Salum Kashafali
– Det var så ille at jeg ikke hadde lyst til å leve lenger
«Vinnerschkalle»-aktuelle Salum Kashafali vokste opp i fattigdom i Kongo og ble mobbet da han kom til Norge. Men det var sorgen over å miste synet som nesten tok knekken på ham.
I byen Goma i den demokratiske republikken Kongo vokste Salum Kashafali (30) opp.
Synshemmede Salum, som senere skulle krone seg med titlene Para-verdensmester og paralympiske mester på 100 meter, var som de fleste andre barn i byen der han bodde. Dette var også før han mistet normalt syn.
Livet i Goma sto i sterk kontrast til det han ville få noen år senere.
– Dagene gikk stort sett i å tigge etter mat og penger, forteller Salum til Her og Nå når vi møter ham i forbindelse med «Vinnerschkalle» på TV 2.
Vokste opp i Kongo
I 2003, da han var 10 år gammel, førte den blodige borgerkrigen i landet Salum og familien til Norge. For den unge flyktningen ble dette det første møtet med utenforskap.
– Jeg husker overgangen det var å komme til Norge. Kulturforskjellene og kulden var helt forferdelig. Vi ville heller tilbake til krig og fattigdom i Afrika, enn å være her, minnes 30-åringen.
Familiens første hjemsted i Norge var i Vadsø i Finnmark. Salum forsto ganske snart at ikke alle var like begeistret for de nye, afrikanske innbyggerne.
– Noen sa at jeg hadde en ekkel farge. Andre sa «du hører ikke hjemme her», eller «du er stygg». Det var mange flyktninger fra harde kår som kom dit, og det var nok uvant for dem som bodde der å få mennesker som var annerledes så tett på seg. Det gikk utover oss. Det ble både mobbing og slåssing.
Salum er likevel ikke bitter for den tøffe medfarten han fikk da han kom til Norge.
– Alle har sitt. Alle har gått gjennom tøffe perioder i livet, det er ikke mer synd på meg enn noen andre, sier han og smiler.
Les også: Lubna Jaffery åpner opp: – Det koster mye å fortelle
Satset på friidrett
Situasjonen ble bedre da familien satte kursen til Vestlandets hovedstad.
– Da vi flyttet til Bergen, begynte jeg på nytt. Der ble vi bedre tatt imot, vi følte at folk var litt mer åpne og forståelsesfulle for den situasjonen vi kom fra.
Det var også i idretten at Salum fant sin plass. Her kunne han være seg selv.
– På fotballbanen hadde det ikke noe å si hvor jeg kom fra. Jeg ble meg selv igjen, jeg fant livsgleden, forklarer Salum på kav bergensk.
En trener la merke til den raske gutten på fotballbanen og bestakk han med 500 kroner for at han skulle gi friidrett en sjanse. Med null erfaring feide han de andre konkurrentene av banen første gangen han løp i en konkurranse.
– Da skjønte jeg at det kanskje var noe for meg, forteller han.
Les også: (+) Maren Lundbys nye liv: – Jeg skifter nesten personlighet
Mistet synet
Salum ble født med øyesykdommen Stargardts sykdom som gjør at synet blir gradvis dårligere. I dag har han bare to prosent syn. Å miste evnen til å se har vært svært vanskelig for idrettsstjernen. Tøffere enn krig. Tøffere enn mobbing.
– Jeg gikk gjennom en sorg over å miste synet. Det var så ille en periode at jeg tenkte at jeg ikke hadde lyst til å leve lenger. Jeg var så lei meg. «Hvordan skal jeg komme meg på skolen?». «Hvordan skal det gå med idretten?» «Vil jeg miste vennene mine?» minnes han var spørsmål han stilte seg selv.
En form for genetisk betinget netthinnesykdom har fått navnet Stargardts sykdom.
Mens de aller fleste arvelige netthinnesykdommene, samlet under diagnosebetegnelsen retinitis pigmentosa, først fører til tap av synscellene i netthinnens perferi, stavene, er det netthinnens sentrale del, macula, og den type synsceller som kalles tapper, som først rammes ved Stargardt.
Sykdomsbildet minner om det som foreligger hos mange eldre, som får såkalt aldersrelatert maculadegenerasjon, med gradvis økende tap av skarpsyn og fargesyn.
Men siden den er genetisk betinget, kommer symptomene tidlig. Derfor brukes begrepet ”juvenil”, og de fleste får en diagnose i barndom eller ungdom, før 20-årsalderen.
Det er altså tap av sentralsynet som er karakteristisk for Stargardt. Sidesynet beholdes i de fleste tilfeller.
Det er i dag ingen behandling for Stargardt, men det planlegges behandlingsforsøk både med genterapi og medikamenter i årene som kommer.
Kilde: https://rpfn.no/stargardts-sykdom-en-omvendt-for-for-rp/
En stund skjulte han for omgivelsene hvor dårlig han faktisk så. Han ville lære seg å håndtere den nye hverdagen på egen hånd. Etter hvert kom også den indre aksepten.
– Jeg følte meg veldig alene, men da jeg kom over knekken, ble det lettere for meg å akseptere at det er sånn livet mitt kommer til å være. Året etter ble jeg Norges raskeste mann. Det var en stor seier.
Deltar i «Vinnerschkalle»
Da han takket ja til å delta i «Vinnerschkalle» på TV 2, var det for å vise alt man kan få til selv om man har et handikap.
– I «Vinnerschkalle» skal jeg vise både de dyktige damene og guttene at jeg kan være like god som dem. Det smaker godt når jeg slår dem i noen øvelser – spesielt når man slår den eplekjekke Frank Løke, sier Salum og smiler bredt.
«Vinnerschkalle» sendes på TV 2 tirsdager kl. 21.40.
Denne saken ble første gang publisert 08/03 2024.