hun ikke å la være å trekke paralleller til dyreverdenen.

<b>LIVETS KONTRASTER:</b> Selda Ekiz gledet seg over å kunne pynte seg litt ekstra på den røde løperen i Bergen. NRK-programlederen var nominert for beste hovedrolle for sin rolle i «Norsk-ish».
LIVETS KONTRASTER: Selda Ekiz gledet seg over å kunne pynte seg litt ekstra på den røde løperen i Bergen. NRK-programlederen var nominert for beste hovedrolle for sin rolle i «Norsk-ish». Foto: Morten Bendiksen

Hun er kjent for å formidle vitenskap på en lettfattelig måte, og det er nettopp med disse brillene på hun betrakter utviklingen til lille Laleh i hverdagen.

– Jeg føler meg oppriktig som David Attenborough (biolog og programleder. red.anm.) når jeg observerer henne i sin helt egen sone. Det er som å se et dyreprogram, jeg blir superfascinert. Men jeg synes også mennesker generelt er fascinerende, selv om det kanskje høres rart ut, ler Selda unnskyldende.

Med dette i bakhodet er det kanskje ikke så rart at Selda velger å bruke vendinger som å «formere seg» når hun beskriver ønsket om å oppleve mammarollen som vokste frem da hun traff sin utkårede, Alf Martin Kollen Evensen.

– Jeg har aldri sett for meg at jeg skulle få barn. Derfor er jeg veldig glad for at jeg møtte Alf og skjønte at «oi, deg har jeg lyst til å formere meg med». Det er noe med å møte den rette, den jeg hadde lyst til å oppleve dette med, forklarer «Alle mot 1»-programlederen.

Les også: (+) Vi var enige om å få barn. Det han sa etter fødselen sjokkerte meg

Datteren Laleh

Og når vi først er inne i biologiens verden. Eplet faller tydeligvis ikke langt fra stammen. I møte med den lille menneske-aspiranten lærer Selda stadig nye ting om seg selv.

– Hun er veldig lik meg, og jeg er en sykt sta person. Jeg har skjønt at jeg ikke kan være så sta, særlig i møte med en treåring. Jeg møter meg selv i døren hver dag, hele tiden. Men så er jeg også litt mer tålmodig enn jeg trodde jeg skulle være. Jeg har forstått at jeg ikke må få det som jeg vil hele tiden – dét går også bra, smiler Selda.

<b> DEBUTEN:</b> – Det er sikkert mange som tenker at det å prøve seg som skuespiller, er easy peasy, men fy fader – det er krevende, altså. Det er et fag for en grunn! Jeg er så takknemlig for at jeg har fått denne muligheten, sier Selda til Her og Nå. Her fra filmen «Norsk-ish». 
DEBUTEN: – Det er sikkert mange som tenker at det å prøve seg som skuespiller, er easy peasy, men fy fader – det er krevende, altså. Det er et fag for en grunn! Jeg er så takknemlig for at jeg har fått denne muligheten, sier Selda til Her og Nå. Her fra filmen «Norsk-ish».  Foto: NRK

Tre år inn i foreldreskapet har Selda gjort seg opp noen tanker rundt hva som er viktig for henne å videreføre av verdier til datteren.

– Jeg håper at Laleh lærer at det lønner seg å være snill mot seg selv og mot andre. Jo snillere du er mot andre, jo bedre har du det også i deg selv. Det kan ta tid å forstå, for det instinktive hos oss mennesker er å være litt egoistiske, forteller Selda, som også har tatt med seg noen kjerneverdier fra sin egen mamma, som døde av kreft i 2022.

– Mamma var alltid veldig raus mot alle rundt seg. Jeg følte den gangen at hun var strengere mot oss og snillere mot andre – men slik er det å være fem år og ikke se hele bildet. Jeg skjønner i dag at hun var et snilt og raust menneske, og slik burde det også være.

Les også: Liv Ullmann blir rørt til tårer av å lese farens ord: – Tenk at han skrev dette til meg

<b> FORBILDE:</b> Selda ser opp til sin egen mor, som hun beskriver som veldig raus. Moren gikk bort i 2022. 
FORBILDE: Selda ser opp til sin egen mor, som hun beskriver som veldig raus. Moren gikk bort i 2022.  Foto: Privat

Søskenkjærlighet

Selv har Selda vokst opp i en søskenflokk på tre. I dag holder hun døren på gløtt for at Laleh en dag skal få oppleve å bli storesøster.

– Jeg er veldig usikker på om vi ønsker å utvide flokken. Jeg begynner å bli eldre, og det er fader meg hardt å få barn. Hva om jeg ikke takler én til? Samtidig vet jeg hvor stor støtte søstrene mine var for meg da mamma ble syk. Det er ingen som kjenner deg som søsken gjør, reflekterer Selda.

«Alle mot 1» har premiere på NRK 1 lørdag 7. september kl. 19.50.

Denne saken ble første gang publisert 06/09 2024, og sist oppdatert 06/09 2024.

Les også